Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол

Според него грипната епидемия ще бъде през декември- януари
Обновена: 18 окт 2020 11:28 | 18 окт 2020 11:05, Ния Христова
285
Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол
Снимка: Pixabay
След месец нещата ще бъдат безконтролни, ако продължаваме така, предупреди пред БНТ акад. Богдан Петрунов и призова всички да се съобразяват с мерките на здравно министерство. По думите му всички най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни.
 
"Това, което се прави от нас като мерки, програма, стратегия за борба с коронавируса, съответства на всички мерки и стратегии в световен план. Само че те не се спазват - това е големият проблем", обясни акад. Петрунов. Той посочи още, че навлизаме в интензивна фаза на разпространение на втората вълна на коронавируса, която вече е започнала в целия свят, включително България.
Още по темата
"Нещата стават много сериозни, което дълбоко ме смущава като лекар, особено и по повод починалите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на заразата, няма друг начин, подчерта" каза акад. Петрунов. Специалистът е притеснен от това, че колегите му на първа линия няма да бъдат достатъчни, за да се грижат за всички заболели. "Апелирам към всички граждани - моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува", призова акад. Петрунов.
 
Според него грипната епидемия ще бъде през декември - януари. Появата й ще усложни още повече ситуацията. Акад. Петрунов препоръчва поставянето на противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата. "Фактически, ние в момента нямаме нищо срещу коронавируса - лекарствата, за които говорим, помагат, но те не са специфично лечение срещу коронавируса. Знаете, хлорохинът беше на мода преди няколко месеца, но се оказа, че няма толкова полезно действие.", обясни той .
 
Акад. Петрунов обясни още, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от COVID-19 е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето лечение. То ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. Представлява принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. 
 
"Надявам се, че догодина ще имаме качествена ваксина. Компанията "Астра Зенека", която разработва ваксина в Европа, сега предлага една нова ваксина за носа - която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна", прогнозира ученият.
 
Базирайки се на статия в световното научно списание "Сайънс", акад. Петрунов обясни, че няма как да разчитаме много на груповия имунитет. "Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет."
 
Хората с кожни алергии и заболявания са изложени на риск заради масовото използване на дезинфектанти и постоянното миене със сапун. Това води до екземи, обясни академикът, който е алерголог. Хората с дихателни алергии са изложени на най-висок риск заради нарушенията в техния бял дроб.
 
Акад. Петрунов даде своите препоръки за това как да подсилим имунитета си и кои мерки за предпазване да спазваме задължително.
 
За подсилване на имунитета:
 
- всички препарати за стимулиране на естествен имунитет
 
- прием на повече витамини, особено C, D, A
 
- прием на повече плодове и зеленчуци като естествен източник на витамини
 
- повече спортуване, което много важно за подобряване дихателната функция на белия дроб
 
Задължителни мерки:
 
- носене на маски
 
- постоянно миене на ръцете и поддържане на висока лична хигиена
 
- избягване на социалните контакти, колкото е възможно
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До никой не задава хоризонт за тия мерки и е съвсем ясно че това е поробване за цял живот, нямам съмнение в това освен ако хората не се възпротивят но едновременно и във всички страни, като един човек както казва началника...
176
0
 
1
 
! Отговори
Шоп сади пиперу преди 3 години
В Бюджету колко милиона ще влязат от личните карти?
175
2
 
6
 
! Отговори
хахаха до 195 преди 3 години
Точно. хаха те по цял ден кибичат на дивана, плюскат замразени меса и се тъпчат с вафли - после маските им пречат!С наднормено тегло са повече от 70% от децата. А за възрастните да не говорим какви шкембета дондуркат.Маските им пречат на ***.
174
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Има ново изискване за личните карти,,,- ще бъдат две снимки- с маска и без маска ))
173
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам що за глупави одумвания. Пиете,пушите,преяждате,без разходки в парка,без спорт,не ходите пеша,за здраве пари не давате! Е ясно че маските ви пречат и секс да правите дори!
172
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че въведжха маските, че ми беше омръзнало да гледам жълти и черни зъби.. Миризма на лук и чесън... На много от хората хигиената в устната кухина е под дъното. Мирише не само от развалините зъби.. но и от сулука. Носете си маските - да не ви гледат хората развалените зъби и бръчките!
171
0
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
От както Кошмийката взе да носи маска- децата в блока спряха да се напикават!!
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще получим имунитет между четири стени с маски на усти.
169
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
За какви мачове говорим като в БГ Футболът умря?? навремето Батето каза че футболът трябва да се играе на Закрити Врата!! Още тогава Той е знаел за Ковида -ех Бате бате!!
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като в оня виц дето един имал грозна жена и я карал да носи качулка по време на секс....
167
1
 
2
 
! Отговори
Roni преди 3 години
Няма нормално развита държава, където нощните клубове да са отворени, а още по-малко да има хора; футболни мачове, където да има публика. Ние сме нещо уникално и ще си сърбаме попарата.
166
0
 
2
 
! Отговори
до 184 преди 3 години
Гигиенические маски под микроскопом! Это сенсация!
165
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл от дразнене, насмешки,бабаитлъци! Лекарите говорят истини! Това е предпазния минимум! Риска за възрастните е по голям, добре че за момента младите са пощадени! Това е! Просто!
164
2
 
3
 
! Отговори
Секс на разбъркано преди 3 години
Много жени имаха нужда от тези маски, това е факт.Сега са малко като тия забулените арабкини, ама нищо. По добре да не плашат народа.
163
4
 
0
 
! Отговори
БОБРЕВ преди 3 години
Мангъров е на друго мнение.
162
0
 
5
 
! Отговори
Ще е интересно преди 3 години
Някой с добър микроскоп трябва да направи снимки на маска, носена няколко дни.Да се види колко *** е събрала и какво си държите на устата.
161
0
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Моята комшийка от както носи маска -стана по красива...хм!
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От маските в началото на лятото ме заболя едното ухо че и до сега, правиха ми изследване нищо ми няма, най на края казаха неврологична болка да си търпя освен ако не умра...
159
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонималоуменМаските са за да умрете по-бързо, не са за да ви пазят от Кови.Ковито минава през маска, като комар през телена ограда.
158
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е за кислорода. Пломби на доста хора падат напоследък от липсата на кислород.Майка ми е зъболекар.Хората занемаряват и зъбите си от страх да не прихванат вируса.Страх лозе пази са казали хората. Но ние у дома се безпокоим. Майка ми и брат ми са лекари.Не съм ги посещавал от месеци. Само по нета комуникираме. Изолират се от нас. Нищо няма да навреди ако се пазите-хора! Покритото мляко котките не го лочат.Вижте колко истина има в народните мъдрости!Вие си имайте едно наум и се пазете!

Спонсорирани публикации