ГЕРБ иска и кметовете да глобяват за пътни нарушения

Депутатите внесоха промени в Закона за движение по пътищата
3 май 2023 14:52, Стела Стоянова
24
ГЕРБ иска и кметовете да глобяват за пътни нарушения
Снимка БГНЕС

Кметовете и общинските власти трябва да имат правомощия да санционират нарушителите на пътя. Това предвиждат промени в Закона за движение на пътищата, внесени от депутати от ГЕРБ.

Сред вносителите са и бившите министри на вътрешните работи като Младен Маринов и Христо Терзийски. Според тях МВР изнемогва с контрола по пътищата, затова той може да стане по-ефективен, ако се даде правомощия на кметовете и на общините също да използат камери за автоматично записване на пътните нарушения и да издават електронни фишове в рамките на населените места. Там преобладаващо се случвали пътни инциденти с жертви и ранени - 67% от всички ПТП.

В мотивите на законопроекта се описва, че и в момента на кметовете е вменено да управляват общински пътища, като под това се разбира да полагат грижи за тях, да набелязват мерки за подобряване на безопасността на движението по тях и пр. Предлага се, ако издават фищове, 70 на сто от глобите да остават в общинските бюджети.

Според вносителите по този начин ще се повиши ефективността на контрола и ще подобри безопасността по пътищата в населените места. МВР и пътна полиция ще продължат да изпълняват задълженията си, но ще се осигури и по-голям ресурс за провеждане на ефективен пътен контрол.

От Института за пътна безопасност веднага реагираха остро на законопроекта на ГЕРБ и видяха връзка с предстоящите местни избори.

"Създава се икономическа изгода за общините да издават електронни фишове и да събират глоби. По своята същност контролната дейност не бива и не е правилно да води до приходи за бюджета на съответния контролен орган, тъй като е предпоставка за конфликт на интереси и генериране на корупционен натиск", се казва в становище на ИПБ. В момента санкциите от издаваните от МВР електронни фишове и наказателни постановления отиват във Фонда за безопасност на движението по пътищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Художник преди 1 година
Когато глобят пуяка от банкя,че е нередовен ,без винетка и тем подобни съм съгласен ! Но някак не върви ,дръжте крадеца ,защото аз съм такъв?
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем ще поставят знаци хем ще глобяват това не е ли конфликт на интереси. Като ти наслагат разни ограничения които повече пречат и няма да се спазват а служат за дране на кожи. Долу гроб.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кметовете трябва да събират пари за цига=ните на кметските избори! Ха трийте сега!! Мухахаха
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравите каишите на държавна ясла горските и те да глобяват. Държава на тиквите и кратуните.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младен Маринов, шофьорчето на ВИС ли СИК ли беше, не помня вече, внесъл закон... мъкааа, мъка! Този е за затвора драги съграждани, а вие сте го вкарали в парламента и сега ще си плащаме всички много яко!
15
6
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Всъщност не е толкова лоша идеята подчинени на съответната община полицейски структури да санционират нарушенията в населените места
14
1
 
8
 
! Отговори
Loopianix преди 1 година
Не, че не ни е ясно, ама да си го кажем в прав текст - всичко е за едни пари, народът трябва да се стриже, за да се пълнят продънените бюджети. Това е, другото са шменти-капели, но тъжното е, че на никой не му пука за безопасността и най-вече за превенцията ...
13
1
 
6
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Добре замислено,напълно нереално.Смях в залата.
12
0
 
6
 
! Отговори
Брадвата преди 1 година
Идват местни избори! Трябва по някакъв начин да се извиват ръцете на досегашните кметове на ГЕРБ да си останат с Герб, това е. Иначе има и кадърни от тях, които ще бъдат избрани като независими. Герб са схемаджии с държава. Ползват ни, както намерят за добре. По принцип няма да се учудя, ако измислят закон да си мием з ад ниците преди да шофираме, за да може да е по-културно на катаджията, кмета, прокурора, или на който пише в закона, да ни онод и
11
0
 
11
 
! Отговори
Може, може преди 1 година
А катаджиите да станат кметове и да раздават обществени поръчки.
10
0
 
9
 
! Отговори
Е,те това е преди 1 година
Умствен капацитет по герберски.
9
0
 
7
 
! Отговори
О,хайде преди 1 година
Фандъкова да стане и катаджийка.А депутатите защо и те да не глобяват по пътищата?
8
0
 
9
 
! Отговори
Ivan преди 1 година
"МВР изнемогва с контрола по пътищата"?!Хайде бе,вие сериозни ли сте?Има ли храст от пътя незает от катаджийска хранилка?!Толкова хрантутници на едно място не съм виждал никъде в Европа.Ако си вършеха работата,както трябва НА ПЪТЯ,резултата щеше да е друг.Снимали били "джигитите"с 200 км.И като ги снимахте спряхте ли ги,за да не убият някой,че дори и вас дето сте невидими от засади на всеки завой.Докато някой от вас не пострада сериозно нищо няма да се промени!
7
1
 
6
 
! Отговори
Ivan преди 1 година
Спрете с тази мициционерщина по пътищата и машина за пари в бездънни каси.Парите от глобите отивали във Фонд Безопасност на пътищата.Дрън,дрън ,че пляс.Нито пътища имаме нито безопасност!Що не дадете палка и на чистачката в кметството на Долно Нанагорнище?Изкарайте от храстите шуробаджанашките шкембета и ЗАБРАНЕТЕ КАМЕРИТЕ!Както се вижда от статистиката от тях полза има само бюджета(жертви и катастрофи всеки месец са същите)А май всичко се прави за безопасност по пътищата-къде е тя,никой не видя
6
3
 
12
 
! Отговори
Простотия герберска преди 1 година
Герберите започнаха с простотията си, тогава да направим лекарите и те да глобяват.
5
2
 
9
 
! Отговори
бай Тодор преди 1 година
Защо не дадат правомощия кметовете да разследват обществените поръчки на властта, прокуратурата и тя изнемогва. ГЕРБ е сърдита на населението за изборните резултати и се мъчи да го накаже.
4
1
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нов почин да се купуват гласове точно пред изборите герб измислят простотиите
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е на първо място в галактиката по брой нищоправещи шуробадженакорушветчийски лапачи първа категория хрантутници,на главата от населението, занимаващи се основно с всевъзможни схеми, далавери,измами и каквото си помислите престъпно,но не и с това което трябва. Сега отново някой друг трябва да им върши работата, докато те драпат макари, каналджийстват, осигуряват стълби, чадъри, правят ескорти, тревица,захарчица и какво ли не. Все пак кредити тежки има,пара трябва ей
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е така се развива "комплекс на бога". Евалата
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
полицията изнемогва....имаме най много полицаи на глава от населението, май в света....нещо за разделение на властите? или да напраиме кметовете чорбаджии а....