25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ

Това сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг
Обновена: 10 авг 2011 13:28 | 3 апр 2011 16:12,
896
25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ
Снимка: Булфото

На предстоящите през есента президентски избори ще гласуват 54,4% от избирателите, а на местните - 61,1%, според изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено днес в БТА.

Според директора на центъра Юлий Павлов резултатите са реалистични, тъй като едновременното организиране на двата вида избори влияе положително на активността на избирателите.Водеща политическа сила е ГЕРБ - 27,7% от анкетираните биха гласували за партията, ако днес са местните избори, а 29,3% - ако днес има парламентарни избори.

Резултатите за БСП/Коалиция за България са съответно 15,2% и 16,3%, за ДПС - 5,5% и 6,4%, "Атака" – 3% и 3,8%, СДС - 2,7%  и ДСБ - 1,4% на местни избори и 3,7% за Синята коалиция - на парламентарни избори.
Ако днес са президентските избори, 25,1% от запитаните биха подкрепили кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, а 14,1% - на БСП.

"Всички политически сили са в дълг към избирателите - не е нормално половин година преди официалното начало на предизборната кампания да няма кандидатури за президент. Хората не могат да се ориентират, а и не е разумно", коментира Юлий Павлов.

По думите му единственият заявил участието си в президентските избори - Волен Сидеров, не прави нищо.

Още по темата
Докато друг, без официално да е обявил кандидатурата си - Меглена Кунева, пътува из страната, среща се с хората и с "тихата си кампания" "дърпа" напред - излиза на трето място след предполагаемите кандидати на ГЕРБ - Росен Плевнелиев, и на БСП -Ивайло Калфин, посочени от социолозите като евентуални кандидати за целите на изследването.

Плевнелиев получава 20,4% от гласовете на анкетираните, Калфин - 13,2%, Кунева - 12,7%.

"Продължавам да съм сигурен, че бъдещият президент ще е от ГЕРБ", каза в отговор на въпрос Павлов и препоръча бързо да бъде обявена кандидатурата на партията, защото може да има изненади като балотаж с Меглена Кунева, която според него не може да спечели. "ГЕРБ със сигурност ще води на първия тур. Вторият тур вероятно ще е с участието на кандидата на БСП.

Балансът е сложен. Ако БСП подкрепи Кунева, ще отблъсне нейните десни и центристки поддръжници, а й отиването й на балотаж е проблем", коментира Юлий Павлов.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която има одобрение от поддръжници на почти всички партии у нас, премиерът Бойко Борисов и бившият еврокомисар Меглена Кунева, политически съветник в ЕК, са политиците с най-висок рейтинг според изследването.

"Рейтингът се определя от разликата между одобрение и неодобрение", припомни директорът на центъра Юлий Павлов. Според проучването 59,6% от запитаните имат доверие на Кристалина Георгиева, а недоверие - 19,2%. Резултатите за Бойко Борисов са съответно 45,7% и 44,1%, а за Меглена Кунева - 42,8% и 36,9%.

Данните за президента Георги Първанов са 39,7% доверие и 50,8% недоверие, за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 37,6% и 50,1%, за столичния кмет Йорданка Фандъкова - 34,6% и 37,9%.

Петимата водещи политици в България са Бойко Борисов - с 22,7% от гласовете на анкетираните, Георги Първанов - 12%, Цветан Цветанов - 10,1%, лидерът на БСП Сергей Станишев - 7,5%, Кристалина Георгиева - 5,9%.
Най-високо е недоверието към лидера на ДПС Ахмед Доган - 98,4%, на РЗС Яне Янев - 83,7% и на ДСБ и "Атака" -  Иван Костов и Волен Сидеров - по 76,9%, сочи изследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Още по темата: БСПГЕРБпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
807
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DOLU GERB
806
3
 
9
 
! Отговори
НЕРЕЗА преди 13 години
25 % гласували при 50 % негласуващи значи ГЕРБ печели първия ***!
805
4
 
6
 
! Отговори
Заместник - достоен преди 13 години
Затова Цветанов замести Доганчо?
804
25
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
статията лъже, ГЕРБ има поне 60% подкрепа сред хоратапитайте когото искате и ще се уверите
803
6
 
16
 
! Отговори
Поправка от измамеН преди 13 години
От БОКО и компания съм измамен най- жестоко. СЪН НЕ ме ХВАЩА. Разболях се.....
802
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
феновете на ГЕРБ сме много повече от 26%всичките ми познати и колеги ще гласуват за ГЕРБ защото ГЕРБ навря Доган в *** ***, където му е мястото и не може вече да краде и да взима консултантски милиони
801
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От Герб няма да съберат и 5%-НЕКАДЪРНИЦИ!!! Но много разчитат хората да не гласуват! ВАШТА МАМА НЕКАДЪРНА ГЕРБЕРАСТКА!!!
800
5
 
15
 
! Отговори
Измамем преди 13 години
От БОКО и компания съм измамен най- жестоко
799
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
лелеееееееееееееееееТО БСП Е ДАВАЛО ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД СЪБОТА И НЕДЕЛЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!колко коментара против"тиквата" колко цвъкане против Цвъцко!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!СЪН НЕ ВИ ХВАЩА ВАШЕТО .........................
798
0
 
4
 
! Отговори
читател преди 13 години
ОТНОВО СРС В ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЕРСТВОЗемеделският министър Мирослав Найденов отговори на исканията да бъде уволнен от правителството заради съмнения в корупция, като обвини бившата шефка на фонд Земеделие Калина Илиева, че е принуждавала заместниците си да лъжесвидетелстват срещу него. Найденов отново оспори достоверността на документа, който беше представен от СДС и от който стана ясно, че министърът е лобирал в полза на определени проекти, но едновремено с това заяви, че докато е била шефка на фонд Земеделие, Калина Илиева е принуждавала заместниците си да го злепоставят. С това Найденов даде да се разбере, че в земеделското министерство вероятно има документи, които го уличават в корупционен натиск.По адрес на Калина Илиева Найденов заяви: И Симеонов, и Кенанов са идвали при мен и са казвали, че тя ги кара да ме злепоставят по някакъв начин. Аз го знам и това не е нова тема. Те не са ми казвали конкретно за това писмо, те са идвали при мен и са ми казвали, че Калина ги кара по някакъв начин да се опитват да ме злепоставят. Включително има и запис на телефона на един от заместник-директорите, че Илиева ги изнудва.ТЕ ТОЗИ *** ОТГОВОР НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА = ИМА И ЗАПИС НА ТЕЛЕФОН... Кога покуратурата даде разрешение за подслушване и кой го е извършил. Кой даде флашката ка М.Найденов със записа. Значи Цветанов продължава да разнася информация от СРС за ползване за лични нужди.ДАЛИ НЯКОЙ Е ОБЪРНАЛ ВНИМАНИЕ НА ТОВА ИЗКАЗВАНЕ НА м.Найденов??!!
797
3
 
0
 
! Отговори
българин преди 13 години
Юлий Павлов мисля беше от водещите "червени шамани", та не знам, колко му е достоверно проучването. НО, дори и да има отклонения, вижда се ясно, КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ, БРАТЯ БЪЛГАРИ. ПЛЕВНАЛИЕВ, КАЛФИН, КУНЕВА - ето за кого се сещате като стане дума за президент - ВСЕ ОТБОР МОШЕНИЦИ И ГРАБИТЕЛИ. Как с малкото си акъл не се сетите за някой, който ПО-МАЛКО ДА КРАДЕ И ПОВЕЧЕ ДА МИЛЕЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ (нямам предвид ментета като Сидеров)! ЖАЛКА ***, НАРЕЧЕНА ЕЛЕКТОРАТ. ТОВА ЗАСЛУЖАВАТЕ - ПЛЕВНАЛИЕВ...КУНЕВА!
796
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези с минусите са болни мозъци.
795
6
 
19
 
! Отговори
Всички преди 13 години
Които традиционно не гласуват този път ще го направят,щото мизерията е голяма.Само така ще изритаме червените герберски ***.
794
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва ГЕРБ да направят Велико Народно събрание в парламента за да могат да променят напълно съдебната система.
793
21
 
8
 
! Отговори
С.М. преди 13 години
Аз мисля, че повече от 25% ще гласуват за ГЕРБ. Според мен феновете на ГЕРБ в държавата са над 50% в момента (от тези които смятат да гласуват)
792
5
 
7
 
! Отговори
ако преди 13 години
очакванията ти са били обедняване на народа, ограбване на малкото останало в тая държава, национализация на частни осигурителни фондове и злоупотреби от всякакъв вид, бравоаз имах подобни, но опасения, не очаквания и те се потвърдиха също
791
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако изключим някои дребни пропуски ГЕРБ оправда напълно очакванията, дори ги преизпълни. Най-голямото доказателство за моите думи е реакцията на бесепарите. Реагират като ухапани от скорпион.
790
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
червено-сините хиени не могат да спят от злоба, че заменките и краденето им свършихаа ГЕРБ ще им бие още един път шута на изборите, като на предните
789
18
 
9
 
! Отговори
Гого преди 13 години
Боже,може ли тиквата да ми бъде президент?
788
12
 
14
 
! Отговори
ХА СЕГА преди 13 години
Ако 25,1% са достатъчно основание да се счита ,че следващият президент ще е от "ГЕРБ"-това означава ,че има нещо сбъркано в държавицата ни. Хора,не позволявайте пак да ни излъже пожарникарчето.Ще ни пробута Цецко за президент и тогава ще трябва да слушаме за поне още 6 апартамента,купени със частни командировки,платени от незнам кой си за да лобира за някой си-мутряга или близък до групировки квадратен тип с малко гънки,за да не може да реагира когато му се нарежда какво да прави.Дерзай НАРОДЕ!