Любомир Дацов: Доходите у нас изпреварват инфлацията

Средната инфлация е към 13%, заяви Любомир Дацов
15 фев 2023 10:27, Анисия Иванова
77

Европейската комисия прогнозира инфлацията в България за 2023 г. да бъде 7,8%.

"Положителната перспектива е малко подобрена в оценката на ЕК, но тя е в тон с очакванията в Европа, за които остър спад и свиване на икономиките не се сбъдват по този начин. Топлата зима доведе до спестявания в сметките. Между 7 и 8% инфлация в края на период означава средна инфлация между 10 и 12%. В момента средната инфлация е към 13%", заяви финансистът и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов в ефира на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че ситуацията в момента е различна спрямо останалите държави, а страната ни е една от малкото, в които има пълна компенсация на инфлацията с доходите. "Приблизително доходите изпреварват инфлацията. Тя се забавя или спада в някои области, но доходите не спадат", каза Дацов.

Финансистът припомни икономическата прогноза за ЕК.

"Проблемът с гоненето на доходите на инфлацията в България е съществен, защото означава, че няма котва. Инфлацията и цените ще останат високи, заради потребителското търсене. Доходите продължават да растат именно, защото няма хора. Няма кой да предлага социалните услуги", коментира гостът.

По думите му инфлацията е следствие и разговорите трябва да стигнат и до политиците.

"Инфлацията ще продължи, дори ще бъдем радостни, ако в края на периода инфлацията е 7-8%. Доходите и търсенето подхранват инфлацията и никой няма да вземе мерки. Неравенствата се компенсират като се осигури качествено образование и здравеопазване на хората", каза бившият зам.-министър на финансите и даде пример с Чехия.

"Чехия е страната с най-малко неравенства в Европа. Но дори там 24% от населението е със значителни неравенства. В България са двойно повече", смята Дацов, който коментира и увеличаването на минималната работна заплатата през 2024 г.

"Обезсмисля се правилото, че заплата се дава за труда, който се полага. Минималната работна заплата в някои райони е средна. Нанасяш круше на бизнеса в този район", стана ясно от думите на финансиста.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твоите доходи със сигурност ,но моите почти не са мръднали
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А при пенсионерите?
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нагаждач
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да проверим на сайта на НСИ. Инфлация за 2022 - 16,9%, а средната брутна заплата се вдига с малко под 13,6%. Как при по-висока на инфлацията от ръста на работната заплата, доходите изореварват инфлацията? За какви 13% инфлация говори, когато тя е почти 17%?
55
0
 
1
 
! Отговори
И345 преди 1 година
Не знам къде е това. Тук инфлацията изяжда доходите. *** в магазина само през седмица и сравни цените.
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има повишение на доходите - за които заслужават. За останалите мрънкачи - музика. За последните 12 месеца заплатата ми се вдигна два пъти с по 10%.
53
1
 
12
 
! Отговори
Горския преди 1 година
На този главата му е празна като меча хралупа през лятото.Заради такива министри като него сме на последно място по жизнен стандарт в Европа.Не само в ЕС,а в цяла Европа.
52
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
13% е стъкмистика.Този влизал ли е в магазин за хранителни стоки?Инфлацията при основните хранителни продукти е над 30%.
51
0
 
6
 
! Отговори
тъпо преди 1 година
в Абсурдистан вицовете ги слагат за новини. Нищо ново.
50
1
 
7
 
! Отговори
ужас преди 1 година
Този индивид, Никито Василев, Васил Велев и разни други екземпляри, ако ги изкарат на площада за тричане ще е всенароден празник. От такива "експерти" държавата изчезва безвъзвратно. Не знам, как някой може да изтърпи да слуша глупостите му. На 4-тата минута трябваше да го спрата, че не се търпи
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че такива като Дацов трябва да се изселят от нашия Европейски съюз. Нашият Европейски съюз не е Индия. Любителите на Индия, като Дацов и либертарианци, вредят на европейските народи да постигат прогрес и социална справедливост. Пропагандата им е антиевропейска. Ще се отнеме европейското им граждаанство, защото не харесват Европейския съюз и правилата му. Ще се заселят в любимите им либертариански държави от Африка и Индия.
48
1
 
6
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Дацов голяма измишльотина приказваш КОГО залъгваш лелелелелееее
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 666 Сбъркан е,защото не признава от къде идва средното увеличение на доходите. Нещо като "ядохме свинско със зеле-ти яде свинско,а аз зеле"
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "средният доход е доста по-висок от официалната статистика, защото тя е силно изкривена от сивият сектор. Този сектор трябва да се ликвидира безжалостно!"Е на кого са тези фирми? Знае ли се,или е по-удобно да "не се знае"?
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дацов, Европейският съюз върви към Социализъм. Изграждане на развито социалистическо общество. Ако не ти харесва Социализмът на Европейският съюз, заминавай още днес да живееш и даваш либертариански интервюта в Централна Африка или Индия. Истинският капитализъм съществува в Африка, Индия.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
средният доход е доста по-висок от официалната статистика, защото тя е силно изкривена от сивият сектор. Този сектор трябва да се ликвидира безжалостно!
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На политиците доходите си е вярно, че изпреварват инфлацията
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха, як виц!
41
1
 
19
 
! Отговори
666 преди 1 година
Този сигурно живее на Мелмак!!!Няма друго обяснение за това колко е сбъркан.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До разтягане на локуми 45 : Кажи нещо за чекмеджетата на строителите и другите лоу-лайфъри, дето работят на черно и заплата в плик?