Над 70% от българите са без промяна на доходите

Увеличение на доходите са посочили 19.2% от хората
9 сеп 2022 18:30, Йоана Цонева
84
Над 70% от българите са без промяна на доходите
Снимка: БГНЕС

73% от хората у нас твърдят, че доходът на домакинството им не се е променил през второто тримесечия на годината в сравнение с последните 12 месеца.

Това показва проучване на Националния статистически институт (НСИ) за промените в условията на живот на домакинствата. Анкетирани са 5 740 лица на 16 + навършени години от 3 053 домакинства.

Увеличение на доходите са посочили 19.2% от хората, което е с 0,7 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., но с 10,6 процентни пункта по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г., когато увеличение са имали 29.8% от лицата.

Още по темата

Основните причини за увеличение на доходите и през трите изследвани тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране/преизчисляване на заплатата.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 7.7% от лицата, като основните причини са загуба на работа/безработица/, фалит на собствена фирма и намаляване на работното време, надницата или заплатата.

За същия период делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, е относително висок - над 75%. С известни затруднения са 37.1% от лицата, 28.5% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12.9% - като много трудно.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18.2% от лицата, а едва 3.3% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през второто тримесечие на 2022 г. намалява с 0.2 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 г. и с 2.9 процентни пункта спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
до 75 преди 1 година
В магазина ударно ходя по интервюта и е въпрос на време да напусна.
68
0
 
3
 
! Отговори
fact преди 1 година
А ЦЕНИТЕ СИ ЛЕТЪТ!
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега едни набедени за експерти, взимащи по 60 бонки от БНБ ще почнат да ни лъготят как не е зле положението, не е като Виденовата зима, стига да не харчим. Лесно им е, те не знаят да харчат, те само прибират.
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казвате били сме мързеливи. Аз съм офис мениджър в производствена компания. Всеки ден продаваме стока за поне 200 хиляди, в производството едвам смогват, но заплатите не мърдат. Половината колеги напуснаха, нови не идват. И шефът се чуди Защо?! А колегите работят на предела на силите си, защото останаха половината.Накрая ще фалира... поради липса на персонал!
65
4
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
"70% от българите са без промяна на доходите"Това е най доброто доказателство за икономическата стабилност на странатаЩо няма промяна значи няма нужда
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гйж, хахахахахахаха. Никой не ти е крив, че си неграмотен! За това си и беден! Запетайките в българския език си имат логика, която се учи. Ако не ти се получава..... става ясно колко ти е интелектуалния багаж. Демек клони към нула!
63
10
 
2
 
! Отговори
Гйж преди 1 година
Къв правопис? Това българския език е с най-бесмисленото поставяне на запетайки.
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стоянов, честно казано ... гледайки правописът ти не остава никакво съмнение за неграмотния българин :) Оправи си и граматиката и пунктуацията. За толкова като твоето и 750 са много!
61
2
 
16
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
Незнам кви са тез хилки дето ги развявате, има градове в Бг където 750 е абсолютноя таван. И това с неграмотния и мързелив българин малко зема да се изтърква, масово българския работодател не иска да дава пари дори и за квалифициран персонал, говоря за местата където тавана е минималната заплата, предпочитат така наречените глупави и слабо образовани или пенсионери за да им плаща малко, ама после реве че били глупави, неграмотни или трудо не способни.
60
1
 
5
 
! Отговори
Пълни глупости! преди 1 година
Съвсем изтрещяла тия НПО-та!
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ценностите в ЕС винаги гледат да подпомагат бизнеси или цели концерни, а нас са ни зарязали до ниво връщане обратно в първобитния строй при който храната и топлината са лукс. Не е ли това, че има хора с 200 евро месечно по-важно от това да унифицират зарядното или да се занимават с климата?
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, цените се повишават ,а дохода е все един и същ от много време Направо сме като Люксембург.
57
4
 
13
 
! Отговори
До 63 преди 1 година
Съмнявам се много склададжия да взима 3 хиляди чисто. Може би взима 1200-1300 лева чисто, което лично за мен е много високо заплащане за нискоквалифициран труд.
56
6
 
6
 
! Отговори
Мурджо преди 1 година
Няма как да ви повишат заплатите без да си поискате.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 60, не мога да повярвам, че склададжии получават 3К. Иначе си абсолютно прав и подкрепям мнението ти!
54
6
 
4
 
! Отговори
Я да видим сега.... преди 1 година
С предходния ми работодател се разделихме тъй като не искаха да миповишат заплатата колкото аз исках. Което е абсолютно в реда на нещата. В рамките на седмица си намерих 3 потенциални работодатели. В рамките на следващтаа седмица минах и трите им интервюта. На третата седмица имах оферта :) След месец и половина си тръгнах и сега имам удвоена заплата. Която взе да ми утеснява :) Скоро ще влезем в преговори за повишение. Имам постижения и резултати! Easy peasy! Искайте с основание.
53
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логично е 70% да не са имали увеличение, най-малкото защото 80% от населението на страната е функционално неграмотно ринещо дъното в склада на Лидл за 3к или зад геврека на баничарката за 2.
52
2
 
5
 
! Отговори
пенсионер на круиз преди 1 година
бе тва не е верно бе ! киро и асен ни дигнаха доходите до незнайни висоти !
51
4
 
6
 
! Отговори
споко преди 1 година
Като ни натресат и ОЙРОто, ще се променят...........надолу.
50
4
 
4
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Еми оправяйте се. В БГ вече е скъпо и тъпо. Преди можеше да става за алко-к*рвотуризъм - кофти обслужване по заведенията, долнопробно качество на продуктите и липса на чар, но поне си беше наше мило и драго. Сега като стана европейско, някакси ми е по-кеф да пия бира за 4евра на брега на красивото средиземно море.