Радев: Трябва да отложим затварянето на въглищните централи

Президентът заяви, че е необходимо българският бизнес да получи помощ
Обновена: 30 сеп 2021 15:04 | 30 сеп 2021 14:54, Веселина Йорданова
67
Радев: Трябва да отложим затварянето на въглищните централи
Снимка: Президентство

Затварянето на българските въглищни електроцентрали изисква решение с дългосрочна визия, взето с консенсус от всички партии. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Кърджали. 

По думите му въпреки че е редно такова решение да бъде взето от редовно правителство с траен ангажимент, предвид обстоятелствата се търси решение в рамките на служебното правителство.

“Затварянето на въглищната енергетика е стратегическо решение. То е изключително обвързващо с решаването на огромен социален проблем в България”, заяви Радев и изтъкна, че в момента въглищните електроцентрали гарантират нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план. 

Евентуалната дата за спиране на електроцентралите трябва да бъде отложена максимално във времето, за да се осигури ниска цена на електроенергията и оползотворяване на ресурсите ни, заяви още държавният глава:  “2036 година са заявили като срок в своята стратегия за преход предишните управляващи и са го внесли в Европейския съюз. Моето лично мнение е, че ние трябва да се борим този срок да бъде удължен. В същото време следва  ефективно да се организира това производство, така че да можем да намалим парниковите емисии, чиято цена расте непрекъснато”. 

Президентът подчерта, че служебното правителство прави всичко възможно в рамките на своите правомощия Планът за възстановяване и устойчивост да бъде успешно завършен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След като посети индустриални и текстилни предприятия, Румен Радев даде висока оценка на перспективите за икономическо развитие на региона. По думите на президента Кърджали дава пример с редица многообещаващи компании, демонстриращи визионерство и ефективен мениджмънт.

Президентът подчерта също така, че служебното правителство ще продължи да реализира мерки в помощ на бизнеса за преодоляване на кризата.

Ние трябва да помогнем на българския бизнес, каза Радев в предприятие за каучукови съединения край града. По думите му сегашното правителство се отличава от предишното с това, че работи изключително в рамките на закона, но за него категорично трябва да се търсят начини за подпомагане.

Той посочи, че трета седмица България е с най-ниска цена на електроенергия, вследствие на предприетите мерки на служебното правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В дюндюлистанска държава кумура е "бог"!
53
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Единия ми пише, че тока от АЕЦ бил по-евтин. Открива топлата вода :))) Само СДС закри мощности в Козлодуй, а ГЕРБ похарчи милиони за референдум за Белене, а после си смени позицията. Другия ми обяснява, че Истанбул се захранвал от един ТЕЦ. Колко мегавата бе гении (ако въобще знаеш какво е мегават :))))) ) ?
52
2
 
3
 
! Отговори
РАДЕВ Е НЕВЕЖА! преди 2 години
НЯМА И КАПКА ПРЕДСТАВА ОТ ТАЯ МАТЕРИЯ... И ГОВОРИ ПЪЛНИ ПРОСТОТИЙ.
51
2
 
3
 
! Отговори
ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО! преди 2 години
ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ , ГРАНДИОЗНИ ЦЕНИ......А , ТОКА ПАК ЩЕ СЕ ОСКЪПИ ПРИ ТОВА РЕШЕНИЕ ....И ТО С МНОГО!
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова ли не може тая територия да произвежда ток от ВЕИ за 6 милиона души с тия нови технологии.Имахме поне 10 години да се намери решение.
49
1
 
6
 
! Отговори
КОРУМПИРАНИЯТ РАДЕВ преди 2 години
КУПУВА КОРПОРАТИВЕН ВОТ В ЗАВОДИ И ФАБРИКИ.......... ЕХООО, "ПОЧТЕННИ"..!!
48
2
 
4
 
! Отговори
ДОПИТВАНЕ преди 2 години
Одобрявате ли още от 1 януари 2022 година цената на ел енергията за битовите потребители да се увеличи с над 50 процента? Да + Не -
47
3
 
7
 
! Отговори
ДОПИТВАНЕ преди 2 години
Одобрявате ли да се затворят АЕЦ КОЗЛОДУЙ и всички ТЕЦове в България, като да се произвежда само зелена енергия и да внасяме Ел енергия от Европа. Да+ Не-
46
3
 
1
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Евала, Румба !!!!
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре е така да управляваш . Ако е хубаво , казваш аз, ако е лошо не носиш отговорност. Долу Радев.Всичко се вдигна , а ти си бръщолевиш твойте глупости.
44
6
 
6
 
! Отговори
Ямболия преди 2 години
Нямаш думата ,,другарю,, . Тецовете не са бъдещето. Европейският Съюз е прав да се затворят до 3-4 години. Дребен си Радев,да се опъваш пред Европа. А и повечето в България не желаем нискокалоричните въглища да опушват. Унищожена е много плодородна земя,ползват много така ценната вода и работят в пъти повече работници,защото не е модерен комплекса. А за модернизация вече не говорим. Тецовете вече са минало.
43
9
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Решенията не ги взима премиерът, а Парламентът. Премиерът е изпълнителна власт. Когато няма Парламент, Президентът е този, който командва.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Живков 2
41
2
 
9
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Измамник!За какъв се имаш ти бе лъжец ,на 14 просто заминаваш за Дж..иб, ...Ре
40
3
 
9
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Трябва да ,защото така те устройва тебе нали избори идва.Прозрачен нагъл лъжец.
39
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
"Чула жабата, че подковават коня, па си вирнала краката"! Така и наш ***, взе да чертае стратегии до 2036. Благодарение на БСП бяха орязани правомощията на Президента/заради ЖельоЖелев), но нашият Резилдент се набира за разбирач и в икономиката, и в енергетиката? А зад грейналата петолъчка на челото, кънти на кухо и въздух под налягане!
38
16
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
До Калеко игйота .... Ами това не трябва ли да го реши премиерът на служебното правителство и съответният ресорен министър ----////---- Ами, не бе, простьо! Трябва да го реши "фигурантът". Премиерът е изпълнител. Само в гербавия тиквен режим премиерът взимаше решенията в държавата
37
2
 
13
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
Целия Истамбул е 14-млн.население и се захранва от един ТЕЦ.България е само 6,5-млн.население и има АЕЦ, ВЕЦ-ове и 3-ТЕЦА от Мриците , ИЗНАСЯ ТОК ---А НАРОДА ПЛАЩА СМЕТКИТЕ ЗА СКЪПИЯ ТОК НА ПАРТИЙНИТЕ *** И ТЕХНИТЕ КОРУПЦИОННИ СХЕМИ!....ДОКОГА БЕ......??!
36
1
 
16
 
! Отговори
Споко бе... преди 2 години
Като го натиснат от ЕС и САЩ...ше се спихне , като спукан плон дир...НАЛИ ПОМНИТЕ , КАК ЗАВЪРШИ САГАТА С "ЮЖНИЯ ПАТОК"...ОРЕШАРЕЦА СДАДЕ ДРЕХИТЕ--- НАБЪРЗО И СПЕШНО....ПРЕД СЕНАТОРИТЕ!--ТАКА ШЕ БЪДЕ И С ТОЯ НАМАЗАН ПЕХЛИВАНИН ОТ ХАСКОВСКО....!!!!
35
1
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами това не трябва ли да го реши премиерът на служебното правителство и съответният ресорен министър ... Откога преЦеданта везе да открива и закрива тецове, явно Конституцията вече не съществува, а тя е основният закон в държавата който определя и правомощията на преЦедента, а като нямаме Конституция нямаме и държава ... Да живее Кремълската Хунта ... !!!