На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри

В България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица
15 юни 2023 16:30, Анисия Иванова
253
На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чисто демографски в България нямаме хора. На 100 излизащи от пазара на труда влизат 69 и е голям проблем, ако не можем да набавим хора, които да запълнят свободните работни места. Сега повечето работодатели у нас не развиват своя бизнес, а се ограничават дотолкова, доколкото им стига човешкият ресурс. Най-основните неща, които е необходимо да се направят, са ревизиране на трудовото законодателство, което да може да обхване нетипичните форми на труд, които се появиха с развитието на технологиите и привличане на неактивните лица. Но без внос на хора отвън няма как да се получи. Това каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите ѝ в последните няколко месеца има доста сериозен ръст на заплатите, но само това няма да реши проблема с недостига на кадри.

"Не можем да се борим със заплатите в Западна Европа и затова трябва да се организираме и да си внесем служители от третите страни, които да се чувстват добре в България”, добави гостът.

Трябва да се направи целенасочен внос и процесът трябва да е централизиран, а не просто, както в момента, са го оставили на произвола на съдбата и всеки работодател прави самостоятелни опити, подчерта Василева.

"Проблемът в България е следният – имаме голяма емиграция и по-малка имиграция, ако това не се обърне, няма да имаме ръст на брутния вътрешен продукт... В образованието също трябва да има нов начин на обучение, така че хора, които биха искали да работят, да могат да бъдат преквалифицирани по най-бърз начин”, обясни Василева.

В момента има проекти, по които са внесени хора от Непал, Индия и Виетнам и те работят за заплатите, които работодателите предлагат и на българи, но не могат да ги намерят, разказа събеседникът.

Според Василева друг вариант за запълване на недостига на кадри е по-забързаната и по-масирана дигитализация и навлизането на новите технологии.

Не е задължително всички служители да се върнат да работят в офиса, защото има различни типове хора и някои от тях не искат да общуват с хора, отдава им се повече да работят през компютъра и отдалечено, посочи Василева и допълни, че в България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
7
 
0
 
! Отговори
Гунчо преди 10 месеца
Колкото и да му плащаш на българина,все недоволен.И те краде като за последно,Много скоро нещата ще се променят както е редно.Съвестните и отговорни работници и служители ще си получат това което заслужават,и обратното.
205
0
 
4
 
! Отговори
Пълен смях преди 10 месеца
Гледам скоро ревящи работодатели в Хасковска Област - давали в завод за заварчик или шлосер 3500лв и нямало кой да работи. Да ама хора са отишли и са проверили и не била 3500 чисто, ми 2000 бруто, ама не била чиста, ами излизала 1500 чисто. Можела евентуално някой ден да станела 3500 като фримите си стъпели на краката. Значи все пак не е 3500лв. Ами защо само до преди 5 години не давахте не 500-700лв, а примерно 1500 на онзи стандарт?!?!? Сега уж дават хиляди и пак няма кой да бачка...ганьовщина
204
0
 
6
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 10 месеца
*** внасяйте бе! Кой ви е спрял? Само че един (от каквато и да е националност) кадър, било то и подготвен, няма да стои и секунда тук, като разбере че пак в ЕС, в завод в Германия ще взема 2000 евра...
203
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Няма да стане с внос на кадри.Те не са заухави и ще отидат да работят там,където плащат по-добре.Решението е да се вдигат заплатите.
202
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да стопират помоща за украинците . Да намалят бюджета в правосъдната система , МВР , МНО и държавната администрация . Да ограничат ТЕЛК оветеи социалните на шведите и заплатите ще станат европейски .
201
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Днес влизам в книжарницата. Цветни моливи 14 лв. Направо превъртях електромера. Алоооу, с тези заплати и цени какви работници чакате?
200
0
 
4
 
! Отговори
Ганъовци преди 10 месеца
Това е късмета на България, иначе при 2 хил евра заплати, щеше да се напълни с араби и ***. Но България е 6 млн, не е Франция, не е Германия. Само контролирана и изборна имиграция е решението
199
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 210 . Ако заплатите ни се доближат до богатите западни държави, българските работници няма да имат стимул да отиват да работят в тези държави. По този начин богатите западни държави ще изгубят идваши към тях неквалифицирани, както и квалифицирани работници, а смятам, че не биха допуснали подобно нещо да се случи. Сегашната ситуация ги устройва.
198
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нужно е драстично увеличение на заплатите. Дисбалансът между търсене и предлагане на работна ръка се коригира с адаптиране на цената на труда. Все пак, цените ни са еврапейски, редно е и заплатите да са такива. Така няма да има отлив на работна сила към ЕС. Нужна е и добра социална и демографска политика.
197
0
 
13
 
! Отговори
Хан Крум преди 10 месеца
Даже афганистанците не искат да останат в България. Представи си за каква трагедия става въпрос. Афганистанец иска на Дойчланд където има социални помощи и руси германки правят масаж на простатата.
196
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е нали си имаме украинци по хотелите.Интегрирайте ги и им дайте работа.
195
0
 
18
 
! Отговори
Георги Стоев преди 10 месеца
България е единствената европейска икономика с африкански заплати. БГ политиците работят за обезлюдяването на държавата доста успешно.
194
0
 
20
 
! Отговори
Парадокс преди 10 месеца
Отивам на одит в едно предприятие в Англия. Чета из документацията и о, чудо! Всяко трето име на работник българско. Влизам в производствените помещения и гледам български индийци наредени на линията и работят като пчелички. Явно когато има заплащане има и желание за работа. Не опира само до етноса и образованието.
193
0
 
13
 
! Отговори
Запрян преди 10 месеца
Същите хора които фалираха България при социализъма са още на власт и сега ще фалират България и при капитализъма. Те нищо ново не са научили.
192
9
 
5
 
! Отговори
Кина преди 10 месеца
Ако вашия работодател иска да ви даде 1000 лв заплата, той трябва да даде още 1000 лв здравни и пенсионни осигуровки на държавата за издържката на 2.5 милиона държавни и общински служители (които нищо не вършат). Така че вашата заплата е реално 2000 лв макар че сте дефакто от работещите бедни (те са мнозинство в България).
191
0
 
12
 
! Отговори
Стефчо преди 10 месеца
България е уникална държава защото тук тези дето най-малко работят получават най-много пари. Ако сте сега един младеж 19 годишен няма да работите на БГ изедниците за 800 лева ами ще си хванете шапката и айде в Германия където ще работите за 2000 евро.
190
0
 
15
 
! Отговори
Прах в очите преди 10 месеца
Пълни лъжи, и двамата ми родители искат да работят защото пенсиите не достигат, майка ми е медицински работник а баща ми инженер и перфектно владее английски и немски, нямат претенции какво ще работят и са регистрирани в бюрото по труда но никой не ги иска заради възрастта, пращат ги от бюрото тук и там без да им казват че има ограничение за възрастта защото е незаконно. Работници има, но няма млади и красиви каквито ки иска беге чорбаджията, това е истината.
189
1
 
13
 
! Отговори
Има разлика преди 10 месеца
Недостигат хора за работа, за която не се изисква квалификация или се иска ниско ниво на такава. Имаме предостатъчно такива но ги хрантутим на социал. Затова предлагам да спрем социала и да внасяме само кадри за работа, за която се иска висока квалификация. Има държави, в които заплатите са бетер нашите, а гражданите на тези страни могат да работят на Запад само ако получат работна виза. Но или не знаят езици, или има някаква пречка за визите. Към такива държави да се насочим, за да търсим кадри
188
2
 
18
 
! Отговори
Обикновен българин преди 10 месеца
Нашите работодатели и политици са АЛЧНИ и НАГЛИ !!
187
0
 
18
 
! Отговори
МамитовиДиБ преди 10 месеца
Комунистическо с 800 лв тръгнали да прекарват балъци,балъците ги няма вече.Да ви пикая на жалкия бизнес.Ега фалирате.Янкошумкари нещастни!