Медсестрите пак в стачна готовност, ще получат ли повече пари?

Подписаха НРД, Ананиев увери, че промените ще бъдат гласувани в петък
Обновена: 23 дек 2019 18:19 | 23 дек 2019 18:15, Веселина Йорданова
41

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Медицинските сестри отново са в стачна готовност. Те разпънаха палатки пред Министерството на здравеопазването и искаха да видят какво е прието в Националния рамков договор за догодина.

Националният рамков договор 2020-2022 е подписан между Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз в Министерството на здравеопазването, съобщи пресцентърът на МЗ.

Още по темата
В изпълнение на ангажимента, който е поет на среща в МС с протестиращи медицински сестри, здравният министър Кирил Ананиев е обяснил, че Националният рамков договор вече предвижда не по-малко от 50 процента от приходите, които има лечебното заведение, да отиват за разходи за персонал.

Законовите изменения вече са в Министерския съвет и ще бъдат гласувани на заседанието в петък, е съобщил Ананиев след подписването на документа.

Като пример Ананиев е посочил, че ако приходите на лечебното заведение са 1 млн. лв., от тях не по-малко от 500 хил. лв. трябва да отидат за разходи за персонал. От тези 500 хил. лв., не по-малко от 80 процента, т.е. 400 хил. лв. ще отидат за възнаграждения на професионалистите по здравни грижи и лекарите при съотношение 1:1.6.

Здравният министър е дал и друг пример: ако медицинската сестра взема 1000 лв., лекарят ще взима 1600 лв., като е уточнил, че и при двете суми говорим за "не по-малко".

Конкретните заплати на медицинските специалисти в отделните лечебни заведения ще се определят на база вътрешните правила, одобрени от колективния орган и от самото ръководство на болниците.

Към момента около 90 процента от държавните болници вече са покрили началните основни заплати по Колективния трудов договор /КТД/. От останалите държавни лечебни заведения има уверение, че при тези правила и при увеличените приходи, които ще имат от болничната дейност, ще постигнат нивата, заложени в КТД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дирекгорите на болници се НАЗНАЧАВАТ от министерството така че министъра да не се прави на ударен. Държавата е тази която въдворява ред а не самозабравили се директори.Трябва да има ограничение в максималните заплати.
33
0
 
0
 
! Отговори
123456 преди 4 години
Права била моята х реститутката. Кога искат да те удавят от всички качества избират най-лошото. То затова няма да е бъде и е била 500,докато като ванката синоптичка работи не това, за което е. Беда, щом баници те меси обущар, ботушите пък го кове хлебар. Щука и котарак. Лошо хора няма, лоши са ония, що ги търпят. Да ме извинят медицинските сестри, но тук съм без коментар за тях.
32
0
 
0
 
! Отговори
Нерегистриран гост преди 4 години
И Слави подигравателно, сценаристите не всички не са по различни от управляващите. Манталитет. Смяна на бг чип. Нарушаване на правата. Първо *** те да си видят тях и тогава да искат власт. Първо да се отгледат в огледалото, малко загладиха косъма. Не всички са гадни. Но ги има, един от тях е СТр
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата между България и ЕС. Кога индиец не ти даде един месец, това което си изработил, отиваш при него и му казваш на четири очи.. Ще напусна.. На пусни, но трябва да работиш 15 дни.. На 15 ден те моли да останеш.. И ти решаваш.. Бай *** е ***, а по думите им, са толерантни към хора..,за което им благодарим от сърце. Весели Католически празници!
30
0
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Нито сестрите,нито учителите ще получат увеличение !!! Гарантирано от ГРОБ !!!
29
1
 
1
 
! Отговори
Мс преди 4 години
Аз не видях "Медсестрите". Показаха две саморазгъващи се палатки и три жени. Нищо от това не е " Медсестрите".
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия не разбраха,че Тиквата е на 70% от всичко което дава и за тях пак няма да има!
27
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 4 години
На куково лято.
26
1
 
6
 
! Отговори
Ох... преди 4 години
До 30....Не издържах, какво според теб не е редно, че не разбрах? Лекарите вземали големи заплати, ми то навсякъде вземат големи заплати! Ми стани и ти лекар! Сестрите са друга бира, те не разбраха ли, че тука толкова дават за тая работа! Какво не вие ясно.....
25
3
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Подкрепям протеста на Сестрите - те също са с Висше Образование - НЗОК плаща Заплатите им . Не е редно Лекар да взима 50 000 лева месечна заплата , а Сестра да взима 500 лева месечна заплата .Лекарите крадат от Пациенти , крадат от Сестричките - не се наядоха тези Крадци - Катафалката няма Ремарке .
24
1
 
7
 
! Отговори
миньор преди 4 години
Аз ще съм по добър от министъра на здравеубиването !!
23
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия отношението на заплата доктор / медицинска сестра е 8/3
22
5
 
10
 
! Отговори
Сестра преди 4 години
Изобщо не ми се иска да напиша това, ама не издържах.... Те истинските сестри отдавна не са в България, не знам вие на какво се надявате.Извинявам се за коментара, ама аз така мисля.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такова дивашко отношение, пасивност ,политическа апатия и ниско заплащанена на необходимите,полезните медицински кадри няма в никоя друга държава и това води до загуба на работна ръка и тежки социални престъпления.
20
5
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Техните мъже, ако имат такива, бачкат. А сега жената е "еманципирана" и може сама да се оправя.
19
8
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Жал ми е за тези симпатични жени как се гаври Тиквата с тях.Абе, тези жени нямат ли си мъже да излязат и да потърсят сметка от властта за тази гавра ?!
18
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко ви прецака и даже не се усетихте !!!
17
4
 
9
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Браво на тези ЖЕНИ ГЕРОЙ В ТОВА ТЕЖКО ВРЕМЕ НАМЕРИХА СИЛИ протест.Останалите българи се крият вземат парите дадени от ГЕРБ и седат и гледат.Манталитета на българите аз съм добре ГЕРБ плаща.Ако всички мълчат няма да има развитие,има само в София ...ремонти на болници и пътища.
16
1
 
16
 
! Отговори
до депутат преди 4 години
Не можем да внесем от Украйна.Нашите кадри са по добри.Без депутати можем.Те са напълно излишни главанаци- и седят в парламента за парлама на демокрацията.Излишни са защото решенията се вземат от лидерите- те нареждат какво да гласуват главанаците.Пак повтарям- без главанаци мога но без болници и работници не мога.Работодател съм и знам какво говоря.Умен кадърен човек няма да стане депутат-да търпи да го плюят.Затова считам че аз съм на по високо ниво от депутат.И по акъл и по възможности.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един ден ще ги търсите медицинските сестри,но няма да ги намерите.И малко останалите при първа възможност ще напуснат България.