Спират командировките във фирмите заради коронавируса

Препоръчва се преминаване на домашен режим на работа
9 мар 2020 08:20, Елка Василева
19
Спират командировките във фирмите заради коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Отмяна на пътуванията със служебна цел заради първите случаи на коронавируса у нас. Това решение бе взето от големите фирми у нас. Компаниите карат служителите си да ползват конферентни разговори чрез чат приложения и електронната си поща, вместо да пътуват.

Освен това браншовите организации съветват членовете, ако се налагат командировки, те да бъдат подложени на задълбочена оценка на риска.

Сред препоръките са и, където е възможно, преминаване на домашен режим на работа, за да се намалят струпванията на хора на едно място.

Пред „Монитор“ шефове на предприятия коментираха, че вече са накарали служители да работят у дома, за да тестват информационните системи и достъпа от разстояние до вътрешните мрежи.

Още по темата

Фирмите да проведат извънреден инструктаж по ЗБУТ и прилагане на допълнителни хигиенни изисквания, съветват от Българската стопанска камара. „При необходимост може да се създадат и кризисен щаб към предприятието и разработване на антикризисен план, който да бъде приложен в случай на настъпване на кризисно събитие“, коментира главният секретар на работодателската организация Добри Митев.

Работодателите със служители, пътували в засегнати райони със или без известен контакт с човек, заразен от COVID-19, трябва незабавно да ги пренасочат към общопрактикуващ лекар преди връщането им на работното място, потвърждаване на точното място на пътуване, проследяване на състоянието в рамките на 14 дни след завръщането в случай на назначена карантина.

За защита на бизнеса от загуби браншовиците съветват оценяване веригата на доставките и рисковете в краткосрочен и средносрочен план за изчерпване на суровини и материали, идентифициране на алтернативни доставчици. В случай на риск от пълно или частично неизпълнение на договорни задължения, възникнали поради разпространението на коронавируса, незабавно информиране на контрагента за наличието на непреодолима сила. При необходимост фирмите могат да се обръщат към браншовите организации за издаване на сертификат за непреодолима сила.

Но при възлагане или поемане на нови поръчки, свързани с производство или доставка на материали, стоки или услуги в държави, в които действат ограничителни мерки или са определени като рискови, трябва да се съобрази нивото на риск от забава и неизпълнение, тъй като това обстоятелство няма да се третира като непреодолима сила.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Точно този неелементарният ще се навре в миша дупка, когато стане напечено, ама тук плещи......
17
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Не искам да обиждам непознати, но елементарен сте вие - били са в контакт с някой, който е бил там. И ако може ми обяснете драконовските мерки в Китай и затвор за неспазване на карантина в Израел и Гърция? Както каза един общопрактикуващ лекар, ситуацията ще се влоши тук от неспазване на дисциплината......
16
0
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
ахааа, начи и стругарите вкъщи да си струговат, а метачките вкъщи да си метат ;)
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
диктатурата на новия световен ред *** на врататаа,казва се корона !!
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До селянинИ аз така селски.При Жан Виденоев ми беше много широко около врата и нямаше коронавирус.Дойде ГЕРБ и ми стана тясно около врата.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До FalconА екскурзийките насам натам на Радев чорапа и метресата?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 11Елементарен си ти.Няма какво да си задаваш въпроси.Както виждаш нито един от първите 4-*** не е ходил нито в Китай, нито в Италия.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Разбрахме.Ти форумния изпърдян ***, работещ за 50лв на ден си кадърен.Калинките ниедни са некадърни.
10
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И аз си задавам този елементарен въпрос - защо нямаше никакви мерки за спиране, а точно обратното - то не бе разкарване на болни от Китай, то не бяха полети до където се сетите, ходене навсякъде без да е наложително и пр. А сега опищяха света колко да сме си миели ръцете, да не сме пътували, да не сме се презапасявали, нищо от това няма да спре вируса вече!
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
както обикновено се чака да стане белята и тогава да се мислят планове, защо тия планове не бяха обмислени след като от 3 месеца има информация за сериозността на този вирус?!? калинки ниедни гербави, дано да ви тръшне до една този вирус!
8
1
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Всяка фирма има служебна пара за харчене. Ядене, пиене, туй онуй, трябва да се харчат.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друг въпрос - ако по принцип може да се работи посредством конферентна връзка, от какъв зор са тези служебни командировки. С цел служителите "свят да видят" и да посетят някоя спа-дестинация ли?
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Waffen SSПритрябвали са ти маски, те не помагат за нищо. Освен това действието им е само 2 минути, както и на всички дезинфектанти.
5
2
 
7
 
! Отговори
селянин преди 4 години
АМИ КОЙ ЩЕ МИ ХРАНИ СЕМЕЙСТВОТО? РАБОТЯ ЗА 620лв. и живея ден за ден а от както управлява ГЕЛБ съм на ръба на оцеляването. ШИРОКО ИМ Е ОКОЛО ВРАТА НА НЯКОЙ ХОРА.
4
2
 
16
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Има една поговорка,която гласи"Кладенец не се копае по време на суша" Правителството имаше цял месец да вземе реални мерки,подчертавам,реални,а не само планове да преви.Сега се сетили,че има възможност в България да се шият маски и защащ.облекла.А количеството маски ,които могат да се произведат е смехотворно,10 000 бр/ден.Ако трябва да се защитят поне 5 000 000 души с по 10 маски,което е крайно недостатъчно това прави към 50 000 000маски,което могат да се произведат за 500 дни.
3
3
 
14
 
! Отговори
Falcon преди 4 години
А екскурзийките насам натам на т.нар. правителство?
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фирмите да престанат с лакомията и като някой е болен да го пускат в болнични без санкции, а сега карат хората да работят болни което просто е безотговорно. При това големи фирми в София, немски инвеститори а авто бизтеса бла бла. Ще заразите цялата фирма бе ***
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очакваме новини за резултатите от Габрово и Плевен. Не само глупости.