Петков: Даваме пример за нов подход с реални резултати

България и РСМ подписаха три меморандума за сътрудничество
Обновена: 25 яну 2022 17:54 | 25 яну 2022 12:40, Веселина Йорданова
163

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков заяви, че е доволен от резултатите от съвместното заседание с правителството на РСМ и благодари за "много добре свършената работа".

След края му бяха подписани три меморандума - в областта на земеделието, малките и средни предприятия, развитие на жп връзката София - Скопие. Според Петков това е примерът за нов подход с нова енергия и реални резултати.

Още по темата
Той благодари на министрите за съвместната работа.

Всеки представи поне 10 реални задачи с общ секретариат между различните групи и много къси срокове за изпълнение, посочи премиерът и допълни, че добросъседството ще бъде сложено на пиедестал. По думите му основният краен резултат на меморандумите е икономическо развитие на целия регион, което хората в двете страни ще усетят с подобрение на стандарта на живот. Следващата среща на работните групи е само след седмица.

Коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори, а меморандумът днес го връща обратно на картата. С този устрем и с тази енергия се надявам, че времето ще бъде наваксано бързо, посочи Петков.

Той се обърна към премиера на РСМ с думите "Моят приятел Димитър, с когото заедно сме устремени за тези общи резултати".

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски също каза, че е доволен от днешните резултати, защото министрите са работили по конкретни идеи и проекти, които ще се развиват в следващите месеци.

Република България вече 15 години е член на Европейския съюз и има голям опит, от който ние можем да заимстваме, посочи той. Ковачевски благодари на Петков за добрия диалог.

Чрез конкретно сътрудничество в реални сектори ще могат всички - от компании до образователни институции - да видят ползите от сътрудничеството между двете страни, заяви премиерът на РСМ.

На въпрос дали като критерий за успех ще се счита и гарантирането на правата на хората с българско самосъзнание, Ковачевски отговори, че в конституцията на РСМ са вписани различни етнически общности. "Ако и други граждани на държавата се самоопределят по друг начин, те могат да поискат да бъдат част от конституцията на Северна Македония. Това е процес, който минава през конституционните промени", посочи той. По думите му е нормално една държава да променя своя основен закон по пътя си към ЕС, а ако това се случи, тогава може да бъде обхванат и въпросът за правата на гражданите.

Според премиера Ковачевски двете държави имат политическата воля да вървят напред в своите отношения. "Да върнем доверието и да сме заедно крачка напред", посочи той.

От думите на двамата премиери стана ясно, че Историческата комисия също ще заседава по-често - три пъти в близките четири месеца.

Отбелязахме друго ниво на ентусиазъм. За да се върши работа, хората трябва да си говорят и да слага обща конструктивна рамка, каза Петков.

"Министерствата на външните работи ще работят в паралел, докато станат ясни резултатите като авиолинии, нови пътища, нови гранични пунктове, икономически сътрудничества, обща работа в образованието и общ календар. Паралелно ще вървят и икономическите въпроси, така че ритъмът ще бъде динамичен", коментира българският премиер.

В отговор на въпрос за кризата в Украйна, той посочи: "Ние сме тук, защото не се страхуваме от кризи и вярваме, че можем да ги решаваме".

По думите му доскоро и отношенията с РСМ са били в криза, но днес се вижда, че е постигнат реален напредък.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
7
 
! Отговори
Перничанин преди 2 години
Поредната седянка.
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 86 Нещо много бъркаш!България е на 10 място по корупция в Европа, като Пред нас са Гърция, Сърбия, БиХ, Албания, а Молдова са 5 (пето) място.
87
0
 
10
 
! Отговори
факт преди 2 години
Македония е абсолютно безполезна страна,развитието на връзките с нея няма да доведе до някакъв съществен резултат.Просто трябва да направим като гърците-да си вземем своето,после макетата да правят каквото искат.
86
0
 
12
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Кирее, какво стана с 650-те външни инвеститора, които чакаха на опашка? Вместо да се заемеш с кризите, в които затъва страната, ти се упражняваш в празнословие с макетата! Не ти се знае ,какъв ти е "новият" подход, като те отново не дават никаква гаранция да изпълняват договора, който сами са подписали! Мисля че макетата изтърваха момента да се насландисват, сега на никого не му е до тях!
85
0
 
8
 
! Отговори
Фен преди 2 години
До праведен,Да, аз мислих като гласувах и не гласувах за тях, защото картинката ми беше ясна, че ще бъде такава! Но за съжаление много хора се подведоха!
84
3
 
1
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
До Фен - А ти мисли ли, когато гласува !
83
1
 
8
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
Клоун !
82
1
 
17
 
! Отговори
Слави Трифунуф преди 2 години
А македонския космонавт кога???
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
искаме си Бойко, искаме да сме бедни и болни и първи по корупция. бойко върни са ваааа
80
1
 
14
 
! Отговори
Фен преди 2 години
Наистина е нов иновационен подход! Стотици проценти инфлация! Провал във всяка сфера! Спрете се и помислете малко за народа!!!!
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предател! ОСТАВКА!
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив,отношенията се отразяват на икономиката.Всяка нестабилност гони новите ,така и старите инвеститори.А при една стабилна обстановка вътрешна и със съседите води до обратното до нови инвестиции и по-добри реинвестиции.Да не говорим за инфраструктурата.
77
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кириле, първо завърши поне струма после строй връзки с македония ... ама нищо няма реално да направиш, сичко ще си остане само на думи ...
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЯ МОРКОВ С ИКОНОМИЧЕСКИЯ КЯР ДА НЕ НИ ГО ПРОБУТВАТЕ! ГОЛЯ КЯР ЩЕ ИМАМЕ ОТ РСМ, НАПРАВО ЩЕ ЗАБОГАТЕЕЕМММ...
75
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само до преди година строяхме магистрала Хемус, сега нямаме пари да си платим тока и храната. За сметка на това комунистите крадат държавата и ни загробват с дългове до живот.
74
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като комбинация от мен зададените въпроси са Македония и България.България е на първо място в света по обща смъртност и след нас е смело Македония.А според последната статистика излиза същото и за Корупцията .За доходите може Молдова да е по-зле,но като комбинация едното с другото,това сме ние заедно с Македоците.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 83Отношенията на България с РСМ по никакъв, ама по абсолютно никакъв начин не се отразява на жизненият ни стандарт.
72
2
 
12
 
! Отговори
мда преди 2 години
Бизнесът на Кире с добавките явно не върви,та е решил да припечели малко сребърници от Козяк.Не е първия,няма и да е последния.Щом има будала народ за лъгане....
71
1
 
8
 
! Отговори
. преди 2 години
Как да разбираме това? Скоро няма да сме нито в НАТО, нито в ЕС и ще си градим балканска икономика? Ако е така - чудесно!
70
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С историята и псевдо-национализъм на популистите политици се достигна Македония и България да бъдат блатото на Европа.Сега имаме при това за първи път в историята на двете държави образовани премиери,които искат да се преборят със злото ,което доведе до този момент,народа на двете държави да е изчезващ и най-мизерен в Европа.Нормално е това да не се харесва на тези ,които благодарение на умението си да манипулират да се докопат до парите и за сметка на това да унищожат народа си.Смело напред