Защо децата ни са първи по пушене и пиене? Проблем е ценностната система

Д-р Гешанова: Направете недостъпни цигарите, спрете рекламите
Обновена: 29 апр 2024 13:51 | 29 апр 2024 13:48, Анисия Иванова
198

Оказа се, че българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис. Според д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, сред причините за проблема е възпитанието вкъщи и държавата, която допуска свободната продажба на цигари и алкохол и агресивните реклами.
Още по темата
Това са много стряскащи резултати, защото са свързани с подрастващите хора, малките деца. За мен беше шокиращо, че децата на 11 години пушат толкова цигари, колкото и електронни цигари. Това, че нашите младежи са първи по пушене и употреба на канабис, е стряскащо. Това е изследване за здравното поведение на децата между 11 и 15 години, което се прави от 40 години насам", каза председателят д-р Гешанова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ резултатите "трябва да ни разбутат".

"Това показва, че нашите деца нямат добри навици на живот, няма добър поглед върху здравословния начин на живот, нямат изградена ценностна система. Първо е какво правим вкъщи - не може аз да заведа детето на площадката и аз да съм до него и да пуша цигара, или пък да пия алкохол. То приема, че това е нормално. Естествено, че като порасне и то ще го направи", допълни д-р Гешанова за Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че държавата отдавна е трябвало да насочи внимание към здравното образование.

"Направи ми впечатление, че малко от децата, които са изследвани, знаят за последствията. Те казват, че електронните цигари са истинска напаст и допълват: "Направете ги недостъпни". Големите нямаме ли повече мозък и разум, за да го направим това? Има неща, които се правят, но те се правят доста формално. Децата трябва да бъдат просветени, защото те виждат какво правят големите - тези, които им харесват, и копират. Освен това те си казват: "Навсякъде е пълно с реклами, защо да не ги употребявам", коментира още председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим.

Д-р Гешанова е на мнение, че заклетите пушачи няма да се повлияят от грозните картини на кутиите за цигари.

"Но едно дете, когато се приближи на касата и види онези грозни картини, може би в ума му нещо ще се задвижи. Разбира се, ако я няма тази палитра от аромати, привличащи, ако видът на цигарите винаги е еднакъв и ако не е така достъпно - тогава може би нещо ще се промени в мисленето на децата. Тези, които са от по-заможни семейства, повече посягат към това. Ценностната система на тези деца не е изградена правилно. Детето не мисли за своето здраве. Трябва някой да му каже", категорична е тя.

Всъщност се оказва, че след пандемията има ръст на тютюнопушенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: пушачидецаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Готвят протест: Какви са исканията на събирачите на гъби и диви плодове?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Децата са това,което виждат.Нито повече,нито по малко.Личният пример е най доброто възпитание.
177
0
 
0
 
! Отговори
Депутата преди 1 седмица
Питайте Радев и Бойко, които цоцат държавата, а пък за децата, няма кой да се погрижи !
176
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
Каквито са учителите и лекарите,такива са и децата.
175
0
 
6
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 седмици
Проблема не е в "ценостната" система а в системата без цености
174
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
то най-страшното тепърва предстои, защото тези ще трябва да работят и изкарват пенсиите на сегашните работещи хора, елате и ми говорете след 20 г.
173
1
 
11
 
! Отговори
555 преди 2 седмици
Както забраниха рекламата на хазарта, така да направят и за никотиновите продукти, алкохола и енергийните напитки. Иначе, ние си знаем, че сме първи в тази класация. На народа не му трябва констатация, а мерки.
172
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
вижте първо родителското тяло
171
1
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 2 седмици
Защото родителите им са с промити мозъци от т.н. Социални медии т.е. Пропагандни неолиберални медии. Обаче имат целогодищно банани и могат да отидат за 3 дни до някой европейски град за 60 лв, където да поцъкат с езици и да изпият 1 кафе за 4 - 8 Евра. Даже ИИ ще ги провери докато си чекират багажа.
170
9
 
7
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 седмици
Първи сме в одобрението на Путин и режима му, първи сме в одобрението на Орбан, дори повече от самите унгарци! Нормално е децата да нямат ценностна система и добри навици на живот! С *** родители толкова, чалга и кредит за телефон!
169
1
 
16
 
! Отговори
Железният Феликс преди 2 седмици
Както добре знаете, възпитанието започва от вкъщи - училището и обществото само дооформят индивида. Защо бг децата пушат и пият? След 30 години чалга, силиконови пръчки без грам акъл, нацепени батки изобщо без акъл, мутри, престъпници, бандити, мма бойци и политици обявявани за "икони" и "идоли", шоуто на Слави, Гацо Бацов, Деса Поетеса и прочее отпадъци взимани за "мноо яки", мЕтане на салфетки, кючеци върху масите и кебапчета на промоция, вие какво друго очаквахте, господа?
168
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много е лесно - глоби за родителите, глоби за продаващите и малко обществено полезен труд за малките. Свободното им време е много и се чудят какво да измислят да правярт.
167
8
 
5
 
! Отговори
someone преди 2 седмици
ей пак тоз комунизъм ви виновен, ми нали ви го махнаха и демонкрация ви сложиха, слободия да си крадете и убивате и пак недоволни.Да не мислехте ,че децата ви ще са примерни и послушни случайно? Когато заиграе камшика на капитала няма морал и възпитание, само пара, хак да ви е радвайте се, от ден на ден все повече като животни.
166
2
 
4
 
! Отговори
Бах ти преди 2 седмици
капитализма на територията!? Та, то сега е много по -безхаберна държавата в сравнение с държавите на изток и на запад.
165
7
 
8
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 седмици
До мислител след 1944г комунистите и СССР разрушиха 3000 храма и убиха 2000 попа и забраниха религията. Хората кръщаваха децата си в ттъмни доби в селски църкви с риск да бъдат пратени в Белене, а попа да изчезне в пещите на Кримиковци. В Белене имаше не ссамо малцинства повечето бяха българи, дори към българите отношението беше по жестоко, но нали сега милеем по соца и слушаме агентите и виним 1990г-демокрацията .
164
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пием , пеем ,пушим ,И французки учим...
163
7
 
7
 
! Отговори
мислител преди 2 седмици
90-те българите масово се отказаха да вярват в бога и в Исус, и възпитаха децата си без вяра. Те родиха деца и сега тези деца са първи, ама в какво...
162
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-добре да пушат и да пият от това да стават пиди....раси! И това не е ирония!
161
3
 
4
 
! Отговори
Икономист, 2024 преди 2 седмици
Официалната дъщеря на мутрата им на тезиот Герб, сигурно е станала овчарка. Така искаше баща й. Да се върнела и да пасяла овцете. На другата му дещеря пък внуците му трябва да й казват леля. Като им свършат парите, все избори правят. Ливадите си струват пари. Особено тези, които не са на дължавата им. На политиците ни.
160
9
 
14
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 седмици
Това е малката беда. Голямата беда ще дойде скоро когато ще започне джендърското обучение в училище, което ще е под диктовката на ЕС, САЩ и всякакви НПО. Те тогава ще видите какво чудо ще стане. Има ли начин да се оправим?. Да има като забраним всякакви чужди организации в България и като се затегне дисциплината на всякакво нива. Трябва в училище да се учи история на България, морал и етика.
159
3
 
5
 
! Отговори
Еврозона от 2015 преди 2 седмици
Децата на политиците ни и техните лидери са такива. Все искат да са първи. Примери колкото искате. Тази на царя им, се блъснала в бариера на паркинг. Пияна, та не можела да си каже името. Така са нещата с куките и децата им в бългалската политика. Аз не съм нито от куките, нито оп политиците ни. Честита 2024 г. на тези от БНБ, които си мислят, че сме още в 2023.