НАП и БАБХ ще нищят високите цени на млечните продукти

Обект на проверките ще бъдат и продуктите, внос от чужбина
11 авг 2023 12:41, Анисия Иванова
27
НАП и БАБХ ще нищят високите цени на млечните продукти
Снимка: БГНЕС

НАП и БАБХ проверяват причините за високите цени на млечните продукти, съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев. Проверката е възложена съвместно с Министерство на финансите.

Той обясни, че проверката ще обхване цялата верига като се започне от цената на продукта на рафта през производителите, преработвателите, животновъдите и дори производителите на фураж. По този начин ще се установи кой е виновен за високите цени на прясното и киселото мляко, кашкавала, маслото и сиренето.

"Още е трудно да се възприеме новия подход, че работим заедно като една верига, за да има повече продукти. Има много оплаквания от страна на животновъдите и преработвателите, това е нормално, но се надяваме с времето и следващите срещи все повече хора да разберат, че сме едно неразривно цяло", заяви министърът.

“Точката за следващото заседание ще бъде анализ на хранителната верига по обратната проследимост от рафта към полето - къде и как се разпределя добавената стойност. Тече съвместна проверка между БАБХ и НАП. БАБХ познава много добре обратната проследимост, а НАП - фактурите и разликите в тях”, добави Вътев, цитиран от "Труд".

“Нито потребителят е доволен, нито преработвателят е доволен, нито производителят е доволен от тази цена. На следващото заседание на Консултативния съвет по млякото към МЗХ ще дадем отговор какво всъщност става по веригата”, съобщи министърът.

“Нямаме право да разследваме картел, но ножем да направим абсолютно достоверна проверка за разпределянето на добавената стойност по цялата хранителна верига от рафта в магазина до полето”, каза Вътев.

Обект на проверките ще бъдат и продуктите, внос от чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: сиренеценипроверка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 8 месеца
Че то се вижда с просто око тази работа
22
0
 
3
 
! Отговори
Баба Гена преди 8 месеца
Да ги "нищят" в гробищата тези змии-усойници !
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако бяхме организирани да излезем на улицата за 1 ден щяха да разнищят и производители и горива и ресторантьори
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези за нищо не стават, не са разнищили нищо. Аз да им кажа - всичко е мафия, всичко е разнищено.
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И накрая резултата ще бъде- държавата няма лостове, с които да регулира цените тъй като се намираме в пазарна икономика. И толкоз. За кой път вече ще се правят проучвания като то всичко е ясно от години. Пак ще се имитира дейност с нулев резултат. За качеството на продуктите да не говорим. Народа се изтрови от *** ама това не е предмет на проверка никога!
18
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Знаете ли как се прави сирене? От около 7-8 литра мляко става 1 килограм сирене. Изкупната цена на млякото е около 1лв. Труд и другите съставки за такива промишлени количества излизат не повече от лев на килограм. И как в магазина цената на килограм истинско сирене е 22-23 лева килограма?
17
0
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Аз си купувам от производител на 2,50лв/л., всяка неделя ми носи тубата с мляко. Варя си го и квася в буркани. Прави 2 пръста каймак.
16
0
 
14
 
! Отговори
тия па преди 8 месеца
няма какво да нищят , солта и палмовото масло поскъпнаха :)
15
1
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Какво ще нищят? Бензина подгони 3 лв. ОСТАВКА!!!
14
4
 
1
 
! Отговори
Дядо Соци преди 8 месеца
До Анонимен 5 Тук става въпрос за друго , а не за пр-ос-то-тиите , които пишеш.Знаем че си болен русофил , но полека. Ще се задавиш бе.
13
2
 
2
 
! Отговори
Джо бидона преди 8 месеца
Този сайт се поддържа от протурската партия ДПС.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има картел и то от доста години, това го разбрах след като видях, че фирмата която ни обслужва стола си внася кашкавала от Полша.
11
1
 
3
 
! Отговори
Джо бидона преди 8 месеца
Ха
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НАП-аджиите отново погнаха дребния бизнес. Големият не го закачат, защото както при Борисов, ония си снасят директно на управляващите. Трябват пари за сглобката, че да работят интимно.
9
2
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 8 месеца
Болшинството от хората с български произход са много алчни , арогантни , злобни и " безкрайно " завистливи . Това са практики , които доказват тези мои твърдения и наблюдения . Да не говорим , че съм потърпевш от тях .
8
4
 
8
 
! Отговори
Кмета преди 8 месеца
Колкото и скъпо да купуваме мляко, сирене, кашкавал и извара, няма да са истинаки, а направени от сухо мляко и палмово масло. Плащаме си за формулата, а не за истинска храна. И така пък след като навършим 40-50 години почваме с шепите лекарства - изпитана схема от братята ни американци.
7
1
 
2
 
! Отговори
ot ov4arov. преди 8 месеца
До АнонименProstiat Boiko da stava govedar. Toi za drugo ne stava.
6
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
пробиотик на бор чвор 400 гр 2.09 лв какво е това пладнешки обир
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българско краве сирене в Австралия 16 лв., а у нас под 20 лв. няма, как става тоя номер?
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Америка е супер сила. Имат уникални военни технологии. Китайския метеобалон прелетя над Аляска, Канада, Сащ и накрая го свалиха над Атлантика като изхабиха милиони за гориво на самолетите и милиарди за ракети за да свалят само един метеобалон хахаха. Накрая не стана ясно сам ли падна или те го свалиха хахаха. И тия сега се бият с Велика Русия. Нямате шансове п*л*ъ*х*о*в*е миризливи!!!