Около 2400 украински бежанци вече са започнали работа у нас

Еднократни помощи от 375 лв. са получили над 16 000 украинци
12 май 2022 19:10, Нели Христова
71
Около 2400 украински бежанци вече са започнали работа у нас
Снимка: БГНЕС

Над 30 000 свободни работни места за български и украински граждани, заявени от работодатели или по мерки за субсидирана заетост, са осигурени от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Програма „Развитие на човешките ресурси“. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов по време на брифинг на Оперативната координационна група към правителството за подкрепа на бягащите от войната в Украйна.

До момента служителите на бюрата по труда са консултирали над 20 000 украинци за възможностите да започнат работа у нас. Проведени са над 10 трудови борси в различни градове. Попълнени са и доброволни анкети за тяхната професионална компетентност. До момента около 2400 украинци със статут на временна закрила са започнали работа с трудов договор.

„От понеделник в 72 точки стартираме изнесени работни пунктове, много от тях ще са в курортните комплекси. Целта е на желаещите да започнат работа български и украински граждани веднага да бъде предоставено свободно работно място с координати на работодател“, обясни Вълов. Той уточни, че 75% от заявилите работни места работодатели имат възможност да наемат персонал веднага, а 50% могат да предоставят постоянна заетост.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта обяви още, че до момента еднократни помощи от 375 лв. са получили над 16 000 украинци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
8
 
! Отговори
Работеща българка преди 1 година
До кога ще ги издържаме?Да се хващат на работа ако искат да остават в България.Нахални,арогантни и мързеливи са украинците.Казвам го от личен опит.
54
7
 
2
 
! Отговори
До Чемодан за Амстер преди 1 година
Амстердамските витрини са заети от рускините, нашите мургавелки са по жп гарите и автогарите. А украинките са майки на минимум 3 деца - светли, бели, руси. Колко наши българи имат повече от 1-2 деца /нямам предвид мургавелите/
53
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 година
А кога ще помислят за децата в България? Защо няма училище за деца с СОП потребности и специалисти а гледат да ги набутват в нормалните училища, където те не се чувстват разбрани и спокойни. Защо голяма част о скъпоструващите лекарства и операции не се поемат от държавата, не само за деца а и за възрастни. Ай сектир с тези помощи за украинци, тук не са бедните а богатите, като им видя количката в магазина с какво е пълна все едно гледам пенсията за месеца на дядо ми, който е работил непрекъснато
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2400 започнали работа. Те са дошли 50 000 в България. Половината да са деца. От 25 000 2400 започнали работа. Страшно много.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свърши гювечът! Достатъчно почивка и мързелуване! Всички трудоспособни ( които не са си намерили работа) да грабват по една метла и да метат улиците. Има и много училища и други сгради, които имат нужда от добро почистване.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
375лева.БОЖЕ БОЖЕ РОДИТЕЛИТЕ МИ РАБОТИЛИ 40 ГОДИНИ ВЗИМАТ МАЛКО НАД 300.
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2400 ???? В България се наблъcкaxa 200.000 укро гости на безплатни хотели,безплатна храна,безплатно здравеопазване ,безплатни детски градини,безплатен градски транспорт... Който са много работни те вече са в западна Европа да бачкaт.Тезо който остават в България са тъpтeи дошли заради безплатната почивка
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напуснаха ли хотелите вече? Дори градския транспорт им е безплатен. Ния българите трябва да плащаме транспорт за да ходим на работа. Ще бъдем роби в собствената си страна.Ще слугуваме на укри,ще живеем по зле от бягащи уж от война. Децата им на училище безплатно а нашите деца не.
47
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрая някой да работи, че българите май все повече вместо да работят по протести ходят с искания по-нереалистични от сваляне на звезда от небето.
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо.Нека да работят хората и да печелят.И за тях добре и за нас добре.
45
3
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Спокойно пич,няма да ти вземат работното място!Укрите ако няма схеми,не са много от работливите,като изключим генерацията от съветско време!В кръга на шегата,ама истина едно аверче изпи бутилка вино с една украинка без да я е пипал,сега не може да се отърве от нея и той се крие!Бъзикаме го,че го търси за издръжката
44
6
 
15
 
! Отговори
Bjal преди 2 години
Укрите вьн от Бьлгария тези кьрлежи взимат нашите работни места а престьпните експлотатори опа работодатели само това чакат
43
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложете си украинския флаг на профила у фейсбукито, плащайте си скъпите бензин и газ, купувайте хляб по 2.5лв и пак гласувайте за кирЕ, който се чуди как да ни вкара в чужда война!!!! Аааааа забравих - минимум една заплата трябва да дарите за укрите, ако нямате няма проблеми - изтеглете заем
42
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военните действия се водят на по-малко от 1/3 от територията на Украйна! Защо тези хора са тук? Да не би да са бежанци заради хотелите и държавната издръжка? Или тук се укриват дезертьорите от армията?
41
1
 
32
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Можеш да докараш руснак или беларусин да ти свърши земеделска работа,украинците във Варна освен стоики,чупки и шопинг терапия забрави друго да свършат полезно!В този ред на мисли,да попитам има ли в тази държава ДАНС и Гранична,да проверят всъщност като изключим жените и част от децата,кой са тези мъже в скъпите автомобили с регистрация Украйна!?Питам понеже не ми изглеждат да са третия по-малък брат в нечие семейство нито ми бият на многодетни родители!
40
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе търся и аз такава работа- излежаване на плажа, с осигурени хотел и храна, ама не намирам. Ако някой има инфо нека ми пише тук и съм готов да почна от утре. Даже не искам по 40, а по 20лв дневно - за цигари и бира ще ми стигнат.
39
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А останалите 90 000 екскурзианта кога?
38
2
 
42
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Идете на морето, разходете се по плажа да видите как работят... Капнали са от работа и лежат под чадъра, за който българина плаща поне 10лв. Работят яко - гребане с лъжица и вдигане на тежести (100мл. уиски). Не 2400 - ЕДИН ми покажете какво и къде работи?!?! Дошли са олигарсите с джипки за по 50-100К ние му плащаме 1200лв и той ше се хване на работа за 1000лв ?!? Да не е луд?Луди сме ние че търпим кирчо и кокорчо.
37
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВЪПРОС -- Мда, надявай се, че украинките с огромни изкуствени мигли и маникюр ще се занимават със земеделие и фермерство, ха-ха! На тях им дай СПА, шопинг и плаж, всичко друго е под достойнството им
36
17
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Украинските бежанци са уникален Шанс за Българския Фермер .Тези хора са без ДОМ , могат да се изселят в Районите на Земеделие . Всички Знаем че Русия нападна Украйна , това е Истината .Въпроса е - Трябва ли всички Бежанци да Живеят в Хотели 5 Звезди ?Не е ли време да Интегрираме Бежанците -Работа - Децата в Училище