Линейки пристигат на адрес след 6-7 часа, няма лекари

Медиците от Спешна помощ изнемогват, на ръба са
187
Линейки пристигат на адрес след 6-7 часа, няма лекари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спешна помощ закъснява заради тежък кадрови дефицит. Случва се линейките да пристигат на сигнал след 6-7 часа, призна говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска по bTV.

"Това е изключително много време, но когато няма кой да го изпълни, омагьосаният кръг се върти твърде бързо. Нашите линейки през това време са на други адреси", каза тя.

Още по темата

"Колегите ми са на прага на изнемогата. Лети се непрекъснато, няма спиране. Адресите за COVID-19 валят един след друг", допълни Сунгарска.

По думите й, за да се изпълнят само COVID адресите, един екип за един час трябва да отиде на четири или пет адреса. А след всеки такъв адрес екипът се прибира, за да се обеззарази заедно с линейката.

"Когато се вземе пациент в тежко състояние, се взима и второ мнение от координационния център, където има още един специалист, който да прегледа болния. Има и служители на РЗИ, които имат постоянна връзка къде колко легла има. Но тези легла, които ги има, са едно-две и докато линейката стигне до "Пирогов", например, леглото вече е заето", обясни Сунгарска по отношение на проблема с липсата на свободни легла и обикалянето по болници.

Според нея е добра идеята бусове на полицията, таксиметрови коли и частни линейки да помагат на Спешна помощ.

"Ние сме във война, така че ми звучи добре да впрегнем всички ресурси, за да се справим с тази пандемия. Нашият ресурс не стига от доста години и това е известно", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
5
 
! Отговори
Страшно е преди 3 години
Някои хора ще бранят и защитават тулупа дори да дойде и ги прегази с джипката. Не мога да го разбера това.Не мога.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалете новините за ковид 19 понеже сега всеки който кихне и се изкашля или вдигне температура и му потече носа се самодиагностицира за болен от ковид 19 още преди теста да му е излязал и иска място в болницата.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахахахМи не бъди корумпиран.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФАКТКаква хубава несчупена държава имахме при БСП и Жан Виденов.Дойде бат Бойко и счупи държавата.
45
0
 
4
 
! Отговори
ЩАБ преди 3 години
Време е да направим ЩАБ за броене на загинали, заради липса на лекари. Да ги броим. Нали тва е модата - броим умрели. БРОЙТЕ СЕГА.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е в линейките проблема, във болницата е. Аз линейка не чакам, мятам се на колата и отивам. В Болницата не ме пускат да вляза....нямам чичо владика
43
4
 
6
 
! Отговори
:)) преди 3 години
Ходете да ви лекува Тулупа сега.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бат Бойко да вика футболисти да лекуват, нали на тях им прави стадиони, разреши им спортни прояви с публика, ....
41
0
 
0
 
! Отговори
Фин преди 3 години
Кой ми се изходи в гащите. С моите камъни по моята глава. Хвани единия, удари другия.
40
4
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Бойко счупи държавата. Трябваше да си подаде оставката. Но той не пожела и резултатите са налице.Държавата - счупена.
39
4
 
2
 
! Отговори
bubba преди 3 години
До Анонимен (#40)леле колко мъка има по тая територия! Той Радев 10 години самосиндикално съсипва държавата... А цяло лято Радев пречеше да се подготвим за есенната вълна на КОВИД, и Радев лично сигурно контролира здравната система... *** си като на мандолина дупката, но и това няма да разбереш сигузно защо ти го казвам... Едно си баба знае, едно си баба бае. :D
38
1
 
9
 
! Отговори
qmsi lainata преди 3 години
Всичко това се случва под управлението на корумпирания Бойко Борисов.Нормално. И аз да бях лекар, и аз щях да си бия парцалите в посока Германия. Да не съм мазохист?
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така стана когато личните лекари не приемат пациенти със симптоми.
36
1
 
11
 
! Отговори
Хахахах преди 3 години
Какви Майкрософти, какви Гугъли, какви Фолксвагени, какви чужди инвестиции?Всеки нормален инвеститор би отказал да отвори дори баничарница в България, по простата причина, че ако докара специалисти, те няма къде да се лекуват. Децата им няма къде да ходят на градина, а шанса да бъдат премазани от дрогирани и пияни шАфьори е ОГРОМЕН.Ако искаме нещо да се оправи в България и да тръгнем към подобрение, първото нещо е да спрем корупцията - този тумор за обществото.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо правителството на еднокнижниците не подготви за 8 месеца здравната система за това, което се случва сега? Ами да, отговорът се съдържа във въпроса, защото са еднокнижници!
34
4
 
6
 
! Отговори
:)) преди 3 години
Ходете се лекувайте в частните болници на ГЕРБ сега, щом толкова си ги обичате.Аз чакам да видя какво ще стане на изборите и ако резултата не ме устройва ще напусна държавата и ще ви оставя да се лекувате в частните си болници и да плащате на ЧСИ-тата колкото си искате.Вие явно това искате. Това си е ваше право. Искате - получавате.
33
1
 
10
 
! Отговори
Обичайно този... преди 3 години
...форум е пълен с хора, които, ругаейки бясно лекарите , препоръчват на всички никога да не се обръщат към тях за каквото и да е, защото болниците са места, в които убийците-лекари убиват.Къде са тези хора сега? Защо е този рев за липсващите лекари? Та нали те само да убиват наивните си пациенти знаят? Май някой се сети да съобрази какви са шансовете на един ковид-болен без и с болнична грижа..Да, в болниците се и умира, но поне 80% от тежките случаи се излекуват. Навън май не е така, а?
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костов превърна здравеопазването в долна сергия...
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да чакаш държавната администрация ж бг да свърши нещо е ......да чакаш писмо от умрялте винаги са изненадани от проблема,иначе цяло лято дремаха
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Я се осъзнайте малко. Не стига, че оставихте здравеопазването без полагащото му се финансиране, а и крепостни селяни искате да направите лекарите. Да ходят, ако условията тук са нормални, ще се връщат. С всички професии е така. А ако лекарската е нещо особено (каквато е), как ще държите медицинския персонал в държавните болници на заплата под средната. Реално обществото носи отговорност. Били крадяли, били некомпетентни. В останалите сфери защото са много компетентни и не крадат.

Спонсорирани публикации