Кукушева: У нас не се прави хляб от украинска пшеница

Масовият хляб поевтинява у нас
17 яну 2023 11:19, Красимир Ангелов
46

"Най-социалната мярка, която въведе бившето правителство и която беше потвърдена от служебното, е 0% ДДС за цената на хляба и брашното. Нулевата ставка даде резултат - имаме поевтиняване със 17% на различните видове хляб, тип "Добруджа" дори е с 26% поевтиняване в търговските вериги", съобщи председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че поскъпване има при бутиковите пекарни, които не произвеждат хляб за масовия потребител. Очакванията са през следващите поне 2 месеца цената на хляба да се задържи.

"Световните анализатори прогнозират цената на основната суровина - зърното, да не хвръкне в следващите 2 месеца. Миналата година март и април имаше невиждано високи цени на Балканския полуостров. Но зърнената реколта 2022 беше добра, земеделските производители прибраха и очакваха такива цени на своята продукция. С оглед трупащите се разходи за съхранението, някои производители си позволиха да твърдят, че у нас се произвежда хляб от украинска пшеница. Тя е ограничено количество и се използва за фуражни смеси. Когато губиш в бизнеса, те нападат панически мисли. Нашата пшеница е достъпна и качествена, а хлябът е капризен", заяви Кукушева.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че инфлацията най-малко засяга именно хлебопроизводството. Причината - страната ни е обезпечена откъм суровина.

"Цената на газа се отразява в цената на торовете на нивата, но много малко колеги все още работят изцяло с газ, не повече от 2%. И те преоборудват своите фабрики, защото прогнозата е цената на газа да продължи да расте", поясни Кукушева.

Цената на закуските обаче се увеличава, за разлика от тази на хляба. Причината е, че те не попадат в обсега на 0% ДДС.

"Прогнозите са там цените да продължат да растат заради поскъпването на яйцата и млечните продукти. Но потреблението не пада, което означава, че добрият продукт има своята постоянна клиентела. При нас предизвикателството е как да се осигури по-доброто заплащане на труда, той е 30-35% от стойността на всеки един продукт", уточни Кукушева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тая кво си мисли, че някой и верва , ли?
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ от доста време я готвят тази за наследничка на Фандъкова. Инвестирали са доста в нея, чрез скъпоплатено медийно време и място. Непрекъснато ни я показват. С повод и без повод. Без никой да се интересува от некомпетентното й мнение.
38
0
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Хлябът масовият който се продава е с никакво качество тези опасни за здравето продукти не консумираме В Германия има качествен хляб в техните хлебопекарни тук незнам какво слагат
37
0
 
5
 
! Отговори
Далавери Петров преди 1 година
От тази мухлясалата, която не се съхранява по време на войната и не става за нищо! Но пък добре се връзва със синьото 30 годишно месо!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен в България трябва да има сериозно производство и сериозни запаси на дълготрайни храни на базата на брашно. Още сега. Зщото 1. Не се знае как ще се развият военните действия И на ЗАПАД (Косово) и на североизток, и в други части на света. 2. Лали ще са климатичните условиял 3. Какви ще са финансовите изменения, кризи и сривове. Ако има голямо количество полиготови опаковани продукти, при атомни, химически замърсявания ще има алтернатива.... Трябва да се мисли сериозно, не детински
35
1
 
8
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Едно време се правеше хляб от българско жито,това не е хляб, остатъци от сух хляб,смели по няколко пъти и предлагани по няколко пъти в магазините ти не знаеш как мирише истинския хляб мадам.като такива като вас сме на това дередже.
34
0
 
13
 
! Отговори
Рамбоо преди 1 година
Нашето Българско жито се изнася за Германия. Ние ядем *** примесени с брашно.... Тази жена лъже
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не купувайте лимец! Всичко покрай Чернобил е насадено с лимец, за да извлича радиацията от почвата, трябва да го унищожават, но те го берат и после го продават за био. Информацията ми е от сигурен източник.
32
0
 
10
 
! Отговори
Откритие преди 1 година
Украинскапа пшеница всъщност е от захар. Така преди доста години оправдаха Гриша Ганчев за огромни липсващи количества захар - били се стопили от дъждовете. Явно и украинската пшеница е от захар, защото влезлите тонове в България ги няма. Явно и те са се стопили.
31
1
 
10
 
! Отговори
ПРАВИ СЕ преди 1 година
Нали трябва да подкрепяме Украйна. У нас се прави хляб със замърсено с химикали и радиоактивност брашно от Украйна и Чернобилска област.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на хляба, който си купувам расте непрекъснато. А е тип Добружда 650 грама при това. Пролетта беше 1.19, после 1.39, после 1.45, после 1.60, после 1.80. В момента е 1.99лв. Та не зная кого лъже, тази тетка.
29
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Вълко преди 1 година
До 18 : А-а , забрави на учителите , др. Такева !
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не зная защо тази неприятна лелка ни я натпрапват толкова често. Тя не е никаква. Нико е фактор в Държавата, нито никъде. Освен в ГЕРБ-Жени в Люлин, където е секретар. Интервюирайте някой от Министерстсво на земеделието или друг държавен служител.
27
0
 
15
 
! Отговори
гАРО преди 1 година
В Била е 1,96 от година. Поевтинял е само в стола на Народното събрание!
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На гереберасти не вЕрвам. Лъже като Вожда си.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая ли е Мата Хари ?
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кукушева, и у нас несе прави хляб от украинска пшеница, но този който си купувам от магазина и е произведен в хлебопекарните на спекулантите ви, се прави точно от нея защото е най-евтина. А е най-евтина, защото е радиоактивна. Хич не ви дреме за здравето на българите. Важно е да пълните гушите си и Чекмеджето на похотливия ви шеф.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо постоянно ни натпрапвате тази Кукушева, която е председател на някаква частна професионална организация. Защо не попитате някой от Държавните институции, на които това им е работата. Или ГЕРБ ни я готвят за новата кметица на София, след като Самоковската *** свърши горивото.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кукушева: У нас не се прави хляб от украинска пшеница" - у ВАС може да не се прави, ама у хлебопекарните се прави....
21
1
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Със сигурност ЛЪЖЕ.