Законът за МВР забърка каша вдясно

Единствено Атака остана вярна на ГЕРБ
15 окт 2009 13:36,
100
Законът за МВР забърка каша вдясно
Снимка: БГНЕС

Тлеещият скандал между десните сили в Народното събрание става все по-явен.

Освен тихомълком, в кулоарите, искрите между десни, които не управляват и десни, които управляват,  прехвърчаха и в пленарната зала.

Ябълката на раздора се оказа Законът за МВР.

В реч, продължила повече от 13 минути, наскоро дипломиралият се доктор по национална сигурност Йордан Бакалов обвини ГЕРБ, че не изпълняват предизборните си обещания.

Преди 5 юли те твърдели, че ще децентрализират системата на МВР и обещали, че кметовете ще назначават шефа на местната полиция и пожарна.

„Това обаче не се случва. Ще продължи практиката назначенията да прави вътрешният министър“, каза той.

Бакалов твърди още, че законът създава допълнителен дисбаланс на органите за сигурност.

Още по темата

Вътрешният министър Цветан Цветанов благодари на Бакалов, че чете предизборната програма на ГЕРБ, но по думите му – не особено внимателно.

Това предизвика синия депутат да намери, принтира и покаже на Цветанов конкретните обещания.

Още по-крайни бяха депутатите от РЗС.

 „Законът е разпилян нормативен акт и социалистически законодателен анахронизъм”, изстреля народният представител Тодор Великов.

По думите му остава неясна отговорността на министъра, главния секретар, не става ясно и как ще бъдат стимулирани полицаите, докъде стигат техните правомощия.

Въпреки това Великов увери, че депутатите от РЗС ще продължат да подкрепят ГЕРБ, но за да не гласуват против съвестта си, ще напуснат залата, когато трябва да натиснат копчето за Закона за МВР.

 „Странно разбиране за подкрепа”, изпусна се председателят на парламента Цецка Цачева.

От Атака пък веднага демонстрираха лоялността си и вече декларираната безрезервна подкрепа за ГЕРБ, уверявайки, че ще гласуват „за”.

Няколко са основните акценти в закона за МВР:

- ведомството ще приюти служителите от закритото Министерство на бедствията и авариите. Според бившия министър Емел Етем това ще стане машинално;

- министерството вече няма да има генерален комисар, а главен секретар, както беше по времето, когато Бойко Борисов беше на тази длъжност;

- връщат старите функции на антимафиотите от ГДБОП. От Бюро за борба срещу организираната престъпност то отново ще стане Главна дирекция за борба срещу организираната престъпност;

- шефът на дирекцията ще бъде и зам. главен секретар на МВР;

- важна промяна е, че се дава възможност за създаване на общинска полиция.

Всички тези промени вътрешният министър Цветан Цветанов защити с думите, че е крайно време да стане ясно кой какво прави в МВР и ДАНС.

Той увери, че целта не е да се засили монополът на МВР, а неговата ефективност.

„Трябва да спрем теча на класифицирана информация, който продължи с години и от който се възползваха политиците”, обърна се Цветанов към депутатите в залата.

„Коалиция за България” няма да подкрепи внесения законопроект, защото връща нещата назад”, категоричен беше предшественикът на Цветанов в МВР – Михаил Миков.

Той даде пример с възстановеното название – главен секретар.

“Такъв има във всяко друго ведомство“, посочи Миков.

Според него от формулировката може да се предположи, че този човек е секретар на министъра, а не начело на професионалното ръководство, какъвто е генералният комисар.

Освен това според Миков почти няма община, която да си позволи да издържа собствена полиция.

Бившият вътрешен министър се аргументира, че средната заплата в МВР е над 1000 лева, а при пенсиониране се дължат 20 възнаграждения на служителите.

Въпреки противоречията обаче законът бе приет на първо четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 14 години
ОК, съгласих се, използвах неправилно "геноцид", ставаше въпрос за "асимилация"
50
0
 
2
 
! Отговори
Бидован преди 14 години
абе, човеко - ти не усещаш ли че си малко смешен. Казваш българи, каквито са македонците. Това е все едно да кажеш руснаци, каквито са румънците. Или турци, каквито са гърците. Примерите ги давам произволно.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Геноцид е масово изтребване , а издаването на български документи на Българи ( каквито са македонците) е съвсем друго - означава да ги направиш официално българи преди и те да са влезли в ЕС и да няма вече нужда от това.
48
0
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 14 години
Е, как така ще ги правят българи, това намирисва на геноцид. Единствена причина някои макета да се заявяват като българи, тове беше "бугарскиот пасош", даващ им възможност да пътуват свободно из Европа. Не се заблуждавайте, че има македонци с българско самосъзнание. Дори тази Спаска и тя е продукт на българската ДС - истината ще лъсне съвсем скоро, ако не я ликвидират, когато започне да става неудобно и признае конспирацията.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Влезе ли Македония в ЕС - никой оттам няма да ги *** вече нашите политици!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аре вари атакувай Спаска и ти,бе ***.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аре вари атакувай Спаска и ти бе,***.
44
0
 
2
 
! Отговори
Соня Заварчик преди 14 години
След 20г-но управление, тези които трябваше да се доказват и да направят промените в Б-я, тотално се изложиха, а сега изхвърлят злобата си срещу ГЕРБ.След неуспеха на тройната коалиция е естествено новото правителство да направи реконструкция и промени във всички министерства и ведомства.Всички искаме да се премахне корупцията и да живеем спокойно.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вместо да държат Македония извън ЕС и да правят македонците един по един българи с издаването на български лични карти, нашите управляващи тръгнали да подкрепят Македония за членството и в ЕС.
42
0
 
2
 
! Отговори
Тялото преди 14 години
Цирка почна. Давам им 1-2 години преди да сменят клоуните отново. И така докато някой уври че не ни трябват 240 тикви , а една дузина майстори. Лошото е че народа НИКОГА няма да избере правлните. Най-вероятно и те не биха се кандидатирали.
41
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 14 години
аз пък им се чудя на македонците, ако има начин бих се отказал от българското си гражданство, те пък се натискат - загубена работа. Това да се натискаш за БГ-гражданство е все едно да се натискаш за албанско или сомалийско такова.
40
0
 
2
 
! Отговори
до 38 преди 14 години
е да, ама вече няма да има българеещи се макета, защото ще ги приемат в ЕС, вчера казаха - така че кой се побългарил-побългарил, останалите вече ще са граждани на Европейска Македония.
39
0
 
2
 
! Отговори
a taka преди 14 години
АТАКАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ !!!!!
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да започнат масово издаване на български лични карти на македонците - така ще ги направят българи официално ( те са си такива и без това) . Сигурен съм че има голяма опашка за тези карти, така че да побързат - преди Македония и тя да е влязла в ЕС и да отпадне нуждата от български документи.
37
0
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 14 години
Пич кажи как става това с новото IP че и мен ме БАНват през ден. Дори когато се стремя да съм възпитан и да не псувам много хамалски.
36
0
 
2
 
! Отговори
Вальо преди 14 години
Коя е тая Спаска - русата мацка от снимката ли, зад гърба на Боце
35
0
 
2
 
! Отговори
Дааа преди 14 години
Ами то това беше ясно от самото начало, че въпросната Спаска е внедрен подривен агент, целящ да създаде антимакедонски настроения в Бълагрия. Ченгеджийницата работи яко от години, а пък сега откакто и ДС-доносник Божидар Димитров е овластен, още повече. Снощи гледах интервюто на съпруга й по БиТиВи и момчето ми се видя доста умно и естестено, за разлика от нея. Каза че като състуденти, когато са се оженили и дълго след това Спаска не е знаела че е българка. След това просветлението я осенило ...
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тази Спаска вероятно е агент на нашите служби (ако все още има работещи такива), защото явно я използват за натиск върху Македония и то от доста време.
33
0
 
2
 
! Отговори
Всичко е ясно преди 14 години
Целта е ясна - да влезе еб...я, както се казва. ГЕРБ се опитват да се обградят отвсякъде със власт, въпреки че са концентрирали страшно много такава и сега. Тогава никой няма да може да им каже "копче" и ще вършат далаверите си безнаказано. Не че сега ги е много страх де - овчето стадо и без това, ръкопляска докато го стрижат.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дреме ми за Спаска!