Защо Благодатният огън на Великден ще бъде от миналата година?

Горан Благоев смята, че е редно Синодът да обясни защо отказва правителствения самолет
21 апр 2022 23:10, Красимир Ангелов
81

В навечерието на Великден храмовете в страната се подготвят за светлия празник. Тази година обаче Благодатният огън ще е от миналия Великден. Проблем ли е това за вярващите?

Параклисът на митрополитската катедрала е едно от местата, където Благодатният огън се съхранява. Той се пази при специални условия. Когато небето се отвори в събота и огънят се спусне на земята, както православният свят вярва, той ще се раздаде на вярващите в Божи гроб. От Светия синод обаче посочиха, че тази година поради "неблагоприятни обстоятелства", наша делегация няма да пътува до Йерусалим.

Още по темата
"С Божията помощ в нашия храм се стараем целогодишно да поддържаме този огън, който получихме през миналата година. За съжаление, през тази година няма да има официална делегация до Божи гроб", коментира икономът на катедрален храм "Света Неделя" отец Кирил Попов.

Журналистът Горан Благоев, който повече от 15 години следи задълбочено църковните процеси, смята, че е било редно Синодът да обясни защо отказва да се възползва от предоставения правителствен самолет, с който огънят пристигна от Израел миналата година.

"Ако Светият синод искаше да пътува до Йерусалим, той щеше да намери начин. Малко истерично се действа - едва ли не Синодът казва - няма да отидем и премиерът се притичва като Бойко Борисов да им помага", коментира той.

Благоев напомня, че патриархът отказа среща на Кирил Петков.

"Има едно подозрение в църковните среди, че едва ли не Синодът не гледа с добро око на сегашното правителство и има носталгия по стария премиер", добави журналистът.

Огънят ще стигне до храмовете от синодалния параклис на Велика събота.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
Браво бе! Значи другите православни държави ще си го имат и ние пак ще изоставаме!?!
62
1
 
1
 
! Отговори
Български гражданин преди 2 години
СРАМОТА!!!! Всяка година идваше в България благодатния огън!Сега повече от всякога трябва да се вземе благодатен огън!!!Вярата е тази, която ни държи и Бог е този, който ще помогне!Нали сме православна държава!!!
61
2
 
4
 
! Отговори
Защото преди 2 години
държавата Израел много добре постави на място нашите родни бг попове, свикнали да получават само пари, внимание и власт, и да им се целуват ръцете тук, в България. Нека все пак родините бг попове разберат,че техните изкривени представи за Християнството и Православието НЕ са приети в Родината на Самото Християнство. Бг поповете не са пример за Вярата, включително и в световен мащаб. България е малка страна. Разни еманципирани бг мирянки се радват на бг попове простаци като мелнишкия епископ
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
евалата на патриарха железен е само така с бога напред .. църквата е отделена от държавата другари комунисти деца и внуци на партизани кръволоци
59
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Много мнения съм мяркал че т.н."Върховен клир" е от бивши ДС ченгета..Аз не знам,защото съм далече от тях..Но отказа им от едно такова "Знаково действие"като донасянето на "Благодатния огън",за мен си е чиста проба провокация!...Може би е прав г-н Благоев:-"Висшите" вероятно лелеят по "щедростта" на Тиквата,когато разхвърляше парите от джипката..И наливат вода във воденицата му ..Защото "извинението" им е смехотворно..ХИЛЯДИ са жертвали живота си за Делото Христово,тия напудрени "..".бягат като
58
2
 
1
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Поправка: постави на място.
57
3
 
2
 
! Отговори
До Славен преди 2 години
А после родните бг попове се кланяха цели 13 години на Бойко Борисов от Банкя и МутроГЕРБ, от няколко месеца на Кирил Петков и ПП. Утре на кого ще се кланят?!
56
1
 
2
 
! Отговори
До Славен преди 2 години
Ами то бг поповете, които вече приличат на събратята си от Столипиново, Факултета и Максуда, само изгодата гледат - преди повече от 140 години се кланяха на турския султа, послед след 1878 г се кланяха на руския цар, после на някакви си вносни князе, после на някакъв си вносен княз, роден в България, който е станал по-късно и цар; след това родните бг попове се кланяха и на лошите и омразни комунисти, след 45 години БКП власт , поповете се кланяха на БСП и СДС, след това на сина на Борис трети,
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министерския съвет заявили, че са готови да изпратят външния министър Теодора Генчовска за вземе Благодатния огън - прав й път, всеки може да отиде да вземе Благодатния огън, въпросът е като го донесе в България къде ще отиде с него??? В църквите ще се носи огъня от Синодалния параклис, Генчовска може да си го занесе този огън вкъщи, на Кирчо и на приятели, който иска да си вземе лично от нея, без благословията на Светата Православна църква. Едва ли ще има много такива.
54
2
 
2
 
! Отговори
Защото преди 2 години
държавата Израел много добре постави на место нашите родни бг попове, свикнали да получават само пари, внимание и власт, и да им се целуват ръцете тук, в България. Нека все пак родините бг попове разберат,че техните изкривени представи за Християнството и Православието НЕ са приети в Родината на Самото Християнство. Бг поповете не са пример за Вярата, включително и в световен мащаб. България е малка страна. Разни еманципирани бг мирянки да се радват на бг попове простаци като мелнишкия епископ
53
4
 
2
 
! Отговори
Нормален преди 2 години
Ще драснеме клечката в църквата, а после и на правителството.
52
4
 
5
 
! Отговори
Bg преди 2 години
Да не мислят за Огън (който го има), за борисофф и неговите кюлчета, а да мислят час по скоро да върнат Стария стил в Църквата.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От миналата година не може! Ако някой е ходил тази година да вземе от него може.
50
3
 
6
 
! Отговори
миииии преди 2 години
Комунистите не вярват в господ или съдбата. Дойдоха на власт и няма огън от божи гроб.
49
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Патриархът и Синода правилно са преценили новите ПП управляващи! Другото е лицемерие!
48
2
 
3
 
! Отговори
До Православен преди 2 години
Послушай човека и ги пий навреме
47
1
 
5
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Е,как защо миналогодишев!?Радвайте се,че не е от преди 5 години поне!ТРябва да сме в крак с нашето развитие-всички вървят напред,ние си тичаме назад,затова и огъня ще е ланшен!
46
6
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Синодът може да е спокоен - съвсем скоро (още тази година) Пълен Провал ще си заминат от управлението. След това народът (с Божията помощ) ще избере отново ГЕРБ и Бащицата ще се завърне.
45
7
 
11
 
! Отговори
Славен преди 2 години
Извратена църква, защо се занимава с политика. Май бая кинти гепнаха покрай Бойка и сега не им харесва реалността.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Църквата не трябва да се занимава с политика и да симпатизира на политици а да се занимават с духовните си дела