НС гласува вота на доверие към кабинета "Борисов"

Политолози: Вотът ще консолидира мнозинството
20 яну 2011 07:51,
135
НС гласува вота на доверие към кабинета "Борисов"
Снимка: Булфото

В парламента днес депутатите ще разискват и гласуват искания от правителството вот на доверие.

Предложението за него беше внесено в Народното събрание преди ден и според правилника за работата му разискванията започват на следващото заседание след постъпване на искането.

След приключване на дебатите, на същото заседание се гласува и решение. То се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите в пленарна зала народни представители.

ПГ на ГЕРБ има 117 депутати, а тази на "Атака", която подкрепя кабинета, е от 20 народни избраници.

Вотът на доверие ще консолидира мнозинството, една от целите му е да изпита здравината на неформалния съюз между ГЕРБ и "Атака", коментираха пред БТА политолози.

Те намират решението за навременно и смятат, че този ход ще донесе по-скоро позитиви на премиера, ако се "отиграе" добре.

Анализаторите обаче не са единодушни по въпроса дали вотът ще заглуши скандалите с използването на СРС-та.

"Искането на вот на доверие е ход с три цели - стабилизиране на правителството, успокояване и канализиране на обществения дебат, а също така и превантивна мярка, опит да се предотврати влошаване на ситуацията", коментира политологът Румяна Коларова.

Още по темата
Тя прогнозира, че тази стъпка ще донесе по-скоро позитиви на кабинета и на премиера Бойко Борисов, ако бъде осъществена умело, с адекватни послания в парламента

"Решението е навременно, защото все още има чуваемост за аргументите на ГЕРБ и "Атака", затова и се бърза с вота - за да има кой да слуша дебатите в парламента", смята тя.

Политологът Антоний Тодоров смята, че премиерът иска да превари подготвяния вот на недоверие от опозицията, както и да постави на изпитание Синята коалиция.

"Ако имаше вот на недоверие, предложен от опозицията, сините биха могли да не гласуват против, но да не гласуват и "за" - тоест да се въздържат. Така ще покажат известна дистанцираност от правителството, но и нежелание да подкрепят неговото падане", обясни тезата си политологът.

Според него гласуването на вот на доверие е съвсем друго, защото е едно и същ дали се въздържат или гласуват против.

Политологът Евгений Дайнов е на друго мнение - той смята, че вотът ще тушира тези скандали.

"Този ход запушва всико, като хеликоптер, пълен с вода, който потушава горски пожар", коментира Дайнов.

Той определи искането на вот на доверие като изненадваща и тактически умна стъпка.

"Надявах се той да извърши нещо подобно, за да поеме инициативата, а не дебатът да се определя от други", посочи още политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
0
 
! Отговори
A KOGA преди 13 години
STE RABOTITE ZA BG GOSPODA DEMAGOZI, KRADCI I LAPACHI OT CELUKUPNIA BG PARLAMENT?
116
5
 
2
 
! Отговори
Viva GERB ! преди 13 години
з съм доволен и обнадежден. Крясъците на Опозиционния Фронт (ОФ) срещу правителството на ГЕРБ в пленарната зала на Парламента е поредния факт, който ми говори, че ОФ (БСП, ДСБ, ДПС, СДС и РЗС) губят почва под краката си и стават мнооооого нервни. :)
115
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако тези си изкарат мандата, на следващите избори в 'тъмната стаичка' ще гласуваме под наблюдението на видеокамери, а за всеки случай с гласоподавателя ще влиза и по един милиционер. Така де, да не стават грешки...... Това ни чака!
114
0
 
5
 
! Отговори
Stoyanova преди 13 години
Правителството ще получи вод на доверие, без съмнение! Това доверие обаче, трябва да подтикне кабинета към решителни действия / включително и в ГЕРБ/ за справяне с корупцията. За съжаление даже и в момента по места /и по-конкретно в общините/ във връзка с набирането на преброители са предпочетени служители и техни роднини, вместо млади хора с висше образование които са в момента безработни! Това не е ли корупция! А какво ли става по високите етажи на властта! Гласувах за ГЕРБ, но така не може!
113
10
 
9
 
! Отговори
борисов преди 13 години
Здравейте българи, прави ми впечатление че хората които плюят, псуват заплашват не са хота симпатизиращи на Герб и Бойко Борисов. 20 години злобни човечета бяха захапали кокала и сега явно много ги боли когато премиера им затваря вратите една по една. На тях ще кажа: Скоро, скоро... и вашият ред ще дойде скоро да плащате за всичко което сте сторили на България. Цецо Цветанов е безкомпримисен, евала на човека че е така принципен. Успех на Герб!!!!!!!!! Българите са зад вас!!!!!
112
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако Бойко беше мъж, щеше да поиска вот на доверие не от парламентарната си група+Атака/всички знаем ,че гласуват под строй/, а от народа. А това става чрез избори. Нека си припомним ,че той беше избран само от 23% от всички имащи право на глас. След като стана ясно , че лично е покровителстнвал определени фирми/ дали с уговорка с Първанов или по собствено убеждение/ ,колко останаха от тези 23%. Аз не искам престъпник за премиер.
111
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕЙ ВИЕ 120 и не знам колко си депутати - вразумете се какво правите - всичко в записите е 1000 % истина, какво и кого се мъчите да прикриете.ПО ТОЗИ НАЧИН ВИЕ СТАВАТЕ СУЪЧАСТНИЦИ НА СЪЩИЯ ТОЗИ ЧОВЕК.
110
4
 
12
 
! Отговори
уточнение преди 13 години
почивката се даде щото Цачева строши ***,чака се новия от БАН,но те сега го окомплектоват с тиквомер и нагломер.
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дядо ми е починал, щеше да ми е хубаво да мога да го слушам. По - умните от мен в момента са си на работното място и не се занимават със странични неща.
108
0
 
4
 
! Отговори
преди 13 години
открийте пазликате в снимката/ има награда/ тел о888 999----
107
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като си по млад не слушай какво ти разправя дядо ти ,ами чети какво ти пишат по умните от теб..
106
5
 
9
 
! Отговори
стрителю магистрален преди 13 години
Бойко, запомни, че мъртъв човек дори по магистрала да го возиш ще му бъде все тая.
105
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Печатането на пари беше при Жан Виденв,при него имаше хиперинфлация,тогава станаха заплатите по 2 милиона,ама не стигаха и за храна ..При Костов стана деноминацията и лева си стана стабилна парична единица ..тогава и станахме държава ..
104
0
 
2
 
! Отговори
до 97 преди 13 години
Гарантирам ти, че съм по - млад от теб, не говори за неща който определено не са ти в полезрението.
103
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вижда се че червено -синята мъгла отново е получила пачки и щрака плюс за бкп и минуси за герб,кога най-после ще им свършат парите-ако ББ изкара мандата рзс-бкп,дс,бсп,дсб ,дпс,ндсв ще са извън парламента,на бунището на историята
102
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прочетете новия брой на вестник "Галерия"
101
3
 
17
 
! Отговори
аналогия преди 13 години
има ли разлика между Борисов и Станишев,а между Доган и Сидеров?разлика има само в това че дори Царя е по шармантен от Цачева и Фидосова.
100
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СРС то Е ИЗИСКВАНО ЗАКОННО И ГО ИМА ВЧЕРА Г-Н НОТЕВ ГО КАЗА.АЙДЕ ВЗЕМЕТЕ ОРИГИНАЛА И ГО ИЗСЛУШАЙТЕ В ПАРЛАМЕНТА.АКО БОЙКО Е ЧИСТ ОК.АКО НЕ Е , КАК ДА НАРЕЧЕМ ТЕЗИ 120 ЧОВЕКА КОИТО ИСКАТ ДА ГО ОСТАВЯТ НА ВЛАСТ, ЗАТОВА ЛИ Е ЦЯЛОТО ТОВА БЪРЗАНЕ.ОТ ПОЗИЦИЯТА НА ПРЕМИЕР ДА НАМЕРИ НАЧИН ДА ИЗЗЕМЕ ОРИГИНАЛА И ДА ГО УНИЩОЖИ ????ГАДОВЕ ....
99
6
 
9
 
! Отговори
а ти преди 13 години
а ти българино,готов ли си да строиш новите Сидерови сараи
98
2
 
7
 
! Отговори
до българин преди 13 години
Можеш да ги гледаш по БНТ. Като гледам пак оня повтарящ се сериал търкалят. Някой друг им е виновен.