Честито Рождество Христово и уютна Коледа!

Християнският свят чества рождението на Божия син
Обновена: 25 дек 2020 07:31 | 25 дек 2020 00:01, Александър Попов
162
Честито Рождество Христово и уютна Коледа!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Християнският свят отбелязва днес един от най-големите църковни празници - денят, в който се чества рождението на Божия син - Исус Христос.

Историята

Малко преди раждането на Божия син, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем, който по онова време бил незначителен град в околностите на Йерусалим. Във Витлеем Мария и Йосиф не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Народният календар

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Те се наричат коледари, коладници, коледаре или коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се дават на църквата или на училището.

Празнуващите

Имен ден имат всички, които носят имената Христо, Христина, Христофор, Радост, Радостин, Радостина, Радослав, Райко, Радка, Румен, Румяна, Кристина, Кристиан, Кристиана, Кристияна, Кристиян, Йосиф, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир и други.

Пожеланието

На финала сме на една особена, противоречива и тежка година. В тази пресветла нощ изгрява надежда за целия човешки род, каза патриарх Неофит на празничната служба на Бъдни вечер. Нека ни озари надеждата за една по-добра година.

Екипът на Dnes.bg честити празника на всички с пожелание за много здраве, щастие, топлина, уют и благополучие!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
5
 
2
 
! Отговори
Новият Бог на Земята преди 3 години
е Китайската Чума от Ухан!
74
2
 
6
 
! Отговори
Butters Stoch преди 3 години
И аз така като Вуйчо Ваньо, ще призова да са живи и здрави всички, които ми дават минуси.Дълги, дълги години, живот и здраве в затвора - при бай Ставри.
73
7
 
4
 
! Отговори
Глобален Сатанист преди 3 години
и Комунист, днес Почитаме КОВИД:К омунистическаО страВ ируснаИ нфекция наД робоветеКОВИД ни даде Силата да Покорим Света, да го Поробим, да го Завладеем. Нашият Бог, Нашият Мошиах е Император ШиЗинПин! Китайска Раса е Истинската БогоИзбрана Раса, Юдеите на Изтока!!
72
3
 
0
 
! Отговори
Относно това: преди 3 години
Нещата нямаше да стигнат до това положение освен в случая, че тези хора са си правели планове, които явно и целенасочено са целели унищожаването и ликвидирането на институцията такава каквато тя е в момента и превръщането и в нещо друго като старчески дом - например. Аз действам в условията на неизбежна самоотбрана - това, че нечии глупости са били толкова големи, че съвестта им ги е убила не е мой проблем!
71
0
 
5
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Да сте живи, здрави и усмихнати вие и близките ви, дори и тия дето не ми се кефят и цъкат минуси.Бъдете здрави и добри приятели и дано новата година ни донесе повече късмет и усмивки.Весели празници и Наздраве ;)
70
0
 
5
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
До АнонименНе съм чул някой да си чеситити "зимното слънцестоене", на 25 дек. се празнува Рождество Христово, ти ако искаш празнувай и всеки изгрев на Юпитер, Сатурн или на Марс
69
2
 
0
 
! Отговори
Зевс преди 3 години
днес е Юлетид! да живее Сатун!!
68
3
 
0
 
! Отговори
Доколкото си спомням преди 3 години
Тези проекти бяха насочени именно към стабилизацията на учебните заведения и осигуряване на желана територия за ученика. Нестабилното състояние в което сме в момента е поради системни и целенасочени атаки в ущърб на институцията и в полза на някой друг, като тези някой други се оказаха не един. Тоест аз в постоянна обсада от религиозни ***.и, образователен монополист в областния град и на кмета брат му като забавление. Отрязвате и отказвате инструмента за стабилизация така ли да разбирам?
67
0
 
4
 
! Отговори
Вярващ преди 3 години
Цяла вечер и през нощта е Бъдни Вечер, не знам защо честитите Рождество Христово, което се празнува от сутринта на 25ти декември.В момента не е Нова Година, нито обикновен рожден ден, за да честитите в 00.00 часа, все още е Бъдни Вечер.Легнете, поспете, и като се събудите утре си честитете Рождество Христово и си подарявайте или отваряйте подаръците, които сте сложили по елхата.
66
4
 
2
 
! Отговори
Шабес преди 3 години
Искрено Честитя Ханука! Другарю ЗиШинПин вие сте Нашият Месия!!
65
3
 
6
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Виждам че доста необразовани журналисти бързат да честия Рождество Христово. Това НЕ Е обикновен РОЖДЕН ДЕН, който празнувате с колеги и приятели и като удари 12 честитите. Сега се празнува Бъдни Вечер, в която се очаква Рождество Христово, а самият празник Рождество или Коледа се празнуват от сутринта на 25-и. Никой не знае часът на Рождество, както не бихте обяснили на децата,че дядо Коледа подаръците точно в 12,има някаква тайнственост и мистика на Рождество,затова цялата нощ е БЪДНИ Вечер
64
4
 
1
 
! Отговори
Принципно: преди 3 години
Анархистите воюват с държавата и с бизнеса за нарушаване на социални права и човечност. С Религиозна държава се воюва още по-жестоко, сетете се защо ...
63
4
 
1
 
! Отговори
Накратко: преди 3 години
В момента докато вие не сте наказани за хилядократните ви Конституционни нарушения ние не се намираме в Монархия, Народна република България, Социалистичен режим, Република България ние се намираме в състояние на Религиозна държава, която се е превърнала в такава поради мълчанието на Конституционния съд. И докато се намираме в състоянието на Религиозна република Християния, а не на територията на Република България ВИЕ НИ ГО НАБИВАТЕ ВСЕКИ ДЕН НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА, ВСЕКИ ДЕН!
62
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало, алоооо, Бърза помощ! Идвайте бързо! Баща ми се побърка. Сложил си е един червен халат, изкуствена брада, ботуши и на всички разправя, че е Дядо Коледа. Мили Боже!
61
5
 
1
 
! Отговори
Сега не че нещо: преди 3 години
Аз съм анархист господа, дълбоко по вярвания и убеждения съм номад анархист, но тъй като държавата в момента е инструмент, който трябва да използвам за да се върне поне малко социалната държава и държавност, а не мога да използвам държавата, защото някой ми е забранил да подавам индивидуална конституционна жалба - много предвидливо не мислите. Според мен държавата се е превърнала заради вашите номера в антидемократична държава, което не означава природна анархия заради момчетата в синьо! Партия?
60
3
 
1
 
! Отговори
Пеци: преди 3 години
Нероден Петко (народна приказка) : Първите седемЕдин селянин тръгнал на нивата да оре и заръчал на жена си да му занесе обяда. Като дошло време, жената пратила дъщеря си. Взела момата гърнето и тръгнала, ала насред пътя видяла една върба и седнала да си почине на сянка.Както си седяла, размислила се, че й е време да я омъжат, после ще роди детенце момченце, ще го кръстят Петко и ще го сложат в люлка до огнището. Ама над огнището е закачена брадвата ще вземе тя да падне върху Петко и. Олеле
59
3
 
2
 
! Отговори
Върховенство закона преди 3 години
Пак според Конституцията, която всички граждани на Република България са задължени да спазват, защото ако не я спазвате нарушава самите устой на държавата и държавността Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да и' противоречат. И ако има противоречие с Конституцията - другият закон се отменя или променя докато противоречието не бъде отстранено. А за нарушителите на Конституцията има наказание наречено държавна измяна.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕргена 47г. опъва ръката си както винаги. Сега е в антракт да напълни топчетата и ръси тъпотии из форомо.
57
2
 
7
 
! Отговори
Българска Мъдрост: преди 3 години
Бил Гейтс уби Нероден Петко.
56
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Честита Коледа на всички! Да сте здрави, усмихнати, щастливи и обнадеждени!