Може ли старите коли да бъдат спрени от движение?

От 12 юли у нас в сила влизат специални екостикери
9 юли 2021 11:00, Ния Христова
93
Може ли старите коли да бъдат спрени от движение?
Снимка: Pixabay
От 12 юли на всяко превозно средство до 3 тона и половина ще се издава екостикер. Той ще определя до каква степен автомобилите замърсяват въздуха. 
 
Това повдигна и въпросът ще бъдат ли спирани от движение старите коли, които не отговарят на екологичните норми.
Още по темата
 
"Пунктовете вече са оборудвани с устройства, които са вързани към линиите за годишни технически прегледи. Целта е дигитализация. Ако автомобилът не покрива изискванията, той няма да мине прегледа. Неизправностите трябва да бъдат отстранени", заяви пред Нова тв автомобилният експерт Румен Дунев.
 
"Собствениците на по-стари автомобили не бива да се плашат, защото вероятно няма да могат да шофират в центъра само 4-5 дни в годината, когато въздухът е най-завърсен", обясни Дунев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
3
 
! Отговори
Мара преди 2 години
До АнонименДа попитам, ти от кое село си гражданин на големия град?Просто питам защото наблюдавам, че е практика като станат граждани, селяните да са по-по-най граждани и акъл даже дават на тези, които са от поколения в градовете.И все пак се надявам, че караш последно поколение БМВ например за да си толкова ербап.
76
6
 
2
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Не си знае годините, с избушен катализатор, защото гори масло катп лудо, при всяко натискане на *** - облак черен дим, гумите - несменяеми зимни от 3 марки, на осем години. Но за сметка на това - беемве, мерцедес или ауди, над 150 коня. Типичната българска класика.
75
1
 
15
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
при тия горива в България,няма начин по старите коли да покриват нормите,но както винаги европа като пръдне,тука се насираме
74
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
От ЕС ще ни глобяват за замърсения въздух и ГЕРБ измъдриха тези екостикери, за да имитират, че в България нещо се прави за по-чист въздух. Разбира се нищо за замърсителя - отоплението на твърдо гориво и много шум за колите, които са пренебрежимо малък замърсител в България. В Западна Европа е друго.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега се отваря парашута на автосервизите,които крадяха катализаторите на колите.Сега ще започнат да ги продават обратно на тия,от които са обезкостени, щом колата е "приспала" в сервиза.
72
3
 
1
 
! Отговори
Фелдфебел Радев преди 2 години
Малчать и неразсъждать.Денги нет для БСП,ДБ,ДС болшевики.Денги есть от есостикери,двоънъй налог!
71
0
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
А и този еко стикери дублира акциза на горивата, винетката, еко данъка които е в годишния данък за МПС и еко данъка при регистрация на МПС! Колко пъти трябва да се плати едно и също нещо за да се счита за платено? Нали акциза е точно наказателна глоба за това, че замърсяваме! Значи еко стикера е безполезен. А и замърсяването в градовете не е от колите, а от мръсни улици, горене на въглища и *** от "социално слабите". Ама при тях контрол не се прилага! Там глоби няма!
70
2
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
А коли на дядовци които живеят по селата и ходят с колите си до някои град 2-3 пъти в годината и то до болница за какво им е този еко стикери? При замърсяване какво? Ще забраняват в село Горно Нанадолнище да се карат двете Лади в селото ли? Има места на които този стикер ще е просто поредната глупост която се лепи по колите. Все ми е тая, че в села до които няма път ще има контрол или, че ще спират колите в определени дни! Поредната глупост за събиране на пари с неясна цел!
69
1
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
вгввв, мисля, че автомонтьорът избира каква част да сложи и като стане сакатлък, да си понесе последствията. А ако не можеш да си позволиш ремонта, значи слизаш от колата
68
0
 
13
 
! Отговори
Рор преди 2 години
Само че, другари и другарки, да се зареди един ел. автомобил, трябва енергия. А тя в БГ на 75 % идва от ТЕЦ-ове. Те горят въглища. Много еко, нали?
67
3
 
2
 
! Отговори
Много ви здраве преди 2 години
Едната кола мина технически през май, а другата през юни. Стикер не сложиха. От 12 юли стикери. Ко прайм? Явно ще занимаваме съдилищата, зер си нямат друга работа.
66
1
 
14
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Няма ли някой читав адвокат да атакува тая наредба като незаконна и дискриминационна?
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няяма никаква логика, изряден технически автомобил да бъде спиран от движение, независимо от годините-това е първо смешно, второ нелепо. По тази нереалистична логика, олд скул автомобилите трябва да отидат за скрап. Заглавието е написано, крайно зле.
64
1
 
12
 
! Отговори
ПАС преди 2 години
Това е БЪЛГАРСКИ еко стандарт.Такава пр.о.сто.тия не бях слушал отдавна.И това експертче Дунев Моторспосрт незнам какво го интервюирате.... тои е сред богопомазаните, питайте някое друго или всичко пак е нагласено да мине по лесно без хората да мрънкат много много.А екологията голям пр.аз.Вазна е парата по сметките на едни хора за сметка на дядото със жигулата и 100 лева пенсия.ЗАКРИВАЙТЕ Я ТАЗИ СТРАНА ВЕЧЕ
63
1
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Има талиги на 10 години, а зад тях все едно пускат димна завеса, а има стари коли които не пушат толкова защото са добре поддържани и хората мислят къде зареждат и търсят от целия гнилоч които се предлага в България възможно най-доброто. Да не говорим за БМВ-тата на социално слабите братя, които са пред умиране, но все още в движение! А след като ще има еко стикери, това означава ли и, че градски транспорт на по 20+ години най накрая ще бъде бракуван? Защото има градове в България още с Икаруси!
62
0
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
А защо не почнете първо от контрола на горивата и частите? Масово горивата в България са покъртително зле! Частите също са с много занижен контрол! Когато оправите тези неща тогава мислете за еко стикери! Да не говорим за факта, че това ще е 5-тата еко такса която водачите плащат в рамките на една календарна година! Няма значение колко стара е една кола, а как е поддържана защото има коли на 5 години които димят като параходи защото ги карат на крадена нафта, а има коли на 20 които не пушат така
61
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Ще почнат да палят новите коли сега !
60
1
 
9
 
! Отговори
ХЪМ преди 2 години
До АнонименТака е но при тези с газова ще се мерят стойностите на БЕНЗИН....Така че файда няма особена.Всичко на гърба на народеца.Цените се вдигат, заплатките се свалят.... надушвам нещо много грандиозно до края на годината.......
59
2
 
21
 
! Отговори
Даам преди 2 години
Карам стар Мерцедес дизел 1994-та година.Служил ми е без грешка повече от 20 години и в момента го прави.Абсолютно стоков със всички гърнета прочие за годината 1994-та.Сега искате да ме накарате да отида до Шоурума и да взема някой тотален Тайвански бо.лук и няма да мога да си карам колицата.ЗАЩО, за да палня джоба на някой олигарх? Мерси!
58
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"Това повдигна и въпросът..." Вие сериозно ли? ВъпросЪТ?