Законът за МВР забърка каша вдясно

Единствено Атака остана вярна на ГЕРБ
15 окт 2009 13:36,
100
Законът за МВР забърка каша вдясно
Снимка: БГНЕС

Тлеещият скандал между десните сили в Народното събрание става все по-явен.

Освен тихомълком, в кулоарите, искрите между десни, които не управляват и десни, които управляват,  прехвърчаха и в пленарната зала.

Ябълката на раздора се оказа Законът за МВР.

В реч, продължила повече от 13 минути, наскоро дипломиралият се доктор по национална сигурност Йордан Бакалов обвини ГЕРБ, че не изпълняват предизборните си обещания.

Преди 5 юли те твърдели, че ще децентрализират системата на МВР и обещали, че кметовете ще назначават шефа на местната полиция и пожарна.

„Това обаче не се случва. Ще продължи практиката назначенията да прави вътрешният министър“, каза той.

Бакалов твърди още, че законът създава допълнителен дисбаланс на органите за сигурност.

Още по темата

Вътрешният министър Цветан Цветанов благодари на Бакалов, че чете предизборната програма на ГЕРБ, но по думите му – не особено внимателно.

Това предизвика синия депутат да намери, принтира и покаже на Цветанов конкретните обещания.

Още по-крайни бяха депутатите от РЗС.

 „Законът е разпилян нормативен акт и социалистически законодателен анахронизъм”, изстреля народният представител Тодор Великов.

По думите му остава неясна отговорността на министъра, главния секретар, не става ясно и как ще бъдат стимулирани полицаите, докъде стигат техните правомощия.

Въпреки това Великов увери, че депутатите от РЗС ще продължат да подкрепят ГЕРБ, но за да не гласуват против съвестта си, ще напуснат залата, когато трябва да натиснат копчето за Закона за МВР.

 „Странно разбиране за подкрепа”, изпусна се председателят на парламента Цецка Цачева.

От Атака пък веднага демонстрираха лоялността си и вече декларираната безрезервна подкрепа за ГЕРБ, уверявайки, че ще гласуват „за”.

Няколко са основните акценти в закона за МВР:

- ведомството ще приюти служителите от закритото Министерство на бедствията и авариите. Според бившия министър Емел Етем това ще стане машинално;

- министерството вече няма да има генерален комисар, а главен секретар, както беше по времето, когато Бойко Борисов беше на тази длъжност;

- връщат старите функции на антимафиотите от ГДБОП. От Бюро за борба срещу организираната престъпност то отново ще стане Главна дирекция за борба срещу организираната престъпност;

- шефът на дирекцията ще бъде и зам. главен секретар на МВР;

- важна промяна е, че се дава възможност за създаване на общинска полиция.

Всички тези промени вътрешният министър Цветан Цветанов защити с думите, че е крайно време да стане ясно кой какво прави в МВР и ДАНС.

Той увери, че целта не е да се засили монополът на МВР, а неговата ефективност.

„Трябва да спрем теча на класифицирана информация, който продължи с години и от който се възползваха политиците”, обърна се Цветанов към депутатите в залата.

„Коалиция за България” няма да подкрепи внесения законопроект, защото връща нещата назад”, категоричен беше предшественикът на Цветанов в МВР – Михаил Миков.

Той даде пример с възстановеното название – главен секретар.

“Такъв има във всяко друго ведомство“, посочи Миков.

Според него от формулировката може да се предположи, че този човек е секретар на министъра, а не начело на професионалното ръководство, какъвто е генералният комисар.

Освен това според Миков почти няма община, която да си позволи да издържа собствена полиция.

Бившият вътрешен министър се аргументира, че средната заплата в МВР е над 1000 лева, а при пенсиониране се дължат 20 възнаграждения на служителите.

Въпреки противоречията обаче законът бе приет на първо четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Именно за да не дръпне много напред Македония при едно евентуално свое членство в ЕС - трябва да се направи всичко възможно това да не стане, а македонците постепенно да получат български лични карти ! Естествено не трябва да издават (или поне да не бързат да го правят) български лични карти на тези македонски граждани които са най-силно настроени срещу България !
70
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 14 години
ще влезе Македония в ЕС,ама като си смени името...иначе гърците никога няма да се съгласят...така,че ЕС през крив макарон...хаха
69
0
 
2
 
! Отговори
Парабелум преди 14 години
Когато Македония влезе в ЕС ще дръпне много по-бързо от блатото, наречено България. Защото и сега средната заплата в Македония е по-високо с окол 60% от тази в България, а средната песнсия с около 140%. Интересно ми е тогава българските великошовинисти пред кой ще се пъчат по форумите и къде ще избиват комплексите си. Всеки, който е имал контакт с македонци, знае че теса по-добри и по-стойностни хора от паплачта, населяваща България. Говоря за македонци, а не за шиптарите, живеещи в Македония.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Влезе ли Македония в ЕС - вече никой няма да ги *** за нищо нашите политици! Но ако я държат извън ЕС и издадът български документи на гражданите и - това ще бъде много печеливша тактика! А това че македонците щели да създадът своя партия и да отцепят територия от България - са глупости !Една Турция не можа да направи дълги години това въпреки многото турскоговорящи в България както и тези в Турция!
67
0
 
2
 
! Отговори
до 62 преди 14 години
Ще ми бъде интересно да споделиш, след като имаш познати македонски граждани, чакащи за български лични карти. Те казвали ли са ти от какви подбуди го правят - дали заради бизнеса си, или и извън него се чувстват българи. Не си длъжен да ми отговаряш, но ще ми бъде интересно. Защото аз също имам много познати македонци и често ходя в Македония, но още не съм срещал някой освен Спаска, който да се обяви за българин.
66
0
 
2
 
! Отговори
до 64 преди 14 години
Лошото е че в България никой никога не си отива. Щом и Тройната коалиция изкара пълни 4 години, то ГЕРБ, въпреки некадърността си и кашите, които забъркаха ще изкарат поне 4. Лично аз мисля така.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И не само на българите в македония, но и на многото българи (които са наистина българи) в държави като Украйна и Молдова трябва незабавно да им се издадът български лични карти! А не да ми идват тука по изборите граждани на Турция - много от които не знаят български даже!
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ако ГЕРБ продължават да бездействат до 15-ти януари си отиват!!!!!
63
0
 
2
 
! Отговори
Boko преди 14 години
Тия от АТАКА за да *** кокала ако трябва и *** ще надянат. Кой ли ги бръсне за нещо-ама карай
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дори и в момента се сещам за македонски граждани които имат бизнес контакти с български фирми, но понеже на много от тях не са им издадени български лични карти - те трябва да чакат за визи и не могат да пътуват свободно в ЕС както други свои съграждани които вече имат български лични карти!
61
0
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 14 години
Опашките от македонци за български лични карти май са само в твоята празна тиква, това беше до средата на април тази година. Сега отливът е сериозен, а след вчерашното изявление на Оли Рен, вече няма никакви желаещи. Всичко е икономика, не си мисли че е политика и на някой македонец му дреме за България. Това го има само в националистическите български кратуни. Да правим разлика между мечти и действителност, все пак.
60
0
 
2
 
! Отговори
Васил - до 55 преди 14 години
Аз също мисля, че не трябва да се доверяваме безрезервно на макетата. Не трябва да отслабваме бдителността си и трябва да пипаме по-внимателно, за да не ни изиграе съдбата някой номер и после да се тюхкаме.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вето до дупка на Македония за ЕС и НАТО и български лични карти на македонците чакащи на голяма опашка за тях! А приказките за отцепване на територия от България - която е членка на ЕС - от българите в Македония са за баламурници само!
58
0
 
2
 
! Отговори
до 55 преди 14 години
пич, сори ама аз не издавам никакви карти, нещо си се объркал - нямам такива правомощия все пак
57
0
 
2
 
! Отговори
до 56 преди 14 години
е това за българско-говорящата Спаска можеше да не го казваш. Не зная каква английска филология е учила и завършила, но българския определено не й се удава.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не са издали българска лична карта на българско-говорящата Спаска - за 4 години - подала е документи 2005, а са ииздали карта през април 2009.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Кофти план, май?"- този кофти план е в празната ти тиква само! Затова ли такива умници като тебе не са издали българска лична карта на българско-говорящата Спаска , а на хиляди турци които не знаят български са им издадени такива карти?
54
0
 
2
 
! Отговори
Жалко преди 14 години
Жалко, този закон изглежда да е наистина безумен с цел "хранилка" на наши хора.Създаването на общинска охранителна фирма "Егида" не доведе до НИТО ЕДНА полза за обществото, а навместо това се назначиха стотици щатни бройки на бивши военни и полицаии, които да вземат пари за НИКАКВА РАБОТА.Съзадаването на Общинска полиция поразително ми прилича на по-горе описаната схема.
53
0
 
2
 
! Отговори
Прогностик преди 14 години
Е, да ама тогава трябва да има и македонски кандидат и те ще си гласуват за него. Току виж че напривили и една етническа партия, тяхна на побългарените македонци в България. Нещо като ДПС. Кво правим тогава, а? И после поискат независимост и отделяне на Пиринска Македония и присъединяването й към Вардарска. Кофти план, май?
52
0
 
2
 
! Отговори
BG преди 14 години
Е да, тогава българите от Македония ще могат да гласуват на български избори, но нима е по-добре много граждани9 на Турция да гласуват на български избори - като много от тях не знаят дори български език - както е в момента положението?