Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол

Според него грипната епидемия ще бъде през декември- януари
Обновена: 18 окт 2020 11:28 | 18 окт 2020 11:05, Ния Христова
285
Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол
Снимка: Pixabay
След месец нещата ще бъдат безконтролни, ако продължаваме така, предупреди пред БНТ акад. Богдан Петрунов и призова всички да се съобразяват с мерките на здравно министерство. По думите му всички най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни.
 
"Това, което се прави от нас като мерки, програма, стратегия за борба с коронавируса, съответства на всички мерки и стратегии в световен план. Само че те не се спазват - това е големият проблем", обясни акад. Петрунов. Той посочи още, че навлизаме в интензивна фаза на разпространение на втората вълна на коронавируса, която вече е започнала в целия свят, включително България.
Още по темата
"Нещата стават много сериозни, което дълбоко ме смущава като лекар, особено и по повод починалите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на заразата, няма друг начин, подчерта" каза акад. Петрунов. Специалистът е притеснен от това, че колегите му на първа линия няма да бъдат достатъчни, за да се грижат за всички заболели. "Апелирам към всички граждани - моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува", призова акад. Петрунов.
 
Според него грипната епидемия ще бъде през декември - януари. Появата й ще усложни още повече ситуацията. Акад. Петрунов препоръчва поставянето на противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата. "Фактически, ние в момента нямаме нищо срещу коронавируса - лекарствата, за които говорим, помагат, но те не са специфично лечение срещу коронавируса. Знаете, хлорохинът беше на мода преди няколко месеца, но се оказа, че няма толкова полезно действие.", обясни той .
 
Акад. Петрунов обясни още, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от COVID-19 е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето лечение. То ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. Представлява принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. 
 
"Надявам се, че догодина ще имаме качествена ваксина. Компанията "Астра Зенека", която разработва ваксина в Европа, сега предлага една нова ваксина за носа - която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна", прогнозира ученият.
 
Базирайки се на статия в световното научно списание "Сайънс", акад. Петрунов обясни, че няма как да разчитаме много на груповия имунитет. "Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет."
 
Хората с кожни алергии и заболявания са изложени на риск заради масовото използване на дезинфектанти и постоянното миене със сапун. Това води до екземи, обясни академикът, който е алерголог. Хората с дихателни алергии са изложени на най-висок риск заради нарушенията в техния бял дроб.
 
Акад. Петрунов даде своите препоръки за това как да подсилим имунитета си и кои мерки за предпазване да спазваме задължително.
 
За подсилване на имунитета:
 
- всички препарати за стимулиране на естествен имунитет
 
- прием на повече витамини, особено C, D, A
 
- прием на повече плодове и зеленчуци като естествен източник на витамини
 
- повече спортуване, което много важно за подобряване дихателната функция на белия дроб
 
Задължителни мерки:
 
- носене на маски
 
- постоянно миене на ръцете и поддържане на висока лична хигиена
 
- избягване на социалните контакти, колкото е възможно
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма стаден имунитет.Има резаразяване.Ваксините няма да помогнат.Изградени антитела се губят след 6 месеца.Доказано е. Има много хора резаразени. ИЕма много странични ефекти.Доживот са. Няма излекувани защото няма лекарство.
196
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да има доказателстава, че няма вирус, първо трябват доказателства, че го има.
195
5
 
3
 
! Отговори
бг стадо преди 3 години
Няма никакъв вирус. Беее
194
3
 
4
 
! Отговори
20см дълъг 4см дебел преди 3 години
Кови: 1 микрометърРешетка на маска: 1000 микрометраУспех! Носете си намордниците.
193
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Как така маската не ме предпазва от заразяване, Но предпазва другите около мен" Ето това е един от въпросите на които не само че не се дава отговор но и отговорните лица се правят че не го чуват а въпроса е логичен и показва че вируса е и политически.
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 210 Иначе другите били ***. Имаш ли отговор бе, ***
191
2
 
3
 
! Отговори
я Па тиЯ? преди 3 години
Ако на някой му пукаше за здравето на хората, щеше да ви говорят същите неща и за катастрофите, тютюнопушенето, алкохола.Не сте чули, нали? И аз не съм чул. Искат да ни задължат да си купуваме маски и лекарства. Е НЕМА ДА СТАНЕ.
190
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 205Защо се напъваш. На никой не му пука за тъпотиите на семейството ти.
189
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шкембелиите явно са на мода! Шкембелийките също! Е такива не не мож ги уплаши! Живеят за да ядат,ядат за да живеят!
188
3
 
3
 
! Отговори
Анонималоумен преди 3 години
До Анонимен"Как така маската НЕ предпазва мен, но предпазва другите?"Предпазва ги, понеже ти скрива грозния гьонсуратник.
187
3
 
4
 
! Отговори
Съпоставка преди 3 години
Кови е около един микрометър,Отворите на маските варират от 500 микрометра към 1000 +Да не говорим, че ако пък имате плътна маска, въздуха няма да минава през нея. а минава около нея и само ви поти очилата. Тва с маските са някакви абсолютни глупости!
186
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 205 Себе си ли описваш
185
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време хората като хапнат обяд,запалят едно наргиле! Сега пафкат по 1-2 кутии цигари на ден! Погледнете стари и прастари снимки! Вижте дали е имало затлъстяли хора! Сега повечето са мутанти! За какво им е лекар,учител или поп? Ти му баеш,оно руча ли руча!
184
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така маската НЕ предпазва мен, но предпазва другите
183
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Пушат като комини на печка Перник-Дават по 5лв за кутия цигари - нямат 1.50 за многократна маска-Пият като за последно-Не се къпят седмица-Сменят си бельото в събота-Устата им е леш-зъби тук-там-Краката им миришат на пор-Чорапите като си сабуят-стоят като ботуш изправени-направо колосани-Пот се лее от всякъде жълто подмишниците-Косата им мазна-2 кюфтета можеш да опържиш на главата им-Ноктите им черни - 3 кг кал под тях-Ушите им пълни с тор-за това не чуват нищоМАСКИТЕ ИМ ПРЕЧАТ :D
182
0
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Преди имаше един лаф"Става ама с чувал на главата."Сега можеш директно да кажеш "Сложи си маската, ако обичаш" и да си клецкаш.
181
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахаха до 195 Напротив ние нормалните хора сме принудени заради *** да ходим с маски, защото видиш ли за тях било рисковано ако се разболеят, но това не е правилно. защото нормалните хора сме се наблюдавали и не сме се тъпкали като *** че сега на всичкото отгоре заради тях да има ограничения ай си..
180
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 197 Ти като искаш и кофа на главата си сложи.
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.То във вашия блок не само децата ами и голяма част от възрастните се напикавате.
178
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20-30 цигари на ден,200-300гр ракия вечер, тлъста храна,холестерол,кръвно,стрес,шум....! Е много ясно че вируса е малка бира за сравнение!

Спонсорирани публикации