25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ

Това сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг
Обновена: 10 авг 2011 13:28 | 3 апр 2011 16:12,
896
25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ
Снимка: Булфото

На предстоящите през есента президентски избори ще гласуват 54,4% от избирателите, а на местните - 61,1%, според изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено днес в БТА.

Според директора на центъра Юлий Павлов резултатите са реалистични, тъй като едновременното организиране на двата вида избори влияе положително на активността на избирателите.Водеща политическа сила е ГЕРБ - 27,7% от анкетираните биха гласували за партията, ако днес са местните избори, а 29,3% - ако днес има парламентарни избори.

Резултатите за БСП/Коалиция за България са съответно 15,2% и 16,3%, за ДПС - 5,5% и 6,4%, "Атака" – 3% и 3,8%, СДС - 2,7%  и ДСБ - 1,4% на местни избори и 3,7% за Синята коалиция - на парламентарни избори.
Ако днес са президентските избори, 25,1% от запитаните биха подкрепили кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, а 14,1% - на БСП.

"Всички политически сили са в дълг към избирателите - не е нормално половин година преди официалното начало на предизборната кампания да няма кандидатури за президент. Хората не могат да се ориентират, а и не е разумно", коментира Юлий Павлов.

По думите му единственият заявил участието си в президентските избори - Волен Сидеров, не прави нищо.

Още по темата
Докато друг, без официално да е обявил кандидатурата си - Меглена Кунева, пътува из страната, среща се с хората и с "тихата си кампания" "дърпа" напред - излиза на трето място след предполагаемите кандидати на ГЕРБ - Росен Плевнелиев, и на БСП -Ивайло Калфин, посочени от социолозите като евентуални кандидати за целите на изследването.

Плевнелиев получава 20,4% от гласовете на анкетираните, Калфин - 13,2%, Кунева - 12,7%.

"Продължавам да съм сигурен, че бъдещият президент ще е от ГЕРБ", каза в отговор на въпрос Павлов и препоръча бързо да бъде обявена кандидатурата на партията, защото може да има изненади като балотаж с Меглена Кунева, която според него не може да спечели. "ГЕРБ със сигурност ще води на първия тур. Вторият тур вероятно ще е с участието на кандидата на БСП.

Балансът е сложен. Ако БСП подкрепи Кунева, ще отблъсне нейните десни и центристки поддръжници, а й отиването й на балотаж е проблем", коментира Юлий Павлов.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която има одобрение от поддръжници на почти всички партии у нас, премиерът Бойко Борисов и бившият еврокомисар Меглена Кунева, политически съветник в ЕК, са политиците с най-висок рейтинг според изследването.

"Рейтингът се определя от разликата между одобрение и неодобрение", припомни директорът на центъра Юлий Павлов. Според проучването 59,6% от запитаните имат доверие на Кристалина Георгиева, а недоверие - 19,2%. Резултатите за Бойко Борисов са съответно 45,7% и 44,1%, а за Меглена Кунева - 42,8% и 36,9%.

Данните за президента Георги Първанов са 39,7% доверие и 50,8% недоверие, за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 37,6% и 50,1%, за столичния кмет Йорданка Фандъкова - 34,6% и 37,9%.

Петимата водещи политици в България са Бойко Борисов - с 22,7% от гласовете на анкетираните, Георги Първанов - 12%, Цветан Цветанов - 10,1%, лидерът на БСП Сергей Станишев - 7,5%, Кристалина Георгиева - 5,9%.
Най-високо е недоверието към лидера на ДПС Ахмед Доган - 98,4%, на РЗС Яне Янев - 83,7% и на ДСБ и "Атака" -  Иван Костов и Волен Сидеров - по 76,9%, сочи изследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Още по темата: БСПГЕРБпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
767
9
 
29
 
! Отговори
шопът преди 13 години
Гласувате за ГЕРБ- гласувате за мизерия.Гласувате против ГЕРБ-гласувате за демокрация.Докато се държим като марули,ще ни управлява тиква.
766
20
 
9
 
! Отговори
обективен преди 13 години
Леле леле,какви писари -комунисти или техни протежета!!!!!Запомнете едно....ГЕРБе единственото работещо правителство!!!!Борисов е министърът,който управлява истински!!!!И...се мъчи да оправя ГРЕШКИТЕ на БСП и сие!!!Та нали оня хамстер Станишев заяви пред цяла България,че нас КРИЗА няма да ни хване!!!!Какво стана....сега пък ГЕРБ им пречи...за какво...че не могат да продължат да крадат!!!Вземете се съвземете и....или работете за доброто на родината ни или...се скрийте и млъкнете!!!!!!!!
765
2
 
18
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
до 821!Приятелю ами ние вече близо 80 години живеем по Оруел още от 19 май 1934 година само господарите се сменяват!А сега нали разбрахте кой управлява нашата малка и бедна държавица покрай цените на горивата това са хора като Златев,Ковачки,Васил Божков,Бориславова,Вальо Захариев,Петя Славова и т.н.Да не си мислите че управляват Борисов,Първанов,Цачева и разни други свиркаджии а избориъе по принцип нищо не променят само затвърждават статуквото!Необходима е нова революция само че как да стане!
764
1
 
7
 
! Отговори
до 817 преди 13 години
до 817Кременче, това ти ли си, слънце? Поне пиши на кирилица и по различен начин - много лесно те разпознахме...
763
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТРЯБВА НАИСТИНА ДА СИ МНОГО КУХО ПАРЧЕ ЗА ДА ГЛАСУВАШ ЗА ГЕРБ, ОСВЕН АКО:- НЯМАШ ШЕСТ АПАРТАМЕНТА- ТИТАН НЕ ТИ СА ПРЕВЕЛИ 150 000 ЗА НАЕМ- НЯМАШ КОНТРАБАНДЕН КАНАЛ ЗА ЦИГАРИ- НЕ СЕ КАЗВАШ ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ
762
3
 
18
 
! Отговори
евтин PR отново преди 13 години
Поредната платена публикация...Поредното поръчано 'изследване' на общественото мнение...Почти всичко в статията и в резултатите е в сверата на добрите пожелания за постигане на някакъв рейтинг, в сравнение с реалното положение...След толкова много евтин PR и евтин популизъм,след толкова много разочарования и неизпълнени обещания, едва ли някой ще отиде да гласува...А то май и няма за кого.Моди,след като прочетеш поста ми,може да го изтриеш, но това едва ли ще промени нещо.Особенно в днес.бг
761
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма нищо по-страшно от Диктатурата на Простака. Особено когато последният е неграмотен, некадърен и адски самовлюбен.
760
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
АМА НИЩО ПОДОБНО
759
5
 
15
 
! Отговори
Шопът преди 13 години
819-ТИ , ако ГЕРБ овладеят и президентството,ще се промени това.че ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ ще изчезне и ще настъпи " 1984" на Оруел.
758
5
 
26
 
! Отговори
belalov преди 13 години
Социологическите изследвания, понякога платени, само показват част от истината! А истината е,че с всеки изминат ден ГЕРБ ни вкарват в кризата.
757
1
 
13
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
Хайде кажете ми какво ще се промени и какво значение има кой е президент!Ако е Кунева какво става,ако е Калфин какво ще се случи,ако е Пожарникаря какво се променя хайде кажете де!Да не би да падне безработицата,ще ви увеличат доходите,ще намалят цените кажете ми какво толкова зависи от Президента ами нищо или почти нищо и за какво се напъваме да доказваме кой е по-най не знам какъв си!Това си е една измислена институция за парлама където някой се прави на велик и си прави паричките!БОЙКОТ!
756
4
 
13
 
! Отговори
мозъчен или безмозъч преди 13 години
Познайте: мозъчен или безмозъчен си, ако гласуваш за някой от ГЕРБ???
755
1
 
15
 
! Отговори
RAMBO преди 13 години
BORISOV DA KAJE NA BALGARSKIA NAROD KAK VLIATELEN DEPUTAT OT GERB IZDARJA S DARJAVNI PARI ZARA MODELKATA KOIATO MU E LIUBOVNICA I METRESA.A OT 1 GODINA DEPUTATA OT GERB IA E IZPRATIL V AMERIKA-NIU IORK DA UCHI AKTIORSKO MAISTORSTVO S DARJAVNI PARI A TE SA PARITE NA MIZERSTVASHTIA NAROD.SASHTIA DEPUTAT OT GERB E OBESHTAL NA ZARA MODELKATA ZA V BADESHTE DA IA NAZNACHI V AMERIKA V DIPLOMATICHESKATA MISIA NA BALGARIA I DVAMATA DA SI JIVURKAT S DARJAVNI PARI,SVALENI OT KOJATA NA BALGARSKIA NAROD-ISTI
754
3
 
17
 
! Отговори
шопът преди 13 години
Социологът Юлий Павлов,който е брат на медийния магнат и олигарх Любо Павлов (Пъпката) , прави обективно изследване?! Добър виц,много добър. Най-добрата комбинация за манипулиране на общественото мнение е тази между социолог и медиен олигарх.
753
3
 
11
 
! Отговори
ДС преди 13 години
Всички вече сте регистрирани, честито !
752
5
 
3
 
! Отговори
МУА-ХА-ХА-ХА преди 13 години
Важното е,че най-големият айдук,*** ваньо "дуна у гайди"! :))))) А,наздраве!
751
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
812 - Ти как разбра, че комунистите пищят. Пищи народа. Комунистите са си много гот. Олигарсите, монополите и контрабандистите никога не са имали по-сигурен гръб.
750
10
 
2
 
! Отговори
бивш комунист преди 13 години
до 804А защо комунистите пищят?
749
1
 
13
 
! Отговори
ВАЛИ преди 13 години
Знам,че трябва да гласувам,но за кого?Никой не ми допада.Всичките са ми антипатични и много,много лъжливи.
748
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За 796 Не сме зак-А-сняли,***. Четем ви простотиите герберски и се радваме на паническото ви скимтене.