Протести на музикантите от Софийската филхармония

Те настояват за увеличение на заплатите
8
Протести на музикантите от Софийската филхармония
Снимка: БГНЕС

Протести в Софийската филхармония заради ниските заплати. Музикантите настояват възнаграждението им да се изравни със средната работна заплата за столицата. Към момента основната заплата е значително по-ниска.
От вече 4 години те настояват за увеличение на заплатите им. По думите им ръководството е поело ангажимент за искането им, но все още нямат достойно месечно възнаграждение.

"Достойното заплащане за нас означава това, което виждаме по отчетите и анализите, предоставени ни от културното министерство, да бъде 70% от бюджета на съответната институция. В момента в Софийската филхармония има много приходи от билети. Ние имаме искания, които са подадени към Министерство на културата, двете централи КНСБ и КТ "Подкрепа", към финансовото министерство и Инспекцията по труда", заяви председателят на сдружението към КТ "Подкрепа" към Софийската филхармония Нина Кръстева пред БНТ.

"В началото на първия мандат на нашия директор Найден Тодоров беше поет ангажимент в края на мандата му нашата заплата да бъде повишена на 2200 лв., в момента ни е 1550 лв.", каза още Кръстева.

"Последното увеличение на нашите възнаграждения беше през август в порядъка на 10%. През годините се изразяваше в 10%, което не е точно увеличение, а по-скоро да се догони инфлацията, което не се случва. Искаме ръстът на нашите заплати да не изостава до такава степен от ръста на заплатите на нашите съграждани и колеги", заяви секретарят на Съюза на българските музикални и танцови дейци към Софийската филхармония Емил Даков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: музикантифилхармания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
Разбира се, че заслужават увеличение. За кюфтета на Шиши може, но все няма за култура. И после нашите класически музиканти и оперни величия пълнят европейските и световни сцени, а ние тук си доугояваме Бобита Михайлови и техните любими Преслави.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Концертите се разпродават понякога и 1 - 2 месеца предварително. Залите са пълни. Но приходите от концертите за съжаление не достигат до музикантите. Много са прави, че протестират.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Полюцията нема ли да ги къпе и бие ?
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Любителите на класическата музика в света знаят, че до преди 30 г. Българските филхармонии и певци са били в топ 5 след непосредствено след най-големите Австрия, Италия, Франция.. Няма как от всяка 3 кола да бичи чалга, да се жули рикия с чесън и после да говорим за някаква култура. Дразните се на сианите а слушате тяхната музика
2
0
 
15
 
! Отговори
Фед Красивия преди 5 месеца
Цигу-мигу,ай у историята.Преслава,Галена и Азис за вечер взимат,колкото техните заплати за месец.Щом това се търси,така ще е.По този начин опростачаването ще завърши напълно!!!
1
18
 
4
 
! Отговори
Е, аре стига! преди 5 месеца
Как пък в ЛаСкала не протестират за заплати? Или Бродуей. Имате построени зали от държавата, имате инстременти купени от същата, свирете, правете нещо стойностно, печелете милиони ако щете! Ама вие, некадърни пияндете, не можете да съберете публика колкото сте вие на сцената!Аре стига! И с оперите ви е същата работа. Тая в Русе вече ни тежи с 50 милиона задължения. Докога да ви плащаме?