Симидчиев: Трябва да се спре профилактичното изписване на антибиотик

Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, изтъкна пулмологът
13 дек 2021 11:03, Ния Христова
105
Симидчиев: Трябва да се спре профилактичното изписване на антибиотик
Снимка: БГНЕС
"При вирусните заболявания антибактериалната терапия няма абсолютно никаква полза. Когато нещо не върши работа, от него се получават единствено и само рисковете." Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ДБ. 
 
Той смята, че проблемът е лесен за административно решаване, но трудното е да се промени нагласата на лекарите, които предписват антибиотик профилактично, за всеки случай.
Още по темата
Пулмологът цитира данни, според които през миналата година 70% от хората с Covid са били лекувани с антибиотици в амбулаторната практика.
 
"Изминалата година беше особено тежка. По времето на Covid масово в доболничната помощ се изписваха антибиотици, понякога по два, по три антибиотика. Догодина е много вероятно тези антибиотици да имат намалена ефективност", поясни д-р Симидчиев.
 
Той е категоричен, че масовото изписване на антибиотици е дошло от "усещането за риск и за безсилие срещу този вирус". Пулмологът смята това за огромна грешка по отношение на общественото здраве.
 
"Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, затова следва пациентите да не бъдат ненужно излагани на антибиотици", допълни Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
До доктора преди 2 години
РНК вирусите мутират основно поради погрешното репликиране на нуклеотиди в процеса на възпроизвеждане на новия вирус от генетичния апарат на клетката-гостоприемник. Това е процес, който не може да бъде спрян, даже и да няма ваксини, просто той съпътства неизменно размножаването на вируси, които нямат собствен апарат за възпроизводство.....
16
9
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Срещу вируси може да са безполезни, но срещу всякакъв вид усложнения, които идват заедно с вируса, си действат безотказно. По-добре да пиеш една седмица антибиотик без нужда, отколкото после да пиеш два-три антибиотика в продължение на месец или да умреш от менингит например, щото си закъснял с антибиотика.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е га сме живи да го видиме.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнете да изписвате ивермектин, флувоксамин вместо да давате антибиотици.
13
2
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОЛКОВА СА НЕКАДЪРНИ ДОКТОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ЧЕ Е СТРАШНО! А ТОЯ ЗАГРЯ, ЧЕ АНТИБИОТИЦИТЕ СА ОПАСНИ САМО 2 ГОДИНИ СЛЕД КАТО ЗАПОЧНА ПАНДЕМИЯТА! ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК Е И ТОЯ! 99% ОТ СМЪРТНОСТТА ОТ КОВИД Е ОТ НЕПРАВИЛНО ЛЕЧЕНИЕ И ОСНОВНО ЛЕЧЕНИЕ С АНТИБИОТИЦИ КОИТО ЯВНО НЕ ДЕЙСТВАТ НА ВИРУСА А САМО ВОДЯТ ДО ПОДТИСКАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА И ДОКАТО ТЯ СЕ ВЪЗСТАНОВИ ОТ АНТИБИОТИКА И В БОЛНИЦАТА НЕ МОГАТ ДА ТЕ СПАСЯТ!
12
1
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
до 9 - така е, антибиотиците убиват само бактерии. Често пъти при вирусни инфекции следват и вторични бактериални инфекции (вирусите нарушават нормаланта имунна фунцкия и дават поле за изява на бактериите). Затова изписват антибиотици дори и за вирусни заболявания - 'за по-сигурно'. Работата е че го правят без никакъв анализ на патогена и често стрелят на тъмно без изобщо да е нужно.
11
0
 
4
 
! Отговори
Прав е! преди 2 години
В момента съм със СРЧ заради такива "профилактики".....
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички хора които консумират месо от магазините са резистентни към антибиотици. В месото има антибиотици за целият китайски народ. Месо консумирам само от домашното теле прасето и домашните кокошки.. От магазина месо не го поглеждам камо ли да го ям..
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кунчу трипъл буст в Метро кеш ен кери отивай, ако там не стане, виж за мобилен пункт до някоя градска тоалетна
8
7
 
19
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Трябва да се спре и профилактичната ваксинация защото вирусите мутират за да заобикалят антителата създадени от ваксините и така се създават изключително опасни мутанти които един ден може да заличат голяма част от хората.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз до колкото знам от доста лекари, антибиотиците са безполезни срещу вируси, единствено влияят на бактериалните инфекции
6
7
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Не, не - никакви антибиотици! Ваксина, ако не помогне - кислородна маска, последвана от интубация. Какви са тия своеволия - ще ми оцелявате от ковид в домашни условия! Че и неваксинирани на всичкото отгоре...
5
0
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Добър ден....хо-хо-хо.....
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добрютро, като ви го каза СЗО-то се сетихте, ама що народ убихте преди това, на ковида го писахте. Ама има Господ!
3
1
 
15
 
! Отговори
зер преди 2 години
досега когато съм бил на лекар всички пъти ми изписват антибиотик 'на око' с изключение на един млад лекар в УНГ в Пирогов, който си ми пусна антибиограма и прецени кой антибиотик е подходящ спрямо бацила. Симидчиев е прав, изписването на антибиотици на килограм е безсмислено за пациента и води до резистентност на бактериите.
2
1
 
9
 
! Отговори
Кунчу трипъл буст преди 2 години
Днес къде мога да си нашия още една дозичка?
1
0
 
20
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Сетила се Мара да се побара!