Петков: Даваме пример за нов подход с реални резултати

България и РСМ подписаха три меморандума за сътрудничество
Обновена: 25 яну 2022 17:54 | 25 яну 2022 12:40, Веселина Йорданова
163

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков заяви, че е доволен от резултатите от съвместното заседание с правителството на РСМ и благодари за "много добре свършената работа".

След края му бяха подписани три меморандума - в областта на земеделието, малките и средни предприятия, развитие на жп връзката София - Скопие. Според Петков това е примерът за нов подход с нова енергия и реални резултати.

Още по темата
Той благодари на министрите за съвместната работа.

Всеки представи поне 10 реални задачи с общ секретариат между различните групи и много къси срокове за изпълнение, посочи премиерът и допълни, че добросъседството ще бъде сложено на пиедестал. По думите му основният краен резултат на меморандумите е икономическо развитие на целия регион, което хората в двете страни ще усетят с подобрение на стандарта на живот. Следващата среща на работните групи е само след седмица.

Коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори, а меморандумът днес го връща обратно на картата. С този устрем и с тази енергия се надявам, че времето ще бъде наваксано бързо, посочи Петков.

Той се обърна към премиера на РСМ с думите "Моят приятел Димитър, с когото заедно сме устремени за тези общи резултати".

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски също каза, че е доволен от днешните резултати, защото министрите са работили по конкретни идеи и проекти, които ще се развиват в следващите месеци.

Република България вече 15 години е член на Европейския съюз и има голям опит, от който ние можем да заимстваме, посочи той. Ковачевски благодари на Петков за добрия диалог.

Чрез конкретно сътрудничество в реални сектори ще могат всички - от компании до образователни институции - да видят ползите от сътрудничеството между двете страни, заяви премиерът на РСМ.

На въпрос дали като критерий за успех ще се счита и гарантирането на правата на хората с българско самосъзнание, Ковачевски отговори, че в конституцията на РСМ са вписани различни етнически общности. "Ако и други граждани на държавата се самоопределят по друг начин, те могат да поискат да бъдат част от конституцията на Северна Македония. Това е процес, който минава през конституционните промени", посочи той. По думите му е нормално една държава да променя своя основен закон по пътя си към ЕС, а ако това се случи, тогава може да бъде обхванат и въпросът за правата на гражданите.

Според премиера Ковачевски двете държави имат политическата воля да вървят напред в своите отношения. "Да върнем доверието и да сме заедно крачка напред", посочи той.

От думите на двамата премиери стана ясно, че Историческата комисия също ще заседава по-често - три пъти в близките четири месеца.

Отбелязахме друго ниво на ентусиазъм. За да се върши работа, хората трябва да си говорят и да слага обща конструктивна рамка, каза Петков.

"Министерствата на външните работи ще работят в паралел, докато станат ясни резултатите като авиолинии, нови пътища, нови гранични пунктове, икономически сътрудничества, обща работа в образованието и общ календар. Паралелно ще вървят и икономическите въпроси, така че ритъмът ще бъде динамичен", коментира българският премиер.

В отговор на въпрос за кризата в Украйна, той посочи: "Ние сме тук, защото не се страхуваме от кризи и вярваме, че можем да ги решаваме".

По думите му доскоро и отношенията с РСМ са били в криза, но днес се вижда, че е постигнат реален напредък.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В един коментар Кирил Петков беше наречен канадски българин. Много точно. Затова този човек не разбира каква е точно позицията на България. На него му липсва онова нещо дълбоко в душата, което се нарича българщина. К. Петков мисли само за бизнес и пари.
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 120 Всички тези документи са известни на историчарите, но те твърдят, че тогавашното население не е влагало днешният смисъл на думата българин. А, и ще ти извадят сумаати фалшификати да доказват, че населението в миналото е имало сепаратиски мераци, когато е било част от България.
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както вървят работите следващата среща ще е в Скопие на 2 февруари в интимна обстановка насаме двамцата премиери.
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОКРАЙ цялата работата знам сумати тираджиий, които си всеха бг гражданство, а са албанци, но да могат да бачкат в ЕС. ако го шопиташ койе е премиер на бг в момента, не могат да отговорят! Оставка кирчо!
105
0
 
15
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
На историческата комисия препоръчвам пътеписите на Васил Кънчов, събрани в два тома. Там с педантична точност е дадена числеността на населението по етнически състав на селищата в земите на днешна Северна Македония. После ще препоръчам Историята на България от францисканския монах Базиус Клайнер, написана една година преди Паисиевата и от човек,който не е с български произход. Нека тогава да спорят македонските просърбски историчари.
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А каква е тази претенция на РСМ да се правят промени в състава на българската историческа комисия ? Що за нахалство. Искали не тези, а други историци.
103
1
 
17
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Примера за нов подход е смъкването от програмата на БНТ1 от вчера на филма "Само защото бяха българи" на М. Милотинова. Филма стоеше в програмта на БНТ1, трябваше да се излъчи след история.бг и бе обявен лично от Кошлуков един ден по-рано в предаването на Г. Любенов. Явно някой е звънял в телевизията в последния момент. Това са новите/стари подходи.
102
0
 
7
 
! Отговори
Нео преди 2 години
Слушах и бръщолевенето на *** за взаимоотношенията ни. Само песона с блокирал мозък може да каже израз от типа:"топката е най-вече в полето на СМ". И тоя е в ръководството на НС! Пълна отврат!
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да има реален напредък в преговорите за пускане на РСВ към ЕС значи да има напредък в историческата част, според исканията на България. Всичко друго са бизнес преговори.
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама що се сърдите на Кире, питайте началника му.
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ке даваме ли македония на европаската уния или нема да я даваме ? Кви меморандуми . Тоз не е дошъл за меморандуми ;)
98
1
 
10
 
! Отговори
Нео преди 2 години
Подписали няколко мижави меморандуми и вече се отчита голям напредък. Такова падение рядко се наблюдама, но явно това правителктво ще ни демонстрира все по-големи падения!
97
0
 
15
 
! Отговори
Богат преди 2 години
Кирчо дава пример как се симулира дейност. Да приемем, че тези прословути работни групи изчистят всички икономически и инфраструктурни въпроси накрая пак стигаме до историческия въпрос. И какво ще кажат макетата по темата според вас? На всички ни е ясно. Вместо обаче да захванат РЕАЛНИЯ проблем, те си правят сбирки, вероятно с ядене и пиене и си чешат езиците за бизнес, пътища и автомобили... Добър план, Кире!
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Категорично ПРОТИВ политиката на Петков спрямо македонците!!!
95
9
 
1
 
! Отговори
toti преди 2 години
Само така и да не ви пука за историята а мислете за бъдещето на внуците си !!!
94
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вечна дружба между северните братски народи!
93
1
 
16
 
! Отговори
Пич преди 2 години
А, стига, бе? Цели 3 меморандуми? Явно вече гоним количество, а не качество :) Иначе по спорните въпроси няма напредък, нали?
92
1
 
4
 
! Отговори
кире канадскио боклу преди 2 години
внимавай да не ядеш шутове в ***
91
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мачкай ,кире , мафията риве....за 2 месеца повече работа от 12 години гроб
90
4
 
12
 
! Отговори
Русомраз преди 2 години
Петков, ти си предател!!!