Възрастни недоволни от преизчисляването на пенсиите

Христина Христова: Не трябва пенсионната система да генерира несправедливост
31 май 2022 22:39, Красимир Ангелов
66

Предложението за преизчисляване на пенсиите предизвика недоволство сред възрастните хора. Според специалисти има реален риск пенсионерите с най-дълъг трудов стаж да получат най-малко пари.

Докато минималната пенсия нараства, средната остава без промяна. Така хората с най-голям осигурителен принос се чувстват ощетени.

Още по темата
За семейство Василеви подходът на правителството е несправедлив. Юлия има 37 години трудов стаж, без прекъсване.

"Преди 15 години съм се пенсионирала. Моята пенсия сега е по-ниска, даже 2 пъти, от пенсията на една учителка, която се пенсионира, а аз нямам прекъсване в осигуряването си", сподели Юлия Василева.

Симеон е с 36-годишен трудов стаж и апелира да се намери нова формула за изчисление.

"Вие сте работили 16 години - имате половин пенсия. Аз съм работил 36, откъде накъде и на мен, и на вас 10? Не е правилно това. Трябва да се намерят коефициенти, които да отчитат приноса на всеки", категоричен е Симеон Василев.

Според бившия социален министър Христина Христова управляващите се колебаят между три варианта за преизчисление. Независимо как ще се случи преизчислението, според Христова то е необходимо.

"Разчетите показват, че така до висока степен обират големите разходи между стари и нови пенсии. Недопустимо е пенсионноосигурителната система да генерира несправедливост", допълни тя.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
Не е важно колко лв. е пенсията , а колко време ще я взимаш...
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не си работил след 1999 г и имаш 28 г сташ сега се пенсионираш по чл 68 ал 3 - недостатъчен стаж на 66 години - получаваш пенсия около 800 лв - старите заплати ти осигуряват по висок личен коефициент и литваш с пенсията.
54
4
 
20
 
! Отговори
До пенсионерка преди 1 година
Не е справедливо ! И други мои колеги по една или друга причина не дочакват определената възраст , често пъти не по личен избор. И не бива, тези които са внасяли редовни суми за осигуровки на две места, да са лишени от суми и то ПОЖИЗНЕНО. Сравнявам с други,живели и работили по чужбина, като дейци на културата, преводачи и др. Пет - шест години си доработват в сферата на образованието и си получават пълен размер на пенсията. Кое е важно - колко осигуровки си плащал или на колко годинини си.
53
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Справедливо е да се преизчисляват по закона пенсиите според приноса, а не дават на всички някаква милостиня - ковид добавката или минимална пенсия- пенсионерите не сме просяци. След това да се разглежда от социалните положението на поотделно всеки закъсал с ниска пенсия и поискал помощ и ако наистина няма пари или имоти да му се дадат социални помощи
52
13
 
11
 
! Отговори
пенсионерка преди 1 година
Да, справедливо е. И аз се пенсионирах 10 месеца по- рано и съм с намаление от 4% на пенсият пожизнено. Несправедливо е ако тези които дочакват пенсионната си възразст са равни с пенсиониралите се 1 година по-рано - не мислите ли ? Но всеки се чувства ощетен , та дори и за собствения си избор.
51
5
 
15
 
! Отговори
Ели преди 1 година
Защо съм се осигурявала 35г/до 2002/и получавам 370лв-толкова колкото и работили те по 5- 10г
50
4
 
13
 
! Отговори
Баба преди 1 година
Тези които се пенсионирахме преди 2010г- когато заплатите бяха по 250-- 350лв въпреки непрекъснатия стаж по 30-- 35г защо не ги актуализират към днешните заплати по образование,по длъжнос а взимаме социална по 370 лв
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега пенсиониращите се имат доста трудов стаж, ако са работили без прекъсване. При мъжете ако са започнали работа след средното образование и казармата на по 20-21 години, са с 43-44 години трудов стаж плюс 2 години от казармата осигурителен стаж, общо 45-46 години. Ако са с висше образование са с 41-42 години осигурителен стаж, а ако са си купили стаж за следването и с повече.
48
3
 
19
 
! Отговори
Орт преди 1 година
Значи,едни ще слагат в казана а други не,а накрая на всички поравно,хайде де.
47
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Размерът на пенсията трябва да зависи само от годините стаж и размера на осигуровките изразен като използвания от много години индивидуален коефициент. За съжаление сега зависи и от годината на пенсиониране.
46
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново най-ощетени са хората внасяли най-високи осигуровки, а повече от заслуженото получават хората внасяли най-ниски осигуровки. Само хората със средни пенсии си получават заслуженото.
45
1
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Преди 1989 година осигуровките бяха по-голям процент от разходите на работодателя за заплати и осигуровки, а сега са по-малки. Би трябвало работилите преди 1989 година да взимат по-високи пенсии
44
4
 
14
 
! Отговори
Габи преди 1 година
Управляващите и при ГЕРБ и сега правят всичко възможно да стимулират и защитават сивата икономика. Грижат се и Увеличават пенсиите на тези които са били с най-ниски осигоровки или въобще не са се осигорявали. Най-ощетени са хората със средни пенсии.
43
4
 
22
 
! Отговори
Тук преди 1 година
Хората споделят лична позиция и мотиви , но дали някой отговорен кадър ще прояви интерес към споделеното? Едва ли ! Аз също се чувствам ощетена в продължение на 10 год от пенсионирането си , вероятно същото ще преживявам и в бъдеще, ако го имам. С 40 - годишен учителски стаж съм, лишена всеки месец с около 80 лв вече 10 години и пожизнено заради факта, че се наложи пенсиониране една година предсрочно. Осигурявала съм се без прекъсване по ведомост към НОИ и Учителския фонд. Справедливо ли е ?
42
6
 
15
 
! Отговори
Radi преди 1 година
Нормално да са недоволни. Изобщо не е справеливо това.
41
20
 
10
 
! Отговори
toti преди 1 година
Всичшки работили при Тато,са внасяли нула осигоровки за пенсия или на 80лв 20%да сложим за пенсия са 12лв сравнено с сега 800лв=120лв логично тия сега да получават повече.Затова не работете на мин.заплата и останало под масата защото нищо няма да получите след време нищо че сте имали 40г стаж?? Такава е истината /сори/
40
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да правят го правят в тяхна полза дето вземат високи заплати. Хора с 42 години стаж вземат 370 лв изравнени с тия дето имат 20 г стаж това ли е справедливо? Ще кажат според осигуровките, но тогава правеха по държавни таблици- нямаше частни фирми! А защо на фирмите им разрешиха да осигуряват на минимална заплата? Така, че които са се пенсионирали с 40 и повече години стаж трябва това да се гледа, колко труд е дал на тази държава, а не осигуровките! Така, че няма виновни пенсионери
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стаж 34---AЗ!-Имам 41 год трудов стаж,нямам никакво прекъсване , осигурявам се задължително и редовно, предстои ми пенсиониране през 2024 г !
38
3
 
13
 
! Отговори
Леле преди 1 година
С такова изчисление на пенсиите се води борбата с корупцията?
37
3
 
12
 
! Отговори
Сметката преди 1 година
Случаят с бащата на Тита е показателен, че днешно време се купува стаж, дори не работят. И после 50 години стаж, а другите с 30 години какво са правили цял живот, айде социална пенсия.