Министрите – господари на прозявките

Два часа подслушването е тема табу в парламента
Обновена: 20 яну 2011 14:58 | 20 яну 2011 11:45,
193
Министрите – господари на прозявките
Снимка: Булфото

Прозявки, шушукане, говорене по телефона, разходки до барчето и министри, четящи за успехите, за които тройната коалиция можела само да мечтае.

Така започна днешното пленарно заседание, посветено на историческото събитие – вот на доверие към правителството на ГЕРБ.

Скандалът, заради който Бойко Борисов поиска този вот обаче, остана табу за неговите министри.

Пръв сред тях думата взе вицето Симеон Дянков. Няколко пъти финансовият министър се заяде с бившия премиер Сергей Станишев. Отчитайки успехите на кабинета, изходът от финансовата криза и положителната перспектива пред правителството на ГЕРБ, която дават рейтинговите агенции, Дянков се обръщаше към лидера на БСП с въпроса „Нали така, господин Станишев?”.

Това стана причина Сергей Станишев да поиска лично обяснение. „От всички статистики, които изнесе министърът на финансите, кой му вярва? Никой! Министър Дянков лично обясни, че ще събира с 2 милиарда повече от крадливата тройна коалиция, а събира с 2 милиарда по-малко. 4 милиарда е разликата, нали така, господин Дянков?”, върна топката веднага бившият премиер.

Дянков поиска думата и веднага получи бърз съвет от Цецка Цачева да не споменава имена.
„Уважаеми, колеги”, започна Дянков. И цитира перо по перо неизплатените договори, сключени от тройната коалиция. Финансовият министър увери, че сега фискалният резерв е по-голям от наследения.

Веднага след блица Станишев–Дянков, Цецка Цачева реши да поправи несправедливост, допусната по-рано. Оказва се, че независимите депутати, които първи са заявили, че искат да участват в дебата, били Марио Тагарински, Димитър Чукарски и Тодор Великов. Тоест все от бившите членове на РЗС. Така хората на Яне Янев щяха да останат без думи.

Емил Василев от РЗС побърза да каже, че няма да подкрепи вота на доверие към Бойко Борисов, защото правителството и министър-председателят били смешни.
Реплика, отмината с усмивка от премиера.

Още по темата

След тези забавни моменти думата последователно взеха министрите Трайчо Трайков и Сергей Игнатов. Всеки от тях за по почти 20 минути. Докладите, в които бяха отчетени успехите в икономиката и образованието, отегчиха депутатите, докато думата не взе Снежана Дукова от ГЕРБ.

С повече от приповдигнат тон бившата училищна директорка се обърна към премиера: 
„Уважаеми господин министър-председател, днес повече от всякога искам да заявя пред вас – ще успеем, обречени сме да успеем” и още „можеш да направиш две грешки по пътя към истината, да не извървиш пътя или въобще да не тръгнеш по него”.

Лиричното отклонение видимо развесели Бойко Борисов, а силните ръкопляскания, придружени с ирония, дойдоха отляво.

„Не сме попаднали на семинар за детски учителки. Става дума за това за прикриване на контрабанда”, припомни Петър Курумбашев.

Но за контрабанда и СРС-та така и не се заговори. Думата взе Вежди Рашидов, който отчете завишено присъствие в театралните салони. Това отново разсея депутатите, но „Веждичката”, както го наричат приятелски в ГЕРБ, помоли поне когато се говори за култура да се пази тишина.

Павел Шопов, поел за малко председателството на парламента, веднага се включи и призова „Синята коалиция” да седнат на местата си.

Следващ поред дойде социалният министър Тотю Младенов. Отново 17-минутна реч за успешната пенсионна реформа.

След края на неговото изказване самата Цецка Цачева призова министрите да не говорят повече от 10 минути.

Очевидно лекциите бяха омръзнали и на БСП, които започнаха тактическите игри. Думата взе Драгомир Стойнев.

„Върнете парите от контрабандата. Тези пари не са ваши. Те не са за купуване на избори. Те са за увеличаване на доходите на хората”, обърна се към Борисов социалистът.

И го попита за завишените цени на някои стоки. Но вместо Бойко, му отговори Антон Кутев, който в реплика критикува другаря си, че не е казал за олиото.

Стойнев веднага се коригира и каза, освен за олиото, за „любимата напитка на управляващите” – бирата, която също поскъпнала.

Цецка Цачева пак се намеси и призова опозицията да не спекулира с парламентарния правилник.

В последвалото изказване на Стойнев обаче той се върна на пенсионната реформа. И упрекна ГЕРБ за тежкото състояние на българските пенсионери.

Тук вече скучното начало на дебата премина в истински хаос. На малко по-далеч от „една ръка разстояние” Стойнев започна пряк спор с Бойко Борисов, който му заяви, че всъщност е увеличил пенсиите.

Цецка Цачева отне думата на социалиста и го изгони от заседанието. Той обаче отказа да се върне в редиците на опозицията. Така почивката дойде 5 минути по-рано. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Народа не можеш да го вдигнеш да поднесе едно цвете на кръстовище, не можеш да го накараш да покаже, че го е грижа, а вие искате да го вдигните пред парламента... хората губят надежда и отказват да се борят... държавата потъва, а ние просто копаем още по - надолу
128
2
 
7
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Манипулация.Повярвахме,а Европа ?
127
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Определено ГеРОБ закопава БЕДНИТЕправи пътища за богатите !!!Ран-ЪТ планът на ГеРОБ
126
5
 
13
 
! Отговори
Гражданина X преди 13 години
БКП= СДС+БСП+НДСВ+ДСБ+ГЕРБ+ДПС! До кога ще ИМ позволяваме да ни настройват едни срещу други????????????
125
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До народа на РБИскаме да се върне Бай Тошо./Жалко че го няма вече човекът/Тогава беше най-евтино и се живееше спокойно.Ще преглътнем,че няма да можем да говорим каквото искаме,да ходим в чужбина,да имаме Молове,маркови дрешки,чужди коли и т.н и т.н. ......Ама пък ще сме си по-добре.ехххх....мечти,мечти
124
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МИШКИ СА ТИЯ ВСИЧКИТЕ В ПАРЛАМЕНТА,ДУПЕДАВЦИ,КАК НЯМА 1 ДА СТАНЕ БЕ
123
5
 
12
 
! Отговори
Милена преди 13 години
Какъвто народът, такъв и парламента. Съжалявам да го напиша, но и българите не сме стока. Всеки гледа да излъже, да намаже, да завърти някоя далавера. Не се учудвам... Само бой, казарма и тесни обувки ще ни орпавят :)
122
8
 
9
 
! Отговори
. преди 13 години
Който ми каже алтернатива на това управление печели уважението ми :)...***....не е кой знае какво управление но е най-доброто след 89-та година или искате Р.Овчаров,серГей, наглите и Алексей Петров? червени ***
121
3
 
7
 
! Отговори
Think преди 13 години
Ами айде като сте силни отивайте бе ...да ви видим , толкова ли сте много и единни.И аз ви питам , като не сте доволни , защо не сте там.Мишоци-комунисти!
120
3
 
13
 
! Отговори
аватар преди 13 години
Успяха,макар и за кратко да побъркат целия народ в България,тези комунисти и бившите служби ДС са най големите врагове и това трябва да се каже на ВИСОК ГЛАС и НАРОДА да го ЧУЕ
119
1
 
8
 
! Отговори
duxovna mizeria преди 13 години
Браво 87!Ние наистина тънем в духовна и материална мизерия и се превръщаме в едни тъжни и страшни чудовища, благодарение на лицемерието и агресията на политиците ни! Какви хора сме само - като чета коментарите, от тях лъха гняв, ирония и мнооооооого простащина! Действително сме едни мрънкала - завистливи, крадливи, алчни, неуки и всезнаещи едновременно, бездуховни, неморални и пр. От друга страна смирено понасяме всички актове, с които бързо или бавно ни унищожават и превръщат в зли демони.
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Емил Василев съмсем определено не е наред с глават.Намерили са се двамата с Янка.Новите записи които показват как активисти на РЗС вписват лични данни и имена в листите на подписката направо са ги побъркали.Когато Цецка го каза това по БТВ Янка направо превъртя и излезе с крясъци от студиото, значи наистина е вярно!Как е възможно някой да ми вземе трите имена и ЕГН и да ги използва без мое знание като при това фалшифицира и подписа ми?!
117
4
 
2
 
! Отговори
антикомунист до 115 преди 13 години
Да ти върнем ТАТО не искаш ли червенушко.
116
10
 
9
 
! Отговори
Napushen-Buhal преди 13 години
*** комунистите ви скапани с едната злоба само си останахте, друго нямате! Блъскайте минуси, селяни прости!
115
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си демагог при тях растяха и доходите !Значи аз да гладувам щото ти си сит и така ти е добре така ли бе ГеРОБ
114
8
 
6
 
! Отговори
kulio преди 13 години
До 109 ти коментар Народа не иска Р.Овч,Р Петков, ***.Ниновска, Съсела и Доган , не ги иска и го показа на изборите. Алтернативата на сегашното правителство е дискредитирани политици с нисък морал
113
4
 
8
 
! Отговори
нервна преди 13 години
Скандалът, заради който Бойко Борисов поиска този вот обаче, остана табу за неговите министри. Точно така,вотът трябваше да бъде за хаотичната,безперспективна и необмислена икономическа и социална политика на кабинета,а не за тъпите СРС-та.Данъкоплатците се интересуват от джоба,спокойствието и бъдещето си,а не от политическите удари под кръста с разни "бръмбари".Аман от ченгеджийница.Хората искат нормална бяла държава,а не шпионски сериал.
112
1
 
2
 
! Отговори
do 87 преди 13 години
za sazalenie tova njama da stane. 65 god. ubivana strana, podtiskani hora sas smachkano samochuvstvie i gordost, vseo6te 90% komunjagi do 5 koljano. koi i kak da obe6tae neshto dobro. za tova trjabva mnogo vreme, a imat da se palnjat oshte mnooooooogo gushki. taka lesno njama da izpliujat kokala tia cherveni parzali
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти си *** ама ще разбереш след време!
110
4
 
11
 
! Отговори
Гражданина X преди 13 години
Защо не сме пред Парламента сега??? За да покажем и докажем любовта си към ВОЖДА, ПАРТИЯТА и ПРАВИТЕЛСТВОТО. Да живей ЦК на ГЕРБ!!! УРААААААААА