Доц. Мангъров: Трябва да се научим да живеем нормално с коронавируса

Затова трябва ум, трябва и опи, заяви медикът
Обновена: 3 май 2020 11:07 | 3 май 2020 11:07, Ния Христова
628
Доц. Мангъров: Трябва да се научим да живеем нормално с коронавируса
Снимка: БГНЕС
Важно е този, който води нещата, да е наясно какво се случва, да има опит. Не можем да стоим затворени година-две-три, защото няма да издържим. Трябва да намерим начин на фона на това, което се случва, да живеем нормално, но затова трябва ум, трябва и опит. Това каза началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров в ефира на БНТ. 
 
Според него се дават разнопосочни синали като това да се носят маски или да не се носят. "Това не е важно. Който го е страх, да носи маски. Важното е хората да спазват хигиена, да си мият ръцете", каза Мангъров.
 
"Ако не си наясно има ли антитела или няма, как ще можеш да убедиш хората, в това което говориш? Т.е. хубаво е тези, които задават ритъма да са хора, които са в час. Защото няма логика в това да можеш да си разхождаш в парка кучето, да не можеш да си разхождаш детето. Да можеш да седиш на столчето в метрото или в автобуса, да не можеш да седиш в парка. Има неща, които са важни. Важните неща трябва да бъдат определени и е хубаво да бъдат казани на хората по два, по три пъти, по сто пъти, докато не им влезе в главата. С нещата, които не са важни, няма смисъл да се занимаваш", коментира началникът на детското отделение в Инфекциозна болница. 
 
Той заяви, че в страната ни никога няма да се случи това, което се случи в Италия и Испания, защото те се намират на четвърто и пето място в света по продължителност на живота. У нас ги няма "сухите съчки", каза доц. Мангъров.
 
В двете най-засегнати страни в Европа в домовете за възрастни хора живеят по 200-300 души с един и същи персонал. Възрастните в България са в домовете си. 
 
Доц. Мангъров каза, че се чува с премиера, пише му СМС-и, но е на мнение, че около него има хора, които се страхуват, защото нямат опит - хирурзи, ортопеди, микробиолози.
 
Мангъров смята разхлабването на мерките за нещо хубаво, но смята, че парковете, стадионите и спортните площадкщи трябва да са отворени. 
 
"Трябва да се отварят шлюзовете постепенно, но не и безкрайно, защото тук става въпрос за месеци - едва ли не до Нова година. Няма нужда толкова дълго да бъде", каза още той.
 
"Когато съветваш, трябва да знаеш какво се случва, всеки да си гледа работата, да си знае специалността", добави доц. Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


628
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
479
3
 
1
 
! Отговори
от нищото нещо!!!!!! преди 4 години
До защо, защо, ЗАЩООт мухага слон направиха за да си прикрият мръсните престъпни дела!!!
478
2
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 4 години
Е, какво пък е лечението при вирусни заболявания - витамин с, тайлол хот, аспиринче и капки за нос. И колко пъти преди и след вирусно заболяване си отишъл да си направиш изследване, та да видиш какъв е причинителят и колко време остава в организма ти, след като си се оправил.
477
4
 
2
 
! Отговори
До 513 преди 4 години
Еми мишкувай тука с 800-1000 лева. Да, аз върша нискоквалифицирана работа но получавам възнаграждение, което ми позволява да живея нормално. И като отида в магазина или на бензиностанцията не псувам политиците. Не си слагам нищо на сърцето. От излишни нерви - кратък живот. А ти си стой тука и мишкувай. Трупай си негативната енергия, за теб си е. И да висшист съм, но семейството ми има нужда от помощ и аз го правя. Това е и задачата на мъжа.
476
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ъъъПрави го. Вируси не се лекуват. Това не означава, че няма лечение при заболели от вирусни заболявания и разликите за които говорих вече правят разликата в преценката за опасността и сериозността на вирусното заболяване. Експертното мнение на Мангъров беше, че то е на нивото на обикновен грип. Толкова за това какъв специалист е.
475
6
 
2
 
! Отговори
ъъъ преди 4 години
Това, че има някои специфики, не прави мнението на доцента по принцип невярно. Факт е, че новият вирус се разпространява и "лекува" - в масовия случай - точно както се лекува обикновен грип. Питай някой, който се е "излекувал", ако не вярваш.
474
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До грипинаСамо дето на Мангъров тезата му не е дали "при всеки грип умират хора" и защото при КОВИД-19 умират хора, значи КОВИД-19 е "всеки грип". Тази логическа грешка си има име, но то трябва и да си прочел и научил това онова, за да го разбереш.
473
3
 
8
 
! Отговори
грипина преди 4 години
Да не ви прозвучи жестоко и нехуманно, но който е отишъл да бере нещо в Германия и Англия или на бригада в САЩ, да не се връща много дълго време, защото ще донесе зараза. Пък и нали тамошните здравни системи били на светлинни години напред от нашата. А и как така да се допусне да подлага на риск хората около себе си, като се завърне. За бране има и тук, е, на други заплати, но и тук има работа. А Мангъров е прав, при всеки грип /сезонен дори/ умират хора.
472
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ъъъ до 501По-различното е начина на предаване, симптомите (за които "специалиста" казва, че били "същите", а целия останал свят казва, че не са), инкубационния период, начина на ЛЕЧЕНИЕ, усложненията, както се оказва престоя на вируса в организма след "излекуването" и много много други неща.
471
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Попитай италианците,испанците американците и руснаците какво му е по различно на вирОса.
470
7
 
7
 
! Отговори
ъъъ до 501 преди 4 години
Какво те притеснява в това изказване на специалиста? Точно така е. От грип опазване няма и лекарство няма - облекчават се симптомите и се разчита на имунната система да се справи. В някои случаи се стига до усложнения и тогава се налага по-сериозно лечение именно на усложненията. Понякога - при хора с отслабена имунна система - се стига до фатален край. Това е при обикновения грип. Какво е по-различното при този вирус?
469
5
 
11
 
! Отговори
пациент преди 4 години
Ето как лекува този лекар: Трябва да оставим имунната система да се справи! Пуснете хората да се омешат, като се разболеят всички вирусът ще умре. Вирусът е като грипа, той не се лекува. Да, ще умрат, но стари и болни хора. Та питам: Какъв е смисълът от тази вирусология. Такава е била стратегията и през 10000г пр. н.е. Егати науката дет не е постигнала нищо за векове развитие.
468
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКогато некомпетентни управляват фирми и държави, резултата е лош, а и ние го виждаме, заемаме последните места във всички класации, по бедност, свобода на слово, здраве ит.н.. Опитвам се кажа, че е правилно специалисти да се занимават с проблемите, а не лаици, колкото и "странно" да изглежда.
467
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати лекаря, за който възрастните хора са "сухи съчки". Тук се реве как "Богат на беден не вярва". Аз сега ще кажа " Здрав на болен не вярва". Когато пуснеш дошлите берачи на неща от чужбина да се шляят по улиците и всеки ден да заразяват по 2-3 човека, заболеваемостта ще скочи експоненциално. От болните 20% ще влязат в болница, ще задръстят болниците и ще започнат хора до умират от апендисит, инфаркт, инсулт, панкреатит, защото няма да има място в болниците, но да не от коронавирус.
466
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 505Е, нали той е "специалист". Това което ти копнах от негово изказване как ти се струва, вярно ли е?
465
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе съм компетентен, за давам мнение по теми, които не рабирам! За както писах са специалистите, които следва да слушаме.
464
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавите където са потушили коронавируса ,да не би там 70 % от населението да го е преболедувал...просто правят тестове и парират новозаразените,докато епидемията заглъхне...Така че Мангъров да го д...А пък ,както казват повтаря ...е още по-безмислена теорията на Мангъра...
463
0
 
6
 
! Отговори
ники преди 4 години
В България винаги хората са вярвали на врачки, баячки, мутри и други селяндурски изпълнители, но никога на хората, които са учили по дадената тема.
462
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 502Думи на същия този "специалист" от 08.03.2020:"Симптомите на коронавируса не се различават от тези на грипа. Колкото успяваме да се справим с грипа, толкова ще успеем да се справим и с коронавируса"Нещо да кажеш за "специалиста"?
461
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно толкова свикнахте тикви да са всезнаещи и даващи акъл, че когата специалист и то точно по темата ни говори какво трябва, плюем го и не слушаме. Абе друго си е пожарникар и коремен хирург да ви обясняват как се бори вирус, а вирусолог как се гаси пожар...
460
2
 
6
 
! Отговори
Защото БКП е на влас преди 4 години
До защо, защо, ЗАЩООт бетонни глави-комунистически всичко може да се очаква по зле от вируса!

Спонсорирани публикации