МиГ-29 - изправни самолети, пилотите обаче не летели достатъчно

Изтребителите се проверявали и поддържали непрекъснато
Обновена: 13 юни 2021 14:06 | 13 юни 2021 11:45, Камелия Цветанова
181
МиГ-29  - изправни самолети, пилотите обаче не летели достатъчно

"Пилот с ювелирна техника на пилотиране беше загиналият по време на учение майор Валентин Терзиев", каза пред bTV бригаден генерал Николай Русев, който е командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Той сподели, че е трябвало да съобщи тъжната новина на семейството и че изпитва вина за това, което се е случило. Но беше категоричен – МиГ-29 са изправни самолети.

Още по темата

„Дори капачката на винтила на гумата на самолета ако липсва, самолетът не излита – той трябва да е в пълна изправност, за да може да полети. Той се проверява постоянно. Процесът на поддръжка на самолета не е целеви еднократен, той се проверява и поддържа постоянно. Всички части са нови и пристигат от Русия, те имат гаранция и ресурс. Всичко е спекулация. Всяко говорене, че са остарели - също, защото те се поддържат в перфектно състояние. Има ги и всички системи, за да се спаси пилотът“, обясни ген. Русев.

Той сподели, че до последно са чакали Терзиев да се върне, а преди да изгубят връзка пилотът е бил уверен и всичко е вървяло по план.

Русев обясни, че след всеки опит за спекулация с теми, свързани с авиацията, ще се действа законосъобразно. Той добави, че докато има авиация и самолети, управлявани от хора, няма как да се избегнат подобни инциденти.
„Всеки опит да се спекулира с теми, свързани с бойната ни авиация, опити да се въвличат пилотите ни, инженерно-техническият състав в интриги и в политически реваншизъм, ще срещнат категоричен законосъобразен отпор. Нашата толерантност е изчерпана към тези хора. Летим и ще носим нощното дежурство, но повече компромиси няма да правим и ще говорим. Българският пилот повече няма да търпи унижението от група хора, които периодично излизат и говорят от наше име и заблуждават обществото. Те се опитват да формират общественото мнение. Ние ще продължим да служим на родината си, а не на чужди каузи. Малка група периодично обикаля медиите и говори за неща, които са некомпетентни и целят да спрат от експлоатация МиГ-29 и да докажат, че са негодни самолети. Искат да докажат, че пилотите, летели на руска техника, трябва да са освободени едва ли не от служба, тъй като са идеологически нечисти. Това нещо приключи“, каза ген. Русев.

Той коментира и че летателните часове на пилотите наистина са малко, като майор Терзиев от началото на годината е има 12 ч. и 50 минути нальот, както и всички в авиобазата.

Веднъж в годината се изпълняват пускови полети над море, няма как да има повече, каза още Русев.

Трябва да има последователни решения и действия в тази посока, добави той.

Относно семейството на загиналия пилот Русев изрази възхищението си към силата, с която са го посрещнали:

„Няма как да не се чувствам виновен за това, че не успях да върна у дома майор Терзиев. Не усетих никакъв укор. Напротив, казаха ми: Благодаря. Съпругата му даже ми сподели, че тя е знаела рисковете и че ще се справят“, сподели командирът на авиобаза "Граф Игнатиево", който съобщава тъжната вест на роднините на загиналия пилот.
Той не пожела да развива хипотези за причините за случилото се, но коментира, че е важно да се намери “черната кутия“ на време. В солена среда в морето тя може да оцелее 10 дни, добави Русев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
4
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Генерал Русев, не усеща, че си противоречи. Хем загиналия пилот имал " с ювелирна техника на пилотиране ", тоест ас на асовете, хем техниката не е виновна и МиГ - 29 са в перфектно състояние.Ами, какво остава тогава ? Пилота е виновен ? Извънземните ? Какво всъщност иска да ни каже ген. Русев ?
35
0
 
5
 
! Отговори
Нямам думи ! преди 2 години
Кое не съм разбрал ? Като казва А, да каже и Б. Да каже защо нямат нальот пилотите ! Нека бъде доблестен и да ни обясни на нас непросветените ! Разбрахме, че руските самолети са надежни. ЗАЩО НЯМАТ ПИЛОТИТЕ НАЛьоТ ???
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо служебното парвителство не увеличило летателните часове? То е виновно за смъртта на летеца и загубата на самолета начело с Румен Радев!
33
5
 
4
 
! Отговори
Нямам думи ! преди 2 години
Оставаше и да не са изправни .... ?! Проблемът с тях е, че поддръжката и разхода на гориво е изключително скъпа, затова и пилотите нямат нальот ! А Русия както се разбра нерочно не изпълнява договорите и предпочита да плаща неустойка, вместо да имаме годни за летене самолети ! Ако нещо не му харесва да си подава оставката...
32
2
 
2
 
! Отговори
До номер 23 преди 2 години
А относно напрежениетоКолкото напрежение има в частния бизнес - инфаркти, инсулти, високо кръвно, диабет, колабирания , ранно побеляване на косите, ранно състаряване.... отвличания, рекет - мутренски или държавен... убийства и какво ли неТолкова напрежение няма в държавната служба на сигурна заплата, дори преди началото на война
31
5
 
6
 
! Отговори
БАЙРАКТАР ТБ2 преди 2 години
Полша сключи договор за 24 турски дрона Байрактар-тв2В много сайтове освен днеса пише че и Българи сериозно се е интересувала за подобна покупка. Вече е време за дронове които са мн евтини и ефикасни .Баурактарите поразиха всякаква руска отбранителна система включително и С-400 в Сирия, Либия, Нагорно Карабах.
30
2
 
4
 
! Отговори
до хахаха преди 2 години
принципно е така както си го написал, но има едно но, пилотите на ф16 и в Ирак и в Сърбия нито веднъж не са влизали в пряк въздушен бой с 29ка. В сърбия излитаха от Авиано с въздушно целеуказване от Ауакс и си стреляха ракетите от пределна дистанция по данни от Ауакса. За ирак е същото. Усещаш ли разликата.
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
генерале не се срамувай ,кажи им имената на тая групичка. Тагарев професор по нещо си и Велизар Шаламанов протежето му в НАТО.Лобисти за закупуване на щатско въоръжение. И двамата с пагони на офицери бивши от ВВС. И двамата мразени във ВВС . 2016 та Тагарев се опита да пробута 3 та ръка ф16 от Португалия. Тогава когато почти се финализираше за Грипените. Които щяхме разсрочено 15 г да изплащаме и първите вече щяха да са в България вече.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32От къде да знае челяка какво е боен самолет, мисли си, че отслабват с килограми при всеки полет :)) Изтощаващо е, ама чак толкова да свалят тегло :)) Важното за обществото е, да се разбере причината, щото нема да има много мераклии за армията ако потулват така нещата :)
27
2
 
6
 
! Отговори
До 23 номер преди 2 години
Возил съм се на самолет към 50 пъти. Без да отслабна по 5 кила на возене.Скачал съм с парашут от Ан - 12 . На предказармени курсове от 700 м. - ама скачах, защото имах мерак - нищо общо с героизма.Учил съм 4 вида химия, микробиология и какви ли не дисциплини - учебниците бяха на латински и дебели като тухли. Но в това няма нищо геройско.Ти ми кажи има ли нещо геройско и по - хубаво от държавна служба, сигурна заплата и ранно пенсиониране?
26
1
 
5
 
! Отговори
До ХА-ХААХАХА преди 2 години
Хапчетата, хапчетатааа. Пий ги редовно. Едно е да подкараш, друго е да управляваш. И сигурни са гражданските самолети, където пилотите имат хиляди и хиляди часове във въздуха, а някои дори десетки хиляди ЧАСОВЕ. А тука ти казват колко били летели в минути.
25
7
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
МиГ29 са пълни ***, които НИКОГА не са имали спечелен въздушен бой, НИКОГА.В Ирак всички МиГове отлетяха за Иран, когато САЩ нахлуха през първата война, а Иран пък не ги върна никога.В Сърбия всичките МиГове избягаха в Унгария, когато НАТО ги подпука, а в Сирия просто не излетяха.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До свинска опашкаПовечето знаем състоянието на армията, даже сайта е собственост на Тихина :) Това че имаме 2 изтребителя на кръст, не ги прави бойноспособни, даже изглеждат смешни отстани :) Жената на загиналия пилот, почти каза истината :)
23
1
 
7
 
! Отговори
До номер 12 преди 2 години
Нещо невярно ли написах?Какво геройство има?В безплатното образование? - аз за моето си плащахВ безплатното общежитие? - аз за моето си плащахВ безплатната храна и издръжка по време на образованието? - аз за моите си плащахКакво геройско има в 40 часова работна седмица? - аз работя 7 дни по 16 часаБезплатно работно облекло - аз моето си го купувам?Военен става който търси сигурност в заплатата. - това героизъм ли е?Геройско ли е държавата да ти плаща осигуровки аз моите си ги плащам
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест нашите военни пилоти летят средно по 2 часа на месец. Ако полета е 30тина минути, значи имат късмет ако излитат 1 път в седмицата и то за малко. Ми то ако всички започнат с тази честота и продължителност да карат коли - ще се избием по пътя от неопитност. Какво остава за самолет.
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено че в страната на зеления чорап по-добро от съветската и руската бойна техника няма Щом съветското джудже е най-голямото и съветкия болен е най-здравия болен то от тук следва че и светкия самолет е най-здравия самолет в света. Истината е че най-много български пилоти са загинали не в бойни действия а в нальот със съветски и руски самолети. От президентсвото са разпратени СМС-и задължаващи военните да хвалят руската техника особено Миг29 за да не дразним Русия.
20
6
 
8
 
! Отговори
свинска опашка преди 2 години
Сега разбирам защото ГЕРБ получава такъв висок процент на изборите. Ами то в БГ са останали само *** . А бе ,,герои,, някога качвали ли сте се на самолет или не смеете и да се доближите защото ви напъва рядката,камо ли на боен самолет. Знаете ли,че след полет един пилот сваля между 3-5 кг/това за тиквеника,който говори ,,компетентно,, че пилотите потни вода не били пили ,високи заплати и дълги отпуски/. Знаете ли колко и какви дисциплини се изучават за да завърши един военен пилот и да се
19
3
 
14
 
! Отговори
? преди 2 години
Това значи ли, че са работили по 12ч и 50мин за 6месеца? Какво правят през другото време? Средно идват по 6-7 минути месечно, през другото време сигурно маршируват за не расте трева по плаца. За толкова минути, човек не може да научи нищо, даже във ВСто стойм по-дълго.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм на мнение, че Миг-29 са здрави и изправни самолети, защото може да са на 30 години, но имат летателни часове колкото 3 годишен американски боен самолет!
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хахотоАмериканците са го свалили с ХАРП.