Кабинетът иска да сложи край на новия правителствен комплекс

Искат и да се върнат авансово преведените пари
31 юли 2023 21:57, Стела Стоянова
51
Кабинетът иска да сложи край на новия правителствен комплекс
Снимка БГНЕС

Кабинетът иска да прекрати изграждането на новия правителствен комплекс в имот на "София Тех Парк".

По проекта, получил одобрение през 2019 година от тогавашното правителство, са натоварени да работят като инвеститор Държавната консолидационна компания (ДКК), за възложител е определена дъщерната ѝ фирма "Монтажи", която пък възлага строежа на подизпълнител, съобщава БНР.

Въпреки че от ДКК към "Монтажи" са преведени авансово 84 милиона лева, към момента има единствено учредено право на строеж. Все още има пречки проектът да се прекрати и да се възстановят авансово дадените пари.

Министерството на икономиката предлага да се прекрати строежът. То иска да се върнат дадените авансово пари за комплекса, глътнал 5 милиона лева само за идейния проект.

Четири години след решението за строителство такова няма, а има теглен заем от ББР и в момента по него се плащат лихви, обяснява пред министрите заместник-икономическият министър Ирина Щонова. На внесеното предложение се противопоставя министърът на иновациите Милена Стойчева с аргумента, че има учредено право на строеж, а прибързани действия ще имат финансови последици върху ДКК.

Премиерът Денков също казва, че отношенията между "София Тех Парк", инвеститора и ДКК трябва да се изяснят. Казусът е сложен от юридическата си страна, допълва и министърът на правосъдието Атанас Славов.

Предложението за прекратяване на проекта ще се гледа отново от правителството, след като се постигне съгласие по спорните моменти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
11
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 9 месеца
Положението в България е следното: Пеефски клати всички "демократи от ПП и ДБ" на бавни обороти, докато бойко ги пердаши с 300 образно казано!
41
8
 
10
 
! Отговори
ха преди 9 месеца
ащо се чудите. Това е поредната далавера, в която участва ***. Той вече е прибрал милионите за отстъпеното право на строеж. Разбира се това не е стнало без "любезното съдействие" на Боко и неговите "подопечни и вечни" строителни фирми.
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре че има работещи пенсионери, че съвсем сме го загазили, особено в държавните структури, където заплатите са много ниски 20-30% от щата е незает, но няма желаещи да работят там.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кабинетът трябва да прекрати трудовите договори заимотноше на всички вече предобили право на пенсия в държавните структури
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Пенсионер. Трябва да си бая заспал, че Борисов да ти е незабележим сега. Да не би аз да съм в управлението. Борисов е кукловода на оли го френите дето го изпраха. Крадат заедно и заедно приключват със страната ни, както каза онзи плазмодии Асен
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още няколко милиона към стотиците милиарди в чекмеджетата
36
7
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 месеца
До Анонимен 30 Това правителство не е истинско...Така е. Правителство имаше при Борисов.
35
1
 
11
 
! Отговори
Бах мама му. преди 9 месеца
Детска болница няма , а София Тех Парк ще има.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Милионите са вече в чекмеджетата. Няма връщане.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Милионите засече в чекмеджетата. Няма връщане.
32
0
 
8
 
! Отговори
Загрижен преди 9 месеца
84M авансово, 5 похарчени за проекта!?!?!? сигурен съм, че и останалите са изчезнали в знайни чували!
31
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А кое е лошото да се сложи край на тоя безумен проект!?По скоро Тиквата да каже защо е загубил 5 мен Народни пари в него.И да се включи това в многобройните му престъпления...
30
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Некадърен учен, фалшив академик с посредствени публикации, слаб политик..............готов да продаде и предаде родината си България...........и на хранилка на Сорос...............това е Н.Денков!!!
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аха! Започва нова схема за източване на едни пари. Кранчето вече е монтирано и почва да си капе и тече, независимо какъв ход ще бъде предприет от която и да е от двете страни. Ако правителството иска да спре проекта ще се плащат неустойки, които ще се разпределят между играчите от двете страни. Ако се осъществи този проект паричният поток пак ще се разпределя по играчите от двете страни. Като в приказките: От кранчето не тече ръждива вода, а тече мед и масло! Накрая нали знаете, кой плаща сметката-народа!
28
5
 
31
 
! Отговори
Тонката преди 9 месеца
To наи добре ПП сами да се закрият.Докато народа не ги е закрил
27
2
 
14
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
Подлиз , подмаз на крадците и повече пари за хубавците и жените . Това е само една нищожна част от кражбите на правителствата до сега.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
84 млн за един чертеж.. защо да не го спрат?
25
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това правителство не е истинско. Фалшификат е. ПП-ДБ наистина се оказаха бушони, еднодневки. Не спазват и не изпълняват абсолютно нищо от това, което обещаваха и говореха преди изборите. Играят на обратно. Приличат на група квадратни глави, на които някой им казва какво да говорят - абсолютно унифицирано и безмозъчно: "Президентът е лош, Борисов е добър, Пеевски е OK ..., Димитър Радев е най-добрият финансист и т.н ... " Сега всички, които гласувахме за тях, съжаляваме наистина безкрайно.
24
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оставка на финансирания от Сорос академик!
23
23
 
21
 
! Отговори
Само Възраждане преди 9 месеца
Убедихте ме да избирам Възраждане този път и без колебание ще бъде така! Може да са лъжци, но досега не са били във властта и обещават, че ще има осъдени и затворени!