Кантарджиев: Това не е ужасна, страшна, смъртоносна болест, но трябва да се контролира

При спазване на мерките до 2 седмици няма да са 1500, а 1100 заразени на ден
24 окт 2020 09:36, Елка Василева
208
 Кантарджиев: Това не е ужасна, страшна, смъртоносна болест, но трябва да се контролира
Кадър: БНТ

"Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции, след две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден".

Това прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

"Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд, като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици?", попита Кантарджиев.

Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене.

Още по темата

Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има една умереност във всичко и най-важното сега е хигиената."От пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво ужасно, страшно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и лабораториите и да може да върви и икономиката, и културният живот", коментира проф. Кантарджиев.

Според професора не трябва да се плашим, а трябва спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали. Проф. Кантарджиев е категоричен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври.

Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла, но за съжаление тази криза е довела до там, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.

"30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал. Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава", каза Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни и как се компенсират мерките у нас.

"Ако мерките са много строги, значи няма никакъв контрол, това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост, това е компенсацията. Така според мене не е най-доброто. Ако септември и октомври бяхме носили маските - казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито, и то стана", каза Кантарджиев.

Според него сега няма нужда да спорим има ли вирус, колко е опасен и ще се справят ли болниците, но най-лошото е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример.

"Вдигат си рейтинга, защото на хората им писна, и на мен ми е неприятна маската, дразни ме, задушава ме, но това са някои мерки, които бяха доста меки, и въпреки това щяха да доведат да нямаме това рязко увеличаване", обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев изрази надежда, че сега хората ще се вслушват повече, че директорите на болниците няма да мислят само за парите.

"Превърнахме си образованието в бизнес, здравеопазването - в бизнес, спорта в бизнес. Аз съм немски възпитаник, употребявам немската дума гешефт. Народът ще ме разбере", каза Кантарджиев.

Независимо, че тестът ни е отрицателен - е хубаво, ако сме контактни на заразен с коронавирус, да сме в изолация за 10 дни, посъветва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да се доверя на индивид който е облякъл бизнес сако върху риза за дискотека.На прУвинциализъм мирише тук.
35
6
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
МОЖЕ ДА НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА УЖАСНА БОЛЕСТ, НО ОТ НЕЯ СЕ УМИРА..МОРИ НАЙ-ВЕЧЕ ДЪРТИ КОМУНИСТИ, НО ВЪПРЕКИ ТОВА...
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те си въртат далаверите, после народа виновен... За какво трябва ние да го четем това - да иде да го каже на онези едни и същите в парламента, които пьpдят на завет там от 20 години и които сътвориха този абсурд в здравеопазването и образованието!
33
0
 
2
 
! Отговори
Бургазлия преди 3 години
Като измрат рисковите и истерията ще свърши. Трябва само малко търпение. Който не оцелее, рибите го яли.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го каже на починалите и техните семеиства
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На ееолюцията не и пука за ББ и за здравната система и броят легла.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,Превърнахме си образованието в бизнес, ,,....Но защо тогава имаме пандемия.Все пак и в страни, в които ,, образованието не е бизнес,, пандемията се вихри.Миличкият професор май започва да се ,,пребоядисва,,.Докога бе Тошко?На 63 години си. Няма ли да се пенсионираш и да си гледаш внучетата?Айде,пускай младите напред.Издишаш вече.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да плюеш крьв и да не можеш да си поемеш вьздух е леко и приятноГлавоболието и замаяността сьщо все едно си пушил - джоинт безплатно
28
0
 
9
 
! Отговори
Аерозолна зараза преди 3 години
Хора, разпространява се по въздуха в затворени помещения с недостатъчна вентилация. Колкото по-дълго седиш вътре в офиса, бара, ресторанта, мола, лидл, кауфланд...толкова повече вируси смъркаш през маската. Това е.
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е има вирус.Човек за цялото си съществуване живее с вируси парогени и бактерии.Затвярянето е абсурдно.Да някои ще умрът но човека не е вечен.Това е еволюцията.Тя не може да бъде спряна с медикаменти ваксини и тн.
26
3
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
До довечера ще получиш инсулт с тая злоба,която пръскаш
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двустранната пневмония е лека, приятна болест.
24
3
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
,, какво стана с пандемията с "невиждана ярост" и "яко ше се мре"????,,Извинявай,ти от кой остров в Тихия океан пишеш, защото явно не живееш у нас , а и българският език ти куца.Пандемията наистина е с невиждана от 100 година ярост и продължава дълго,и води до висока смъртност. А в крайна сметка не е нито едра шарка ...А сме още октомври
23
1
 
7
 
! Отговори
22 преди 3 години
"Превърнахме си образованието в бизнес, здравеопазването - в бизнес, спорта в бизнес"Крайно време е боничниците, здравните заведения и лекарите да се извадят от рефистрация в търговския регистър и да се регистрират е нов регистър за медицински и здравни услуги с нови правила.Лошо стана когато превърнахте здравеопазването в търговия, нали гопода управляваши?
22
3
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
За съжаление опозицията ни в момента е точно като теб.Прави се на глу-пак. На всяка противоепидемична мярка излиза с кухата фраза:,, нЕма такова животно,,.Даже противниците на 5G мрежата са по - конструктивни.Имат свои съображения и са последователни. Прави или не.Вие,ако продължите с вашето евтино заяждане до март 2021 ще развиете Алцхаймер. Въобще не се мъчите да мислите, а трябва.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това не е някакво ужасно, страшно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, но това заболяване трябва да се контролира, " Дааа бе, верно лии!!??? А какво стана с пандемията с "невиждана ярост" и "яко ше се мре"????
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този говори за мерките все едно всички на територията са министри. Има ли представа, колко хиляди живеят сами, без близки, самотни майки, които поставени под карантина как ще оцелеят, независимо от възрастта. Мисли ли въобще с нещо тоя, кой ще им подсигури най-нужното за деня-ядене, лекарства, ходене до банкомат, пенсии. А скитащите и клошарите. Друг е въпросът, че джипито ми е на 60 км от село, а авобусът 2 пъти седмично. Човекът може да свърши у дома си, но важното че е под карантина..
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядо Лъже продължава с изцепките. Да каже с колко се обогати тази година благодарение на коронавируса!
18
0
 
0
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Ти като разбираш повече от наука дай сведение от коя твоя книга да се ограмотим,че си се писал ,, анонимен,,.
17
0
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Мечтай си.Докторите в над 50% са в пенсионна възраст.А и всеки лекар няма да ти ,,свърши работа,, за тази болест Професията им е регулирана.Профилирани са.