Отхвърлиха президентското вето върху НПК

Със 131 гласа и прегласуване депутатите оставиха в сила оспорваните текстове
21 апр 2010 15:57,
77
Отхвърлиха президентското вето върху НПК
Снимка: БГНЕС

Със 131 гласа депутатите отхвърлиха ветото на президента Георги Първанов на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. След продължили близо 3 часа дебати народните представители решиха да гласуват закона във вида, в който го одобриха окончателно на 25 март.

В началото на април президентът върна отделни текстове от НПК, отнасящи се до възможността съдията или прокурорът по делото да назначават резервен защитник, дори подсъдимият да не е съгласен с избора, както и до опцията осъдителната присъда да се основава само на данните от СРС и показания на анонимен свидетел.

Сега от 183-ма депутати 131 гласуваха „за”, 50 – „против“, а двама – „въздържал се”. Веднага след като ветото бе отхвърлено, червеният депутат Михаил Миков поиска прегласуване. Мотивът му бе, че в пленарната зала е имало по-малко хора, отколкото са гласували.

Изказването на Миков разбуни страстите и предизвика бурни коментари, че двойното гласуване в случая е невъзможно, тъй като депутатите не са отрязали ничии пръсти. Въпреки това прегласуване имаше, а Наказателнопроцесуалният кодекс бе приет със 131 гласа „за”, 47 – „против” и 2 – „въздържал се”.

Още при обсъждането в пленарната зала стана ясно, че управляващите от ГЕРБ, заедно с вечно подкрепящите ги депутати от „Атака“, ще гласуват против президентското вето.

В Синята коалиция обаче не бяха единни по спорните текстове.

Йордан Бакалов (СДС) например заяви, че няма държава, в която специалните разузнавателни средства (СРС) да се използват като доказателства. Той даде пример с Англия, където проблемът се обсъжда от 2003 година, но все още няма решение.

Той бе категоричен, че трябва да има бъде постигнат баланс и да не се нарушат гражданските свободи, които са гарантирани от Конституцията в България. Всъщност от СДС обявиха още миналата седмица, че са против спорните текстове, но в случая няма да подкрепят ветото на президента, а просто ще гласуват, както досега.

Още по темата

Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов заяви, че в случая трябва да се претеглят понятията свобода, справедливост и сигурност, като е важно дали акцентът ще бъде върху правата и свободите или върху сигурността.

Костов заяви, че уважава тези, които поставят в центъра свободата, но в случая трябва да бъде подкрепен съдът, за да постигне превес върху престъпността.

„Аз знам, че държавата не може да бъде 100 % справедлива“, каза Костов и заяви, че в случая просто трябва да се избира.

„Ако имаме една ръка и с нея трябва да гласуваме, не можем да гласуваме и за свободата, и за сигурността. Аз ще гласувам за сигурността“, каза лидерът на ДСБ.

„Г-н Костов, ясна е надпреварата между вас и „Атака“ – кой повече подкрепя правителството“, репликира червеният депутат Михаил Миков.

И от „Коалиция за България“, и от ДПС бяха категорични, че правата на подсъдимите не са защитени в новите текстове на НПК. Според закона би трябвало да гарантира именно това – че никой никога, независимо от общественото мнение, независимо от държавата не може да бъде осъден.

„Спекулация е да се смята, че НПК е направен за прокуратурата, за обвинението, за държавата. НПК затруднява процеса“, коментира бившият вътрешен министър.

Според Мая Манолова от „Коалиция за България“ дебатът за промените в НПК е дебат за демокрацията .

„Трябва да си отговорим на въпроса в каква държава искаме да живеем – в съвременна, демократична, правова, европейска държава или в авторитарна държава, каквато помним от гладните години по времето на Сталин“, попита червената депутатка.

Христо Бисеров от ДПС пък упрекна управляващите, че гласуват по поръчка.

„Чакате опозицията да си каже песента, да гласувате, както е казал министърът на вътрешните работи и да продължим нататък”, каза Бисеров.

Той припомни, че когато президентът наложи вето, от ГЕРБ дадоха да се разбере, че са склонни да преразгледат текстовете.

„Това стана, защото в ГЕРБ има достатъчно юристи, които осъзнават, че бе прекрачена границата, обаче министърът на вътрешните работи, който в последно време е и министър на правосъдието, ви отряза и вие сега трябва да преглътнете и да не направите корекции“, заяви Бисеров.

“Нека да погледнем на ветото с други очи. Не като полицаи, а като законотворци”, призова Бисеров, като заяви, че ДПС ще подкрепи управляващите, ако решат да прецизират спорните текстове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Благов преди 14 години
Истината е : До сега нашата държава беше адвокатска, т.е. много вратички за измъкване на престъпници! И когато това се съчетае с корупция ,виждаме резултата и което е по-важно страда цялото общество,ние обикновените хора!Колкото повече доказателства има за едно престьпление, толкова животьт ни ще бъде по-сигурен , защото повече престъпници ще са в затвора!Тези поправки плашат единствено и само престъпниците! А кои са те , вие си направете ИЗВОДИ!!!!
73
1
 
3
 
! Отговори
Агата преди 14 години
Тия надминаха и тошовото време
72
2
 
5
 
! Отговори
A40 преди 14 години
Верно си е, че от сините по-големи комунисти никога не е имало!
71
3
 
3
 
! Отговори
Rudi преди 14 години
Това което правят днешните комунисти и милиционери и през живково време не е било!
70
2
 
2
 
! Отговори
zatvor преди 14 години
Доживяхме след 20 год. демокрация да съдят по анонимен донос. Започвайте да пишете българи срещу съседите си, като при Хитлер.
69
3
 
1
 
! Отговори
гневен преди 14 години
На какво ще скочи СДС-то?Надето знаем на какви скача,а Марто и Костов-вечния депутат?Нали при Костов започна ограбването на БГ та до сега.
68
1
 
0
 
! Отговори
ste si patim преди 14 години
a na bas 4e ako SDSto nadignese glas i sko4i srestu popravkite- pred narodnoto sbranie ste se zberat desetkihiliadi nedovolni, NO zastot tur4oliat i BeSePiata mrnkat, zatova si traeme.Dori Borisov otnacalo se ogna no kato go natisna Fedoska za pupata , a novata balerina mu zasmuka 4lena ot nakazatelnia kodeks i on se svrshi.
67
1
 
2
 
! Отговори
НЛО-нср преди 14 години
ДО 64 ТИЯ БАНДИТИТИ СЕГА СА ПОЛИЦАЙ А ПОЛИЦАЙТЕ СА БАНДИТИ ЗАТОВА НЕУДОБНИТЕ ГОНЯТ И СТРЕЛЯТ ПА НАГЛИТЕ АМА НА ЦЕЦО МУ СВЪРШИХА ЗООИНДИВИДИТЕ ОТ ЗООЛОГИЧЕСКАТА ГРАДИНА АМА НЕМА СТРАШНО ТИЯ ЩЕ НИ ПРАТЯТ ПО ДОГОВОР НА НАТО ОТ ГУАНТАНАМО.
66
2
 
2
 
! Отговори
АГА преди 14 години
ПРОСЛЕДЯВАЩИЯ ОПТИЧЕСКИ ЛАЗАР АКО ГО ПЕРНЕ ЧЕ ВИДИ АРХАР У ТУНДРАТА ПРИ НАБУКО АГЕН ГОЦЕ ОТ КГБ.ОТ ТАТО ДО ГОЦЕ А ПОСЛЕ КЕ *** ОТ НАБУКО КАТО ДОГАН ОТ МАГИСТРАЛА ЛЮЛИН И ЦАНКОВ КАМЪК.
65
2
 
2
 
! Отговори
няма значение преди 14 години
За манипулиране на показания, доказателства и свидетели все още ще има наказателни текстове в НК.За съжаление при новите правила възможноста на обикновения гражданин да се предпази от полицейска репресия е нулева, защото нито може да обори анонимен свидетел, нито манипулирано СРС. Съмнявам се система,чиито служители от години реват, че са нископлатени и сега да им дадат права де факто да издават наказателни присъди с които съда е длъжен да се съобрази,да изполва тези права за добро на обществото
64
0
 
1
 
! Отговори
ne se e osral Kostov преди 14 години
Ivan si e vidial dosieto i tova na jena si- i pri syzdadenta situacia ko mu ostaa na toia bolshevik, boolsheet, she glasua s taa ryka deto prodade Balkan za edin probit dolar. Ako osydiat madam de OIL, Maslarkata, ide red i na Kostov, Ei go na Pleshliakyt Leketkov we4e interesen. I kostov ste mu prai kompania.bravo na Bobo-po4na gi!
63
0
 
2
 
! Отговори
Kostov se osra преди 14 години
4estito na policaite.a nie *** da se mahame ot 4ata, i da sprem da pishem koito pishe loshi raboti za batko B, kaka C i za drugia batko C i za vuina B , vuinata na batko B.Sho kopeeta, nie sme analizirani kakto po informacia sybrana ot CPC, interneta, PC, 4atove i blogove.kilnete PCto, otrezete si jicite za neta i prestanete da se Blogite. Policaite zeha preves nad vsi4ki.
62
4
 
3
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 14 години
ЕВАЛА ИСКАМЕ РЕД И ЗАКОН ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА ПО-ДОБРЕ ОТКОЛКОТО БАНДИТСКА
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
форумци, внимавайте какво пишете, защото вече може да се използва срещу вас
60
4
 
6
 
! Отговори
ВЕЧЕ КАЗАХМЕ..... преди 14 години
НАЛИ ВИ КАЗВАХ,ЧЕ.....ГОЦЕ Е МЪРТВЕЦ!!!!!ВИЕ ,КАКВО ОЧАКВАХТЕ??!
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ами ти какво толкова ще кажеш по телефона?аз например не говоря по телефона, как ще убия някого или ще направя измама.който го прави и казаното от него съвпада с престъплението, той си заслужава затвора !
58
4
 
5
 
! Отговори
Волов преди 14 години
Пролет пукна, ГЕРБ-а още не, скоро остава мама ви *** предателска, *** смотани!
57
3
 
2
 
! Отговори
прокурор преди 14 години
Няма страшно.Прокуратурата бди.
56
9
 
9
 
! Отговори
застрашен преди 14 години
Ха честита Ви полицейска държава!!!!!!!!!!!!!!
55
7
 
6
 
! Отговори
stanly преди 14 години
Надявам се един ден на тези *** дето гласуват такава глупост да им направят дело и да получат присъда само по показанията на анонимен свидетел и скалъпени сересета хак да им е