Доц. Мангъров: Трябва да се научим да живеем нормално с коронавируса

Затова трябва ум, трябва и опи, заяви медикът
Обновена: 3 май 2020 11:07 | 3 май 2020 11:07, Ния Христова
628
Доц. Мангъров: Трябва да се научим да живеем нормално с коронавируса
Снимка: БГНЕС
Важно е този, който води нещата, да е наясно какво се случва, да има опит. Не можем да стоим затворени година-две-три, защото няма да издържим. Трябва да намерим начин на фона на това, което се случва, да живеем нормално, но затова трябва ум, трябва и опит. Това каза началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров в ефира на БНТ. 
 
Според него се дават разнопосочни синали като това да се носят маски или да не се носят. "Това не е важно. Който го е страх, да носи маски. Важното е хората да спазват хигиена, да си мият ръцете", каза Мангъров.
 
"Ако не си наясно има ли антитела или няма, как ще можеш да убедиш хората, в това което говориш? Т.е. хубаво е тези, които задават ритъма да са хора, които са в час. Защото няма логика в това да можеш да си разхождаш в парка кучето, да не можеш да си разхождаш детето. Да можеш да седиш на столчето в метрото или в автобуса, да не можеш да седиш в парка. Има неща, които са важни. Важните неща трябва да бъдат определени и е хубаво да бъдат казани на хората по два, по три пъти, по сто пъти, докато не им влезе в главата. С нещата, които не са важни, няма смисъл да се занимаваш", коментира началникът на детското отделение в Инфекциозна болница. 
 
Той заяви, че в страната ни никога няма да се случи това, което се случи в Италия и Испания, защото те се намират на четвърто и пето място в света по продължителност на живота. У нас ги няма "сухите съчки", каза доц. Мангъров.
 
В двете най-засегнати страни в Европа в домовете за възрастни хора живеят по 200-300 души с един и същи персонал. Възрастните в България са в домовете си. 
 
Доц. Мангъров каза, че се чува с премиера, пише му СМС-и, но е на мнение, че около него има хора, които се страхуват, защото нямат опит - хирурзи, ортопеди, микробиолози.
 
Мангъров смята разхлабването на мерките за нещо хубаво, но смята, че парковете, стадионите и спортните площадкщи трябва да са отворени. 
 
"Трябва да се отварят шлюзовете постепенно, но не и безкрайно, защото тук става въпрос за месеци - едва ли не до Нова година. Няма нужда толкова дълго да бъде", каза още той.
 
"Когато съветваш, трябва да знаеш какво се случва, всеки да си гледа работата, да си знае специалността", добави доц. Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


628
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
459
3
 
3
 
! Отговори
Байко - БАНДИТА преди 4 години
Голям рейтинг му направи с тази пандемия комунистическа!!! Урааааааааааааааа!
458
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ум и опит трябвало. Къв ум и опит сакаш от хипохондрици, които си търкат ръцете с десинфектант до степен, че им излизат ексземи по ръцете, и вместо да се предпазят, реално са по-уязвими?!
457
1
 
5
 
! Отговори
НЕОКОМУНИЗЪМ преди 4 години
До 45 годиниСлед 45 години и още комунизъм - резултата е COVID-19 - комунизъм!!! Докога!!!!
456
7
 
6
 
! Отговори
защо, защо, ЗАЩО преди 4 години
му давате трибуна на този некомпетентен и врeден ТРOЛ в бяла престилка?!
455
6
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
А бе нали спряха излъчванията на генерала, щото това действало психически на народа? А въпросния щаб, продължава всекидневно в 8 сутринта да бълва новини за болни, умрели и не знам си кви още... Само че сега не е генарала ами некъв друг *** и бълва същите глупости като генерала. Аре стига вече че ша ви таковам и щабовете и глупостите. НЕ ИСКАМЕ ИЗЯВЛЕНИЯ ОТ НЯКАКЪВ ЩАБ, който само черни новини ръси и всява паника сред населението. Аааааа ама прекаляват вече.
454
10
 
7
 
! Отговори
вечният хейтър тулуп преди 4 години
И да се омешим хууубаво ,здрави, болни . Да видим какъв ще го гризнем. ЗапочнаВойната на професорите.
453
4
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
мой близък се пребра от Аахен-Германия,беше карантина усети че се разболява -но тук както и в целия свят св действа само ако с усложниш и направиш ронхоплевмонията-ккато и да е,един ден усети че се усложнява много и става зле,не се обади на бърза помощ а отиде при тоя убавец-има частен кабинет и приема-една седмица пи 2 антибиотика и го оправи-мисълта ми е ,не се оправя толкова лесно -два антибиотика за седмица? и то стреляше в тъмното ами ако не бяха подейства ли ? и едните са прави и тох е пра
452
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При комунизма си живевехме, добре, а демокрацията ни докара чумаво време
451
4
 
2
 
! Отговори
45 години преди 4 години
До оххххИзживяхме комунизма а сега корновируса не можем!
450
9
 
13
 
! Отговори
охххх преди 4 години
Мънгър,спри с глупостите и изчезни от ефира !
449
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде си чел бе борко бърборко - в Южна Корея - една от страните най-успешно справили се с коронавируса е измерена 2 процента смъртност, а в Италия е 12 процента. Ако пишеш тука да си почешеш езика и егото и да си подрънкаш врели-некипели , напразно си губиш времето. Изживяваш се за голям капациет, а си смешно, злобно и невежо човеченце. Дрънчиш на кухо отвсякъде
448
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 482"Вчера четох за един американец, който вдигал много аларма, че епидемията е политическа манипулация и че той е млад и никакъв коронавирус не го плаши. Обаче се заразил, тръшнал се болен и умрял." Ха?Ми същите неща се случваха и при обикновения грип, ама не си чел за това нали.Впрочем смъртността от корона вируса по последни данни е 0.01% ! Колкото при сериозен грип. Ама всеобщи карантини и войска по улиците не си виждал нали?
447
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде в света мерките не бяха предвидени за повече от три месеца - в Китай това време беше напълно досстатъчно да овладеят епидемията. Така че и в Бг никой не е мислил ограниченията да са вечни - добре че "специалистът " Мангъров казал, че и те се "насочили" , що за глупости. Мерките се разхлабват и трябва да се работи - това не значи, че ще има анархия. В Южна Корея с мобилно приложение ти съобщават на айфона, че в радиус от сто метра до тебе има заразен, да се пазиш и т.н.
446
7
 
14
 
! Отговори
Striker преди 4 години
Не знам какво още обяснава Мангъров. Каза го преди месец, сега казва същото, за разлика от НОЩ и Мутафчийски. Нямам против щаба, но прекалиха с мерките, особено за планините и парковете. Радвам се, че макар и късно, се насочват към мерките на Мангъров и специалистите.
445
16
 
12
 
! Отговори
Егати преди 4 години
Какви *** пишат тука - хем всички виждат, че мерките се оказаха супер-ефективни, а продължават да лаят по кервана и да ръсят глупости !
444
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 477 Ти ако тръгнеш в Южна Корея без маска по улиците, ще те глобят, а ако много знаеш, ще те вкарат и в затвора. Маските пазят - пазят и тебе, пазят и околните. Вчера четох за един американец, който вдигал много аларма, че епидемията е политическа манипулация и че той е млад и никакъв коронавирус не го плаши. Обаче се заразил, тръшнал се болен и умрял. Така че не си играйте с коронавируса на руска рулетка, че тази болест е много коварна и много обича бабаити без мозък в главата.
443
1
 
17
 
! Отговори
Въпрос към знаещите преди 4 години
Ако не се образуват антитела, на какъв принцип ще действа ваксината ?
442
7
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 4 години
Много се лъжете ,че ние хората сме най-важното нещо на тая планета . Най важното е прогреса!!! В човешката история, в името на просперитета са умрели толкова хора колкото в момента населяват планетата ! Ние сме просто едни незначителни съшества в тази вселена. Който отцелее, отцелеее на останалите, лека им пръст !!!
441
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен477 *** в моргата и виж,в какви мъки умират болните от Корона вируса и тогава драскай в нета. Ген.Мутафчиски/правителството, си свърши перфектно работата.Освен лекар е и военен,което ще рече,че може да организира всички дествия по оцеляване в екстремни ситуации,за разлика от теоретика" Мангъров, за когото умрелине са само статистическа,необходима бройка за стаден имунитет.
440
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това вече го знаем,освен ако проф.Мангъров всячески не се стреми, да присъства в медиите,по темата.