Доц. Мангъров: Трябва да се научим да живеем нормално с коронавируса

Затова трябва ум, трябва и опи, заяви медикът
Обновена: 3 май 2020 11:07 | 3 май 2020 11:07, Ния Христова
628
Доц. Мангъров: Трябва да се научим да живеем нормално с коронавируса
Снимка: БГНЕС
Важно е този, който води нещата, да е наясно какво се случва, да има опит. Не можем да стоим затворени година-две-три, защото няма да издържим. Трябва да намерим начин на фона на това, което се случва, да живеем нормално, но затова трябва ум, трябва и опит. Това каза началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров в ефира на БНТ. 
 
Според него се дават разнопосочни синали като това да се носят маски или да не се носят. "Това не е важно. Който го е страх, да носи маски. Важното е хората да спазват хигиена, да си мият ръцете", каза Мангъров.
 
"Ако не си наясно има ли антитела или няма, как ще можеш да убедиш хората, в това което говориш? Т.е. хубаво е тези, които задават ритъма да са хора, които са в час. Защото няма логика в това да можеш да си разхождаш в парка кучето, да не можеш да си разхождаш детето. Да можеш да седиш на столчето в метрото или в автобуса, да не можеш да седиш в парка. Има неща, които са важни. Важните неща трябва да бъдат определени и е хубаво да бъдат казани на хората по два, по три пъти, по сто пъти, докато не им влезе в главата. С нещата, които не са важни, няма смисъл да се занимаваш", коментира началникът на детското отделение в Инфекциозна болница. 
 
Той заяви, че в страната ни никога няма да се случи това, което се случи в Италия и Испания, защото те се намират на четвърто и пето място в света по продължителност на живота. У нас ги няма "сухите съчки", каза доц. Мангъров.
 
В двете най-засегнати страни в Европа в домовете за възрастни хора живеят по 200-300 души с един и същи персонал. Възрастните в България са в домовете си. 
 
Доц. Мангъров каза, че се чува с премиера, пише му СМС-и, но е на мнение, че около него има хора, които се страхуват, защото нямат опит - хирурзи, ортопеди, микробиолози.
 
Мангъров смята разхлабването на мерките за нещо хубаво, но смята, че парковете, стадионите и спортните площадкщи трябва да са отворени. 
 
"Трябва да се отварят шлюзовете постепенно, но не и безкрайно, защото тук става въпрос за месеци - едва ли не до Нова година. Няма нужда толкова дълго да бъде", каза още той.
 
"Когато съветваш, трябва да знаеш какво се случва, всеки да си гледа работата, да си знае специалността", добави доц. Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


628
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
499
1
 
5
 
! Отговори
Онанимен преди 4 години
530, разбрах, че си *** без образование. И да ти дам аргументи, ти няма да ги разбереш, няма да разбереш и защо доцента приказва глупости. Добре, че правителството не го послуша в началото, защото щяхме да сме с един порядък поне болни/умрели.
498
1
 
2
 
! Отговори
Онанимен преди 4 години
528, за теб е пост 529.
497
1
 
2
 
! Отговори
Онанимен преди 4 години
531, пост 532 е и за теб.
496
2
 
2
 
! Отговори
529, преди 4 години
"Г-н доцент Мангъров, вие живейте с корона вируса. Ние искаме да живеем без него."И децата разбраха, че изобщо не е въпрос на желание. Но тук няколко човека упорствате и мислите, че специално за вас законите на природата не важат.Тъжно е, но трябва да приемете, че сте в грешка. И законите важат за всеки. Има вирус,той си съществува,няма да си отиде,няма да се лекува с препарати. Но животът трябва да продължи. Ако не искате да научите тази проста истина-проблемът си е ваш. Но тя остава истина
495
1
 
5
 
! Отговори
Онанимен преди 4 години
528, доктрината на доцента е сходна с тази в САЩ. Сега там Тръмп вика: само 100 000 умрели, само 100 000 умрели...Доцента е кух като куха хралупа. С мои бивши колеги от СУ Микробиология, сега водещи специалисти вирусолози, намерихме много, ама много грешки в тезите на доцента. Не си квалифициран да разбереш за какво става дума.
494
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук 5-6 трола само плюят по специалиста, чиято теория се оказа най-издържана. И логична. Поради което и държавите "охлабват" мерките - от мерки против вирус, който не се кани изобщо да си ходи и не се лекува, колкото и да е тъжно и непосилно да го приемат някои хора, няма никакъв смисъл. Ще го минете, няма мърдане. Просто го приемете, грижете се за себе си, което включва и за псичиното си здраве - не гледайте глупави новини, не се самонавивайте как ще сте безсмъртни, ако този вирус го няма.
493
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 517На Марс ли си, на Мелмак ли си? Слез на Земята :)
492
1
 
4
 
! Отговори
Онанимен преди 4 години
Г-н доцент Мангъров, вие живейте с корона вируса. Ние искаме да живеем без него.
491
1
 
2
 
! Отговори
527 преди 4 години
"С тия на които просто не им е минало какво става бе доценте? Уникално *** човек си."Каквото става при всеки друг вирус, неукий човече!Понеже си неук, няма как да прецениш и оцениш онова, което казва специалистът.
490
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
С тия на които просто не им е минало какво става бе доценте? Уникално *** човек си.
489
1
 
8
 
! Отговори
ганьо преди 4 години
Отнемето му титлата на тоя слабоумник
488
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ъъъС ангоитензинрецептор блокери, Лопинавир и други подобни. Аз ти давам информация. Даже се опитвам да те накарам да мислиш малко, но не става. Трябва първо да имаш някакви базови познания за да има смисъл да си даваш мнението. Такива като теб просто си избирате "страна" и почвате да я браните със всички средства,включително откровен спам. Истинския въпрос за теб лично е да си отговориш сам на въпроса какви са ЛИЧНИТЕ ти мотиви да си си избрал тая страна която в момента си решил да браниш?
487
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 517/522Ти посмали малко. Млад програмист в България взема около 2200-2500. С бонусите към 3000. Повечето хора работят за доста по-малко пари. Излишно е да се казва също, че голяма част от населението не живее в "големите градове" и дори голяма част от тези, които живеят там не могат и да помиришат такива заплати за каквито говориш. От професиите които могат вероятно инженери, програмисти и мениджъри от средно ниво нагоре могат. Даже и лекари не.В държавните болници се вземат смешни пари
486
2
 
0
 
! Отговори
ъъъ преди 4 години
Е, щом си го карал, можеш да дадеш информация от първа ръка. Защо си правиш труда да спориш с някого "по принцип" ? - кажи си с какво те излекуваха в немската болница.
485
0
 
0
 
! Отговори
еу преди 4 години
До ДоЗа преди деноминацеята ли пишеш
484
5
 
1
 
! Отговори
До 517 преди 4 години
Малко по-спокойно с квалификациите. Отдавна в големите градове няма 800-1000 лева заплата. Млади специалисти започват с по 2000 след данъци, а такива с 5 години опит се разписват на 4000 - 6000 заплата. Има много хора за които 7 - 10 хиляди след данъци е напълно постижима заплата след 10 години опит.
483
0
 
9
 
! Отговори
ВирОсулоК преди 4 години
Няма никакъв проблем.Всички да се заразят и да получат стаден имунитет.Кой умрял,умрял.10000,20000.....Нали така доценте?Видяхме го в Щатите и в други страни.....
482
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ъъъНещо съществено имаш ли да кажеш? Иначе разбрахме, че знанията ти за проблема се изчерпват с това какво знаеш за твоята домашна настинка. Нищо чудно, че лафчетата на Мангъров най се "харчат" при такива като теб. Щом си мислиш, че тоя вирус се ограничава до лечение с "Тайлолче". Между другото, понеже вече го карах, при това в немска болница, да ти кажа, че капки за нос не ти трябват, в никой стадии на болестта. Нито Тайлолче. Нито Витамин Ц. Нито аспиринче.
481
0
 
1
 
! Отговори
анатема преди 4 години
До СЪД ЗА ГАДОВТЕСамо божи съд ще ги накаже!
480
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45 годиниВирусите във служба на БКП....

Спонсорирани публикации