Министрите – господари на прозявките

Два часа подслушването е тема табу в парламента
Обновена: 20 яну 2011 14:58 | 20 яну 2011 11:45,
193
Министрите – господари на прозявките
Снимка: Булфото

Прозявки, шушукане, говорене по телефона, разходки до барчето и министри, четящи за успехите, за които тройната коалиция можела само да мечтае.

Така започна днешното пленарно заседание, посветено на историческото събитие – вот на доверие към правителството на ГЕРБ.

Скандалът, заради който Бойко Борисов поиска този вот обаче, остана табу за неговите министри.

Пръв сред тях думата взе вицето Симеон Дянков. Няколко пъти финансовият министър се заяде с бившия премиер Сергей Станишев. Отчитайки успехите на кабинета, изходът от финансовата криза и положителната перспектива пред правителството на ГЕРБ, която дават рейтинговите агенции, Дянков се обръщаше към лидера на БСП с въпроса „Нали така, господин Станишев?”.

Това стана причина Сергей Станишев да поиска лично обяснение. „От всички статистики, които изнесе министърът на финансите, кой му вярва? Никой! Министър Дянков лично обясни, че ще събира с 2 милиарда повече от крадливата тройна коалиция, а събира с 2 милиарда по-малко. 4 милиарда е разликата, нали така, господин Дянков?”, върна топката веднага бившият премиер.

Дянков поиска думата и веднага получи бърз съвет от Цецка Цачева да не споменава имена.
„Уважаеми, колеги”, започна Дянков. И цитира перо по перо неизплатените договори, сключени от тройната коалиция. Финансовият министър увери, че сега фискалният резерв е по-голям от наследения.

Веднага след блица Станишев–Дянков, Цецка Цачева реши да поправи несправедливост, допусната по-рано. Оказва се, че независимите депутати, които първи са заявили, че искат да участват в дебата, били Марио Тагарински, Димитър Чукарски и Тодор Великов. Тоест все от бившите членове на РЗС. Така хората на Яне Янев щяха да останат без думи.

Емил Василев от РЗС побърза да каже, че няма да подкрепи вота на доверие към Бойко Борисов, защото правителството и министър-председателят били смешни.
Реплика, отмината с усмивка от премиера.

Още по темата

След тези забавни моменти думата последователно взеха министрите Трайчо Трайков и Сергей Игнатов. Всеки от тях за по почти 20 минути. Докладите, в които бяха отчетени успехите в икономиката и образованието, отегчиха депутатите, докато думата не взе Снежана Дукова от ГЕРБ.

С повече от приповдигнат тон бившата училищна директорка се обърна към премиера: 
„Уважаеми господин министър-председател, днес повече от всякога искам да заявя пред вас – ще успеем, обречени сме да успеем” и още „можеш да направиш две грешки по пътя към истината, да не извървиш пътя или въобще да не тръгнеш по него”.

Лиричното отклонение видимо развесели Бойко Борисов, а силните ръкопляскания, придружени с ирония, дойдоха отляво.

„Не сме попаднали на семинар за детски учителки. Става дума за това за прикриване на контрабанда”, припомни Петър Курумбашев.

Но за контрабанда и СРС-та така и не се заговори. Думата взе Вежди Рашидов, който отчете завишено присъствие в театралните салони. Това отново разсея депутатите, но „Веждичката”, както го наричат приятелски в ГЕРБ, помоли поне когато се говори за култура да се пази тишина.

Павел Шопов, поел за малко председателството на парламента, веднага се включи и призова „Синята коалиция” да седнат на местата си.

Следващ поред дойде социалният министър Тотю Младенов. Отново 17-минутна реч за успешната пенсионна реформа.

След края на неговото изказване самата Цецка Цачева призова министрите да не говорят повече от 10 минути.

Очевидно лекциите бяха омръзнали и на БСП, които започнаха тактическите игри. Думата взе Драгомир Стойнев.

„Върнете парите от контрабандата. Тези пари не са ваши. Те не са за купуване на избори. Те са за увеличаване на доходите на хората”, обърна се към Борисов социалистът.

И го попита за завишените цени на някои стоки. Но вместо Бойко, му отговори Антон Кутев, който в реплика критикува другаря си, че не е казал за олиото.

Стойнев веднага се коригира и каза, освен за олиото, за „любимата напитка на управляващите” – бирата, която също поскъпнала.

Цецка Цачева пак се намеси и призова опозицията да не спекулира с парламентарния правилник.

В последвалото изказване на Стойнев обаче той се върна на пенсионната реформа. И упрекна ГЕРБ за тежкото състояние на българските пенсионери.

Тук вече скучното начало на дебата премина в истински хаос. На малко по-далеч от „една ръка разстояние” Стойнев започна пряк спор с Бойко Борисов, който му заяви, че всъщност е увеличил пенсиите.

Цецка Цачева отне думата на социалиста и го изгони от заседанието. Той обаче отказа да се върне в редиците на опозицията. Така почивката дойде 5 минути по-рано. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
6
 
! Отговори
niki преди 13 години
Вместо да сме осъдили комунистите и сега да са в затвора до един заради геноцита преди и след 89-та година ние сме им дали трибуна....*** народ сме
108
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1051.85 струва 1литър бензин с таксите към скапаната ни държава ако петролът струва нула! Неможе ли малко да го свалят този акциз! Ами ДДС защо не го свалят нали е криза! Това ГЕРБ са *** е те това е!!!!!!!!!!!!!!!!
107
4
 
7
 
! Отговори
до Гражданина Х преди 13 години
подкрепям "неофициалното писмо до премиера"Да искат Вот от народа-така ще е честно и истинско.
106
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до Премиерана Република България Г-н премиер ,заявявам че преди идването на ГЕРБ ,живеехме спокойно и получавахме високи заплати и пенсии.Нямаше висока престъпност.Лекуваха ни с най-скъпите лекарства безплатно,токът и водата бяха почти без пари.Всяка година ходихме на почивка в страната и чужбина.МОЛЯ ДА ВЪРНЕТЕ НА ВЛАСТ СЕРГЕЙ ,КОБУРГА И ДОГАН.НАДЯВАМ СЕ МОЛБАТА МИ ДА БЪДЕ УДОВЛЕТВОРЕНА!С уважение:........................../подпис/
105
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
TO4NO TAka ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ! МЛАДИТЕ ДА СЕ АМБИЦИРАМЕ И ДА ПОЕМАМЕ НЕЩАТАТА! НИЕ ПЪТУВАМЕ И ВИЖДАМЕ РАЗЛИКАТА ОТ ПРЕДИ 4 ГОДИНИ И ДНЕС! ОБИИДИНЯВАЙТЕ СЕ И ДА ПОДКРЕПЯМЕ ГЕРБ , ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ И ЩЕ СМЕ МНОГО ПО-ДОБРЕ!!!! ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ
104
3
 
1
 
! Отговори
Донита преди 13 години
Радвам се за теб и семейството ти, но не разбрах за кое строителство ми говориш ??? Да, има много европроекти, чиито изпълнители не се знае до каква степен се избират легално... Не казвам , че всички са в играта, а че игра има ;) Станишев е виновен, защото е страхлив. Но най - много сме си виновни ние, защото мълчим. Защото все чакаме някой да ни поведе, но дори и да има желаещи, техния ентусиазъм бива убит... така както погребват държавата. Страдаме си 20г от грешно разбрана демокрация!
103
9
 
8
 
! Отговори
стоян преди 13 години
И народен вот на доверие ако се направи, ще бъде спечелен от правителството. Бъдете сигурни в това.
102
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ТАКОВА ОЗЛОБЯНЕ МЕЖДУ ХОРАТА, КАКВОТО СЪЗДАДЕ ГЕРБ! ДА МРАЗИМ ЛЕКАРИТЕ, ДА МРАЗИМ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ, ДА МРАЗИМ ТОЗИ И ОНЗИ..ПРЕДИ ВРАГА БЕШЕ СТАНИШЕВ, СЕГА ЯВНО ВРАГА Е НАРОДА!
101
9
 
10
 
! Отговори
66 преди 13 години
БОЙКО Е ВЕЧЕ ЕДИН ИЗПЛАШЕН ПЪТНИК ,НЯМА ВЕЧЕ СПИРАНЕ...
100
4
 
4
 
! Отговори
От мен преди 13 години
Ти 49-ти, не си на ред.Пишеш глупости. Значи и ти си от крадливите гербери, защото само те са добре. И стига с тоя Станишев, не ви ли омръзна да го дъвчете. Да направи за хората ББ, колкото Станишев направи тогава си навирай на всякъде зурлата. Това е най коромпираното и най некадърно правителство. ОСТАВКА, ако имат срам. Народа не ги иска. А вие герберите си говорете, колкото си искате.
99
4
 
0
 
! Отговори
Гражданина X преди 13 години
* ***
98
7
 
3
 
! Отговори
Гражданина X преди 13 години
Време е този МАОЛУМЕН НАРОД да развали сметките на всякакви ГЕРБеристи, комунисти, ДСейцй и подобни ***! Единственият изход от продължаващата 20 години агония е Парламентарна криза и дестабилизация на държавата. Никой не говори за насилие или анархия просто на всички които се изживяват като богове трябва да им стане, че и ние сме живи и е крайно време да се случи нещо защото така не може!!!
97
3
 
9
 
! Отговори
Петьо Цеков преди 13 години
Сега Бойко Борисов стана заложник на СидеровСлед петък това правителство ще живее благодарение на "Атака". И тази новина няма как да е добраНяма да крия, че съм изумен, смутен и сразен! За какво му е на Бойко вот на доверие? Нали другата седмица компетентните милиционерски органи ще докажат научно, че оня запис - дето министър-председателят ни опъва политически чадър над Мишо Бирата, е гаден фалшификат!? Просто Борисов трябваше да изчака няколко дни - през които щеше спокойно да посети град Камакура, за да види статуята на Буда (уточнение за компетентните органи: нямам идея що навързах в едно изречение Бойко и Буда). А като се върне от визитата в Япония, ситуацията вече щеше да е друга - МВР щеше да е изобличило лъжците, които са монтирали РЗС-та. Пардон, СРС-та
96
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
УВЕЛИЧИХА ГОРИВАТА УВЕЛИЧИХА ХЛЯБА !това може само тъпо *** да го кажецените на петрола растат в световен мащаб, и ще продължават да растат, поради изчерпване на запаситесъщото се отнася за цената на пшеницатакато че ли при тях нямаше увеличение на цениаман от демагози
95
2
 
4
 
! Отговори
== преди 13 години
онзи ден фидосова обвини за всичко тони странджев :) толкова са смотани и прозрачни....най-важното обаче е, че от наглите са и най-нагли ...за опозиция не може и да става дума... тя не съществува от години...на хората им остава да стискат зъби или да почнат да сеят безредици. но доколкото ни познавам ще си купуваме дрехи на килограм и салам на примоции, докато не изпукалясаме..
94
3
 
2
 
! Отговори
до 100 преди 13 години
Гаро,извади си главата от тиквата,ама преди това си заври гуражката у гъзът
93
4
 
8
 
! Отговори
Любопитко преди 13 години
Проблемите на това управление са много по-сериозни от ДС, ченгетата и комунистите. В кой век живеем? Липсва елементарно хуманно отношение към хората. Всичките напъни, които се правят не създават по-нормална среда за живот, а ни правят освирепели и демотивирани хора. С примерите, които ни дават и отношенията в собствената им партия.
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
?????? Ама наистина ли???
91
14
 
9
 
! Отговори
Garo преди 13 години
Само с ГЕРБ напред, младите активни хора на България
90
3
 
4
 
! Отговори
до 90 преди 13 години
И кои от двете фекалии са по-убави? Ако искаш сложи и другите-бсп,дпс,ндсв...