Министрите – господари на прозявките

Два часа подслушването е тема табу в парламента
Обновена: 20 яну 2011 14:58 | 20 яну 2011 11:45,
193
Министрите – господари на прозявките
Снимка: Булфото

Прозявки, шушукане, говорене по телефона, разходки до барчето и министри, четящи за успехите, за които тройната коалиция можела само да мечтае.

Така започна днешното пленарно заседание, посветено на историческото събитие – вот на доверие към правителството на ГЕРБ.

Скандалът, заради който Бойко Борисов поиска този вот обаче, остана табу за неговите министри.

Пръв сред тях думата взе вицето Симеон Дянков. Няколко пъти финансовият министър се заяде с бившия премиер Сергей Станишев. Отчитайки успехите на кабинета, изходът от финансовата криза и положителната перспектива пред правителството на ГЕРБ, която дават рейтинговите агенции, Дянков се обръщаше към лидера на БСП с въпроса „Нали така, господин Станишев?”.

Това стана причина Сергей Станишев да поиска лично обяснение. „От всички статистики, които изнесе министърът на финансите, кой му вярва? Никой! Министър Дянков лично обясни, че ще събира с 2 милиарда повече от крадливата тройна коалиция, а събира с 2 милиарда по-малко. 4 милиарда е разликата, нали така, господин Дянков?”, върна топката веднага бившият премиер.

Дянков поиска думата и веднага получи бърз съвет от Цецка Цачева да не споменава имена.
„Уважаеми, колеги”, започна Дянков. И цитира перо по перо неизплатените договори, сключени от тройната коалиция. Финансовият министър увери, че сега фискалният резерв е по-голям от наследения.

Веднага след блица Станишев–Дянков, Цецка Цачева реши да поправи несправедливост, допусната по-рано. Оказва се, че независимите депутати, които първи са заявили, че искат да участват в дебата, били Марио Тагарински, Димитър Чукарски и Тодор Великов. Тоест все от бившите членове на РЗС. Така хората на Яне Янев щяха да останат без думи.

Емил Василев от РЗС побърза да каже, че няма да подкрепи вота на доверие към Бойко Борисов, защото правителството и министър-председателят били смешни.
Реплика, отмината с усмивка от премиера.

Още по темата

След тези забавни моменти думата последователно взеха министрите Трайчо Трайков и Сергей Игнатов. Всеки от тях за по почти 20 минути. Докладите, в които бяха отчетени успехите в икономиката и образованието, отегчиха депутатите, докато думата не взе Снежана Дукова от ГЕРБ.

С повече от приповдигнат тон бившата училищна директорка се обърна към премиера: 
„Уважаеми господин министър-председател, днес повече от всякога искам да заявя пред вас – ще успеем, обречени сме да успеем” и още „можеш да направиш две грешки по пътя към истината, да не извървиш пътя или въобще да не тръгнеш по него”.

Лиричното отклонение видимо развесели Бойко Борисов, а силните ръкопляскания, придружени с ирония, дойдоха отляво.

„Не сме попаднали на семинар за детски учителки. Става дума за това за прикриване на контрабанда”, припомни Петър Курумбашев.

Но за контрабанда и СРС-та така и не се заговори. Думата взе Вежди Рашидов, който отчете завишено присъствие в театралните салони. Това отново разсея депутатите, но „Веждичката”, както го наричат приятелски в ГЕРБ, помоли поне когато се говори за култура да се пази тишина.

Павел Шопов, поел за малко председателството на парламента, веднага се включи и призова „Синята коалиция” да седнат на местата си.

Следващ поред дойде социалният министър Тотю Младенов. Отново 17-минутна реч за успешната пенсионна реформа.

След края на неговото изказване самата Цецка Цачева призова министрите да не говорят повече от 10 минути.

Очевидно лекциите бяха омръзнали и на БСП, които започнаха тактическите игри. Думата взе Драгомир Стойнев.

„Върнете парите от контрабандата. Тези пари не са ваши. Те не са за купуване на избори. Те са за увеличаване на доходите на хората”, обърна се към Борисов социалистът.

И го попита за завишените цени на някои стоки. Но вместо Бойко, му отговори Антон Кутев, който в реплика критикува другаря си, че не е казал за олиото.

Стойнев веднага се коригира и каза, освен за олиото, за „любимата напитка на управляващите” – бирата, която също поскъпнала.

Цецка Цачева пак се намеси и призова опозицията да не спекулира с парламентарния правилник.

В последвалото изказване на Стойнев обаче той се върна на пенсионната реформа. И упрекна ГЕРБ за тежкото състояние на българските пенсионери.

Тук вече скучното начало на дебата премина в истински хаос. На малко по-далеч от „една ръка разстояние” Стойнев започна пряк спор с Бойко Борисов, който му заяви, че всъщност е увеличил пенсиите.

Цецка Цачева отне думата на социалиста и го изгони от заседанието. Той обаче отказа да се върне в редиците на опозицията. Така почивката дойде 5 минути по-рано. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
1
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболест преди 13 години
до 175 Анонимен извинявай пич ама както се очертава и данък на въздуха ще сложи твоето правителство, дето толкова го дишаш, а дишай по пестеливо тогава тоя въздух дето не си го дишал преди. Абе пешо ти ли си връщай се в болницата веднага, взе ли си лекарството за астма?
168
1
 
1
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболест преди 13 години
Г-н Смърдянков то видяхме че ви бива в приказките не случайно ви нарекоха Поразяващата уста. И аз мога да се хваля колко ми е голям, но жената няма да повярва дощато не го види. Така че с тези думи "фискалният резерв е по-голям от наследения." не доказвате нищо, защото кога го профукахте кога успяхте да го наваксате? Нали така господин Смърдянков? "Тотю Младенов. Отново 17-минутна реч за успешната пенсионна реформа" Че какво и е успешното, че успяхте да ни загробите до живот?Всички сте пациенти
167
1
 
1
 
! Отговори
ivan преди 13 години
2te hilqdi leva na mesec na dogan bolqt poweche ot milionite ot kontrabandni cigari a?obrazovatelen cenz na sledwastite izbori, towa e edinstweniq nachin da se spasi tazi kochina ot GERB i tehnite izbirateli taksidjii, milicionercheta, chalga pevici, futbaleri, i wsqkwa druga ***. smurt za bojko i cv cvetanov ceco kradeco.
166
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да живей ББ Да живей ЦЦ Да живей Волен Да живеят всички тикви
165
2
 
2
 
! Отговори
до 167 преди 13 години
Добре го е казал Юрген Рот, но ББ не знае чужди езици-ето там е проблема.Ако разбираше немски, щеше да се влуша в европейския глас
164
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Благодарение на ГЕРБ , взехме глътка въздух, ние , които не дишахме при предишните. Сори, но въздуха е за всички .
163
2
 
2
 
! Отговори
CRC преди 13 години
Бойко Борисов разговаря половин час с Емил Василев 20 януари 2011, София, Българияизпрати на приятел Двамата обсъждали "партията на мръсниците" Премиерът Бойко Борисов е поискал да се запознае с независимия депутат и член на РЗС Емил Василев, който по-рано днес заля с чаша вода бившия си съпартиец Тодор Великов. Двамата са разговаряли половин час на четири очи за "партията на мръсниците" по думите на депутата.По време на разговорите Борисов е заявил, че не насърчава купуването на депутати и не иска подкрепата на напусналите, защото "който е предал веднъж, ще предаде и втори път". Според Василев с тази покупко-продажба се занимават депутати от ГЕРБ - бивши ченгета и бивши комунисти, но без да посочи имена.Емил Василев вече 41 часа продължава гладната си стачка и се закани, че докато всички стари ченгета не напуснат ДАНС, няма да я прекрати.
162
7
 
9
 
! Отговори
БившКоренякСофиянец преди 13 години
СРС-тата са истина!Даже от Прокуратура и МВР не посмяха да кажат че не са истина!А Оригиналите унищожени от МВР!Колко удобно.Заместника на Танов призна че разговорите са факт!Значи Боко лъже!Е, защо Бойко Борисов не е клиент на Прокуратурата?!Тиквата в ЗАТВОРА!
161
8
 
9
 
! Отговори
Станишев преди 13 години
Сергей Станишев поздрави ГЕРБ:Здравейте циркаджий! :) Помните ли?гадтта се оказа прав!
160
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На ви сега ГЕРБ, Парламент и мутренски Кабинет Борисов!Те са върха бе, само цветя и рози! Петилетката за 3 години изпълняват!Контрабанда, апартаменти, рекет, повишени акцизи и данъци ... все хубави неща ви донесе Борисов!Я сега и по един *** и сме готови за закриване!
159
2
 
6
 
! Отговори
Цирк в парламента преди 13 години
Вотът на доверие: Цирк в парламента, поливат депутат, гонят 2-маДебатите в Народното събрание по вота на доверие на кабинета, поискан от премиера Бойко Борисов, започнаха сутринта мудно с протяжни отчети на министри и неочаквано продължиха със скандали, излезли от рамките на добрия тон.
158
12
 
2
 
! Отговори
ашик преди 13 години
Юрген Рот да си прави коментарите за собственото си правителство! Голямата част от българите са дали доверието си на Бойко Борисов и ако се наложи отново ще му го дадат!
157
12
 
3
 
! Отговори
терминатор преди 13 години
Взехте им кокалчето из ръцете господин Борисов.Затова Ви спретват толкова скандали. Навсякъде се групират всички срещу Вас.Приложете строги наказания срещу клеветниците и крадците!
156
3
 
19
 
! Отговори
170 преди 13 години
Ако Бойко Борисов има поне грам политическа етика, той би трябвало да подаде оставка - това казва германският разследващ журналист Юрген Рот
155
4
 
10
 
! Отговори
ATAKA преди 13 години
България трябва де се ИЗЧИСТИот Ченгетата и От Всички ДС агенти
154
4
 
16
 
! Отговори
мръсна дума преди 13 години
герб е *** дума!
153
3
 
15
 
! Отговори
козметична операция преди 13 години
Този вот е само една козметична операция, с цел самохаресване и самозадоволяване на пожарникаря! Той трябва да напусне и да си ходи обратно в СИК!
152
2
 
12
 
! Отговори
2+2=3 преди 13 години
Сега Бойко Борисов стана заложник на СидеровСлед петък това правителство ще живее благодарение на "Атака". И тази новина няма как да е добраНяма да крия, че съм изумен, смутен и сразен! За какво му е на Бойко вот на доверие? Нали другата седмица компетентните милиционерски органи ще докажат научно, че оня запис - дето министър-председателят ни опъва политически чадър над Мишо Бирата, е гаден фалшификат!? Просто Борисов трябваше да изчака няколко дни - през които щеше спокойно да посети град Камакура, за да види статуята на Буда (уточнение за компетентните органи: нямам идея що навързах в едно изречение Бойко и Буда). А като се върне от визитата в Япония, ситуацията вече щеше да е друга - МВР щеше да е изобличило лъжците, които са монтирали РЗС-та. Пардон, СРС-та
151
1
 
7
 
! Отговори
Бо преди 13 години
Тази статия би подхождала повече за футболен коментар отколкото за работата в парламента! Особено с това 'така почивката дойде 5 минути по-рано'. Депутатите не са в парламента за да се забавляват и да си правят смях!
150
2
 
5
 
! Отговори
без име преди 13 години
Нищожеството на третия ред откровенно си спи..........................