Сива икономика: Българинът силно я толерира, особено младите

Законите са пълни с вратички, които тикат хората към тази сфера
5 юни 2023 15:42, Анисия Иванова
159
Сива икономика: Българинът силно я толерира, особено младите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономиката в сянка в България съществува както заради натрупани през годините фактори, така и заради настоящата ситуация. В хода на прехода икономическата инфраструктура беше сериозно нарушена, с образуването на населени места с минимален брой "светли" предприятия. Това създава ситуация, в която хората не могат да намерят нормална заетост, коментира проф. Емилия Ченгелова, директор на Института по философия и социология - БАН, която представи резултатите от научно-изследователски проект на тема "Факторна детерминираност на "икономиката в сянка" в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Толерантността на населението към икономиката в сянка е доста висока. Ние конструирахме Индекс на толерантността на населението - това което мерим са психологически нагласи и настроения и ценностната ориентация и обществени настроения дали да бъдеш част от икономиката в сянка. При скала от 0 до 100, ние измерихме индекс от 74. Това е доста високо, очевидно над средното. По-фрапиращо е когато направим разрез по възрасти и разделим хората на три условни групи - от 15 до 35 години, от 36 до 55 години, и над 56 г. Индексът на толерантност сред младите хора до 35 години е 91, за средната възраст на населението е 72, а за възрастните е 54."

Оправданието за участие в сивата икономика е "няма друга възможност", каза Ченгелова, като държавата трябва да действа дълготрайно и целенасочено, за да прекрати тези практики. Не всяка политика може да бъде ефективна, предупреди тя.

Икономическата принуда, а не социално-психологически фактори, е основната причина хората да участват в икономиката в сянка. Други фактори са съществуването на работещите-бедни и възприятие сред 85% от анкетираните, че законите са пълни с "вратички, които тикат хората" към тази сфера.

Няма подобен индекс в цяла Европа, а в България действат други два, но те измерват обективни дялове.

От 2010 г. насам са приложени между 220 и 300 политики срещи сивата икономика "и ефект няма", каза Ченгелова.

"Нещо се бърка. Тези мерки са палеативни... Трябва държавата да се намеси и да създава условия за нормално развита икономическа инфраструкура във всички населени места.", добави гостът.

Има нужда и от създаване на финансова култура в населението, тъй като много хора не разбират понякога, че работят в сив сектор, добави Ченгелова. Около 40% от населението през 2021 г. е получавало заплащане в брой, а 28% остават на работа без договор.

Анкетата е била направена сред 1800 лица на възраст над 15 години

Какви са нагласите сред работодателите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
0
 
! Отговори
ьаьааь преди 11 месеца
Аз не искам страната ми да ме рекетира и караде законно. За това съм пълно за сивата искономика. Писнами да има черни дупки в НОИ и в бюджета. И да се пенсионирам на 110 години и да взимам пенсия я има година две. Maйнaта ви
144
0
 
3
 
! Отговори
1акифи преди 11 месеца
сивата иконома в българия има заради службите и различни институции които са превърнали в рекетьори и смучат пари от хората от малкия бизнес които са принудени да лъжат за да избиват рушветите които им биват взимани.... и да попитам как всички министерства всяка година мрънкат за много пари а накрая имат хиляди левове излиш ако си ги разделят като 13-та заплата????
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да има сива икономика и тя се поддържа от парламента Фирмите за които работят българите са нез от прламента сегашен минал или бъдещ Българите работят за фирмите на нар ди представители и ако искате да изчистите таз сива икомомикс проверете им фирмите не обвинявайте работещия българин
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ? 140. Социалната пенсия за старост става 276, 64 лв. и може да се взима след 70 годишна възраст. За съжаление не е 700, както сте писал. От днес има статия в този сайт за това. Ето малко от нея - "Социалната пенсия за старост се полага на хора, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход за страната през последните 12 месеца."
141
0
 
4
 
! Отговори
i преди 11 месеца
Българите работещи на запад са над 2 милиона . Около две трети от тях са в сивия сектор там. А там работят и хора от други бедни държави като нас. Правете си извода за какво става въпрос. Да не си правим харакири сами.
140
1
 
8
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 11 месеца
Супер с кеф! Плюя на тази държавичка гнусна!
139
0
 
6
 
! Отговори
Адам Смит преди 11 месеца
Просто е и отдавна е измислено: държавните чиновници нямат място в икономиката! Без измислени пречки, специални режими и други комунистически глупости, които носят само корупция и отблъскват хората. Ето затова процъфтява ,,сивият сектор", а не заради някакви особености на нашенската недоправена пазарна икономика. Освободете личната инициатива, наложете законност и правила, валидни за всички -- и тогава тези от ,,сивата" зона сами ще се осветят.
138
3
 
4
 
! Отговори
Мошениците преди 11 месеца
И после искаме безплатно здравеопазване и образование. А и пенсии по две хиляди евро,Няма как. Данъците да са 50% и за криене на доходи трябва пандела. Ето така ще станат нещата.
137
0
 
0
 
! Отговори
ъ? преди 11 месеца
Той Милко Калайджиев беше легален ама какво стана
136
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Чак евтаназия на близките на тарикатите не, но сте прав за другото. Никакви помощи, никакви детски, никакво вдигане на пенсии на неработещи и темподобни. Иначе държавата вечно ще е в това положение, и ще бягат, и ще отиват там, където никой не се е върнал без време.
135
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Криете, ама врещите за пенсии и за качествено мед. обслужване. Не само - за добри пътища и можещи учители и т.н. Нямате право на нищо от тези с това мислене, а и не го и получавате. Всъщност така и ви се пада.
134
7
 
8
 
! Отговори
? преди 11 месеца
Не се осигурявайте изобщо и не приемайте трудови договори. Нека парите си останат до вас. Така или иначе едва ли ще доживеете до 60 години за да вземете пенсия. По-добре на черно и всички пари в джоба. Хубавото като работиш без договор е че можеш да напуснеш във всеки един момент. Защо да си прецакан да си подаваш предизвестие и да чакаш 1 месец? Така или иначе на 63 имате право на социална пенсия, която е 700 лева.
133
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най добре да плащате данъци и тези да ви ги откраднат хубаво ама за тях
132
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да така е но тез дето правят ремонти абсолютно нелегално и ни смъкват сумати пари за тях никой не говори Имах такъв случай в чиналото и като написах на майстора един договор и той се дръпна що ли нали му плащам не стига че искаше много пари но не искаше и договор е тез контролните органи да тръгнат по блоковете и да издирят тез майстори на които плащаме
131
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Боко да покаже касовите бележки на кюлчаците.
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Неможе да има безработни. В такава ситуация е тази държава че просто трябва да се въведе извънредно положение. 50% от парите за пенсии идат от тия дето бачкаме на светло сега , другите 50% са от бюджета тоест всички работещи нормално неможем да покрием по-вече от 50% от пенсиите. И в същото време има калъфи дето бачкат на черно или само лежят. Предлагам или насилствено почва работа в някой държавна кариера да блъска камъни не да зяпа компа или всичките му роднини пенсионери да се евтаназират.
129
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хубаво напомни за ремонтите които правим у дома си и тез майстори там регистрирани ли са какво на кого и как пкащат или всички във фирмата им са хигиенисти и техн секретари или пенсионери и тн
128
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не има друга възможност и това е контрол но има контрол само там където никой не плаща на политиците Големите фирми са техни да не се лъжем и хората които работят там работят както им е казал шефът за да си запазят работата Тска че Сивата икономика я държат политиците
127
0
 
13
 
! Отговори
Някой до 132 преди 11 месеца
Мене ме прецаква всеки без значение какво съм чела, образование и т.н. правят го защото могат и имат закони за тях и не им пука. Да се разправяш си загубена кауза. Адвокатите повечето просто са за таксата която ще ти вземат или някой теми са табу или просто ние сме изпаднали от всички системи като хора. Света се нуждае от много хора като нас за да се възстанови ред и баланс, но ние сме на изчезване. Един ден всичко се връща по някакъв начин. Да не забравяте, че някой и на дявола е сложил рога
126
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Младите не толерират нищо. Младите ги прецакват дъртите. Затова мошениците наемат младежи, защото младите не са чели кодекса на труда и не мислят за 10-20 години напред.