25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ

Това сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг
Обновена: 10 авг 2011 13:28 | 3 апр 2011 16:12,
896
25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ
Снимка: Булфото

На предстоящите през есента президентски избори ще гласуват 54,4% от избирателите, а на местните - 61,1%, според изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено днес в БТА.

Според директора на центъра Юлий Павлов резултатите са реалистични, тъй като едновременното организиране на двата вида избори влияе положително на активността на избирателите.Водеща политическа сила е ГЕРБ - 27,7% от анкетираните биха гласували за партията, ако днес са местните избори, а 29,3% - ако днес има парламентарни избори.

Резултатите за БСП/Коалиция за България са съответно 15,2% и 16,3%, за ДПС - 5,5% и 6,4%, "Атака" – 3% и 3,8%, СДС - 2,7%  и ДСБ - 1,4% на местни избори и 3,7% за Синята коалиция - на парламентарни избори.
Ако днес са президентските избори, 25,1% от запитаните биха подкрепили кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, а 14,1% - на БСП.

"Всички политически сили са в дълг към избирателите - не е нормално половин година преди официалното начало на предизборната кампания да няма кандидатури за президент. Хората не могат да се ориентират, а и не е разумно", коментира Юлий Павлов.

По думите му единственият заявил участието си в президентските избори - Волен Сидеров, не прави нищо.

Още по темата
Докато друг, без официално да е обявил кандидатурата си - Меглена Кунева, пътува из страната, среща се с хората и с "тихата си кампания" "дърпа" напред - излиза на трето място след предполагаемите кандидати на ГЕРБ - Росен Плевнелиев, и на БСП -Ивайло Калфин, посочени от социолозите като евентуални кандидати за целите на изследването.

Плевнелиев получава 20,4% от гласовете на анкетираните, Калфин - 13,2%, Кунева - 12,7%.

"Продължавам да съм сигурен, че бъдещият президент ще е от ГЕРБ", каза в отговор на въпрос Павлов и препоръча бързо да бъде обявена кандидатурата на партията, защото може да има изненади като балотаж с Меглена Кунева, която според него не може да спечели. "ГЕРБ със сигурност ще води на първия тур. Вторият тур вероятно ще е с участието на кандидата на БСП.

Балансът е сложен. Ако БСП подкрепи Кунева, ще отблъсне нейните десни и центристки поддръжници, а й отиването й на балотаж е проблем", коментира Юлий Павлов.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която има одобрение от поддръжници на почти всички партии у нас, премиерът Бойко Борисов и бившият еврокомисар Меглена Кунева, политически съветник в ЕК, са политиците с най-висок рейтинг според изследването.

"Рейтингът се определя от разликата между одобрение и неодобрение", припомни директорът на центъра Юлий Павлов. Според проучването 59,6% от запитаните имат доверие на Кристалина Георгиева, а недоверие - 19,2%. Резултатите за Бойко Борисов са съответно 45,7% и 44,1%, а за Меглена Кунева - 42,8% и 36,9%.

Данните за президента Георги Първанов са 39,7% доверие и 50,8% недоверие, за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 37,6% и 50,1%, за столичния кмет Йорданка Фандъкова - 34,6% и 37,9%.

Петимата водещи политици в България са Бойко Борисов - с 22,7% от гласовете на анкетираните, Георги Първанов - 12%, Цветан Цветанов - 10,1%, лидерът на БСП Сергей Станишев - 7,5%, Кристалина Георгиева - 5,9%.
Най-високо е недоверието към лидера на ДПС Ахмед Доган - 98,4%, на РЗС Яне Янев - 83,7% и на ДСБ и "Атака" -  Иван Костов и Волен Сидеров - по 76,9%, сочи изследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Още по темата: БСПГЕРБпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
827
0
 
1
 
! Отговори
veskosk8 преди 12 години
eiiiiiiiiii dartaci Gerb chte specheli sas sigornost ia gledaite niakoi miting na bsp ta tam samo dartaci be tova kvo oznachava do niakolko godini bsp e istoria
826
3
 
1
 
! Отговори
lUser преди 13 години
Най-вероятно тия 25% са онези, които са си продали гласа :)))))
825
1
 
3
 
! Отговори
Владо преди 13 години
Къде па на Кунева и дадоха такива проценти. С какво стана известна ,че май съм го пропуснал ,може би с поста си на първи български еврокомисар в ЕС не ,че е от значение защото всяка държава е длъжна да излъчи свой кандидат за даден пост. Същата си изгради нарицателното име YES MAN на европейския парламент защото приемаше всичко което и се каже.Аз такъв президент не искам.
824
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Надявайте се !!!!!!!!!!!!!
823
0
 
1
 
! Отговори
Асанж преди 13 години
Какъв ви е проблема.Ако днес съм на власт и медиите са мои утре ще имам 100% прогнози за изборите.*** народ слаба държава отивайте да копате компира не се занимавайте с неща които не разбирате.
822
2
 
2
 
! Отговори
Зак преди 13 години
Всичките ми познати и приятели са зад ГЕРБ. И тях и колеги, колкото мога ще заведа да гласуват пък да видим дали ще са 27.7%. А пък, ако Плевнелиев е кандидата за президент, което силно се съмнявам при чудесната му работа в момента, съм сигурен, че ще спечели още на първи тур.
821
1
 
4
 
! Отговори
xx преди 13 години
жалко че тия проучвания се правят само в софия на изборите някой ще се изненада крайно неприятно и после има да вика видяхме си грешката няма да я повторим но щее късно както за царя за сдс и други подобни а мандатите бързо свършват заграбеното също да ви преседне дано
820
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази вечер на стадиона щяха да бесят агенти на Престъпната банда, обвинени в саботаж и заловени лично от Б.Б. Бесенето ставаше веднъж месечно. Беше опияняващо зрелище и винаги завършваше с грандиозен концерт на знойните фолк-диви и пищни чалга-мадони. Децата вечно вдигаха врява да ги водят. ГЕРБ превръщаше децата в неудържими, безграмотни, свирепи зверчета. Те боготворяха ГЕРБ и Б.Б.: Парадите, знамената, униформите, походите по стъпките на Б.Б., излетите до историческите места, свързани с Б.Б., посещенията в Дома-музей в Банкя и особено в Музея на великата мутренска съпротива, рапортите и клетвите за вярност пред паметниците на Б.Б., химните (особено За теб, Б.Б.!, Най обичаме да мразим!, Шут в муцуната!, Да вдигнем хиляди бесилки!, Искам да съм мутра!, Б.Б., размажи ги!, Елегия за прасето Боко, както и класическите хитове Небесна лъчезария, Б.Б., дай газ!, Б.Б., ти си пич, Б.Б. суперсвръхгерой, Б.Б прави вятър), ученията с пожарникарски шлангове, снимки с пра-пра-пра-правнука на кучето Борко, скандирането, долнопробната, жизнеутвърждаваща чалга, обожествяването на Б.Б. за децата всичко това беше славна игра. Цялата им детска жестокост се насочваше срещу враговете на ГЕРБ и Б.Б., срещу предателите, вредителите, саботьорите, мислопрестъпниците. Хората се страхуваха от собствените си деца. И с пълно основание не минаваше седмица, без по телекрана да покажат хвалебствен репортаж за някакъв малък подслушвач доносник, предал родителите си на Полицията на мисълта. Това не бяха обикновени деца. Това бяха необикновените деца на ГЕРБ. Това бяха мутантите на ГЕРБ ОЩЕ МАЛКО ГЕРБ И ТОЧНО ТОВА НИ ЧАКА
819
3
 
7
 
! Отговори
ние преди 13 години
Герб са олицетворение на 20 годищната шизофрения на нацията - фолк певици,мутри, футболисти и никакво образование. И все по лошо ще става защото хората които ще ни управляват ще бъдат с некачествено образование,полуграмотнино в същото време всезнаещи и с самочувствие че всичко могат и знаят.това ще бъде пагубно за нацията ни .Трябва да се спаси качественото образование.
818
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ е единствената партия,която се зае да размести старите пластове ! Е,как няма да им е трудно и да не са долюбвани !
817
5
 
7
 
! Отговори
TAZI преди 13 години
TAZI STATISTIKA E FALWIVA --------------- HORATA MASOVO PSUVAT GERB , ZAWTOTO GI IZMAMIHA !
816
3
 
5
 
! Отговори
TOVA преди 13 години
TOVA E FALWIFIKAZIA -----HORATA MASOVO RUGAIAT GERB ZA PREDATELSTVOTO I LAJITE !!!!
815
2
 
3
 
! Отговори
Goce преди 13 години
Държавният глава изрази желание да запази неутралитет до изборите и да не бъде принуждавам да се изказва в полза или срещу някоя от кандидатурите. Той обаче не се въздържа да коментира, че въпреки социологическите проучвания, огласени вчера, според които ГЕРБ ще спечели изборите за президент в съотношение 2:1, има и други проучвания. Две социологически агенции са представили точно обратния резултат - 2:1 в полза на БСП. Това е политологичен анализ, дистанцира се Първанов.
814
4
 
0
 
! Отговори
за преди 13 години
тоз букет от хубостници-калфин.плевнелиев,сидеров,к. георгиева и г-жа Йес сър кунева ще гласувам Юлий знайш ли кога-кат цъфнат налъмите у тур. баня.
813
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"единственият заявил участието си в президентските избори - Волен Сидеров"И Светльо Витков също!Хиподилски - Президент!
812
4
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Такива платени "проучвания" вече сме ги слушали! Хора, трябва да се гласува, за да прекратим некадърното управлене на сегашните така наречени политици! Гласувайте!
811
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От всичките ми познати и съседи само тези, които работят на държавно (засега) ще гласуват за ГЕРБ. Другите (а те са много повече ) не искат да чуят за тях.
810
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не стане като със СДС през 2001 година ? Анкетата вдясно на този сайт ми говори друго.
809
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
......
808
7
 
13
 
! Отговори
реалист преди 13 години
НИКОГА ГЕРБ-НИ- КО- ГА !