След ареста на митничар номер 1: Парите от заловения кокаин в Бургас били за купуване на изборите

Петя Банкова напуснала ДАНС, защото я принуждавали да изпълнява поръчки
Обновена: 4 апр 2024 16:15 | 4 апр 2024 16:12, Петър Бойчев
184
След ареста на митничар номер 1: Парите от заловения кокаин в Бургас били за купуване на изборите
Снимка БГНЕС

Срещу началника на агенция Митници Петя Банкова има повдигнато обвинение, съобщи нейния адвокат Аделина Натина, която напусна сградата на Пето РПУ.

Обвинениято е за участие в организирана престъпна група заедно с още 3 лица. Адвокатът уточни, че Банкова не познава участниците в тази група. Банкова вероятно ще бъде задържана за 72 часа, като предстои мярката ѝ да бъде гледана в Съда, допълни адвокатът.

Служители на КПКОНПИ са споделили в неформални разговори с Натина, че днес а е бил извършен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев, който подаде оставка от поста.

Според Натина повдигнатото обвинение е пълно с фактологични грешки.

Аз поръчки за мачкане на хора не изпълнявам. Ако има да се свърши някаква работа – ще го направя, но поръчки не изпълнявам. Това казала Петя Банкова на адвокатката си Аделина Натина.

В момента г-жа Банкова не е задържана официално. Изчакваме да се вземе решение какво ще се случи с нея. Има процесуални начини едно лице да бъде в определено помещение, без да бъде задържано. Това заяви адвокатът на шефката на агенция "Митници" в студиото на Би Ти Ви.

Вчера Банкова, заместникът ѝ Людмил Маринов и още петима души, сред които двама бизнесмени от Хасково и митничари, бяха отведени за разпит.

И двете не знаели кои са другите задържани и за какво става дума. Обиски както в дома, така и в офиса на Банкова е имало. Търсени са пари, но не са били намерени. "Една стотинка не е иззета", каза Аделина Натина. Взети са обаче служебни документи и лични бележки, курсовете за чужди езици на Банкова, както и договор на съпруга ѝ за потребителски кредит.

В иззетите от офиса служебни документи шефката на агенция "Митници" е имала написани лични бележки за разбиването на действащи канали за наркотици и други корупционни дейности - събиране на подкупи по гранични пунктове.

"Това е човек е с високи морални качества. Г-жа Банкова направи за себе си личен анализ. Имаше данни, които са само начални, а не са доказателства, че кокаинът, който наскоро беше иззет в много големи количества в Бургас, парите от него щели да се използват за купуване на изборите. Това са първоначални данни, но някой се погрижи тя да не си свърши работата докрай", каза още адвокатката й.

Засега Петя Банкова не е разпитана и се води свидетел. Действията вчера обаче не били съгласувани с прокуратурата на Република България, вече е докладвано и на Софийска районна прокуратура, заяви Натина.

Аз поръчки за мачкане на хора не изпълнявам. Ако има да се свърши някаква работа – ще го направя, но поръчки не изпълнявам. Това казала самата Петя Банкова на адвокатката си. По думите на Аделина Натина тези поръчки идвали от ръководството, а шефката Банкова е напуснала заради шефа на ДАНС Пламен Тончев.

От това, което тя ми сподели, когато е била служител на ДАНС, е че била принуждавана да извършва дейности, които по нейна преценка не съответстват на закона. Не ѝ е известно дали е подавала сигнали по случая. Затова било и командироването ѝ в Благоевград - защото не искала да изпълнява поръчки.

Натина определи Петя Банкова като "човекът, който винаги е имал най-силна воля и нетърпимост към корупциите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато няма съдебно решение всичко е прах в очите на публиката. Прокуратурата у нас обвинява, но много, много рядко представя доказателства в съда, така че да има присъда.
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парите били затова, онова. Искаме имената и доказателства. Дотогава само димки и безпочвени обвинения. Дайте да видим какво сте открили или пак си лаем и резултат нулев
121
0
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Това,че ми триете постовете дали ви прави по-умни? Съмнявам се. Един човек , станал слуга на друг срещу заплащане ,става безлична пионка и идва момент,когато започва сам да се мрази за низостите,които върши.
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 116Обвиняемите имат право да се защитават, нормално е да говорят всякакви небивалици, странно за мен е, че доста бързо сипят обвинения. Вероятно наистина говорят глупости и се надяват на бърза реакция
119
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Написаното е несвързано,неясно,противоречащо си едно на друго изречение,и накрая правни глупости.Не пишете повече такива несвързани неща.
118
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази е толкова е виновна колкото Нексо. Всичко пак е кьор фишек.
117
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каналите винаги ги е имало и ще ги има, въпрос на контрол. Явно новите са по-лакоми и сега раздават "награди" за свършена/несвършена работа.
116
1
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
В тая държава тоз път яко не се разбират как да я поделят ! Всеки иска по големия пай ! Кой знае какви ги вършат докато правят такива циркове от години ...
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези двете са направо под всякаква критика едната шеф на митниците другата адвокатка Българи спите зимен сън лъжат ви защо го позволявате
114
2
 
7
 
! Отговори
Йордан преди 1 месец
Г-жа Банкова, щом е невинна, да не се притеснява. В България дори престъпниците не биват осъждани, ами стават депутати. Освен това вече 3 години ни управлява Радев и неговите ППДБ, така че всичко е точно.
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 111 ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВААаа ха ха ха хах ! Та нали те са хора на демократическата партия на САЩ. Само Тръмп може да измете цялатаИзмет и не само у нас ами в цяла Европа
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро и Асен да се връщат и да си продават ширпотребата по интерннет, а Боко и Шиши в панделата, тогава ще има подобрение в Държавата. До дето ни управляват разни пришълци с измислени дипломи и бандюги ще сме зле.
111
0
 
6
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Много атаки срещу този ДАНС,като че ли са шоу Дансинг Старс.Все пак никого не арестуват по нечия приумица и то със санкция от наблюдаващ прокурор.Ьоказателствата биват гласни и веществени.Тук очевидно от прочетеното става въпрос за гласни и някой ги е посочил.Дали е бил прав или не се не знае,но какво да сторят държавни органи получили сигнал?Според нечии изказвания следвало е да го игнорират,но ако го сторят тях може да арестуват.Е,предпочели са те да арестуват.Изглежда ми логичен избор.
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 108 ObserverИзобщо не трябва да ти дреме .и на мен ми е през оная работа за тех и всичката евроатлантическаСволоч
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наркоманите се знаят кои са, има и в парламента. Защо досега никой от следствие прокуратура и МВР не привика такива като Хазарта за да се изясни кои са им дилърите?
108
4
 
4
 
! Отговори
ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА преди 1 месец
Според мен трябва САЩ да прати войска, и те да избият до крак агентите и слугите на герб и дпс във всичките слубжи и агенции в Билгариа...ИНАЧЕ НЯМА ДА ИМА СПАСЕНИЕ и един сант мърдане напред .
107
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асен Василев е взел 5 милиарда и нещо от енергетиката разпорежда се еднолично И трябваше да върне 1 милиард какво стана къде са парите
106
1
 
7
 
! Отговори
Observer преди 1 месец
Повече от половината от хората изкарват парите си честно, независимо от сферата в която работят. Включително и аз.Трудно е, спор няма! Другата половина са тарикатите с бързите пари, измамници, крадци и всякаква И.зме.т които са решили че те са нещо повече от другите. Идва момент в който се омазват с л..й..на до ушите и започват да плащат за всичко сторено до сега. Защото безплатно няма нищо. Та въпроса ми е, трябвали да ми дреме за тия хора? Разбира се че, НЕ, да се оправят!!!
105
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
какви са тези коси тези прически какво е това тези двете какви са как е възможнотакъв индивид да бъде директор на каквото и да било 30 години анархия ето горезултата не мислите когато гласувате
104
4
 
4
 
! Отговори
аьаьаь преди 1 месец
Боката винаги е купувл изборите с пачки от кока и херо