25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ

Това сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг
Обновена: 10 авг 2011 13:28 | 3 апр 2011 16:12,
896
25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ
Снимка: Булфото

На предстоящите през есента президентски избори ще гласуват 54,4% от избирателите, а на местните - 61,1%, според изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено днес в БТА.

Според директора на центъра Юлий Павлов резултатите са реалистични, тъй като едновременното организиране на двата вида избори влияе положително на активността на избирателите.Водеща политическа сила е ГЕРБ - 27,7% от анкетираните биха гласували за партията, ако днес са местните избори, а 29,3% - ако днес има парламентарни избори.

Резултатите за БСП/Коалиция за България са съответно 15,2% и 16,3%, за ДПС - 5,5% и 6,4%, "Атака" – 3% и 3,8%, СДС - 2,7%  и ДСБ - 1,4% на местни избори и 3,7% за Синята коалиция - на парламентарни избори.
Ако днес са президентските избори, 25,1% от запитаните биха подкрепили кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, а 14,1% - на БСП.

"Всички политически сили са в дълг към избирателите - не е нормално половин година преди официалното начало на предизборната кампания да няма кандидатури за президент. Хората не могат да се ориентират, а и не е разумно", коментира Юлий Павлов.

По думите му единственият заявил участието си в президентските избори - Волен Сидеров, не прави нищо.

Още по темата
Докато друг, без официално да е обявил кандидатурата си - Меглена Кунева, пътува из страната, среща се с хората и с "тихата си кампания" "дърпа" напред - излиза на трето място след предполагаемите кандидати на ГЕРБ - Росен Плевнелиев, и на БСП -Ивайло Калфин, посочени от социолозите като евентуални кандидати за целите на изследването.

Плевнелиев получава 20,4% от гласовете на анкетираните, Калфин - 13,2%, Кунева - 12,7%.

"Продължавам да съм сигурен, че бъдещият президент ще е от ГЕРБ", каза в отговор на въпрос Павлов и препоръча бързо да бъде обявена кандидатурата на партията, защото може да има изненади като балотаж с Меглена Кунева, която според него не може да спечели. "ГЕРБ със сигурност ще води на първия тур. Вторият тур вероятно ще е с участието на кандидата на БСП.

Балансът е сложен. Ако БСП подкрепи Кунева, ще отблъсне нейните десни и центристки поддръжници, а й отиването й на балотаж е проблем", коментира Юлий Павлов.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която има одобрение от поддръжници на почти всички партии у нас, премиерът Бойко Борисов и бившият еврокомисар Меглена Кунева, политически съветник в ЕК, са политиците с най-висок рейтинг според изследването.

"Рейтингът се определя от разликата между одобрение и неодобрение", припомни директорът на центъра Юлий Павлов. Според проучването 59,6% от запитаните имат доверие на Кристалина Георгиева, а недоверие - 19,2%. Резултатите за Бойко Борисов са съответно 45,7% и 44,1%, а за Меглена Кунева - 42,8% и 36,9%.

Данните за президента Георги Първанов са 39,7% доверие и 50,8% недоверие, за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 37,6% и 50,1%, за столичния кмет Йорданка Фандъкова - 34,6% и 37,9%.

Петимата водещи политици в България са Бойко Борисов - с 22,7% от гласовете на анкетираните, Георги Първанов - 12%, Цветан Цветанов - 10,1%, лидерът на БСП Сергей Станишев - 7,5%, Кристалина Георгиева - 5,9%.
Най-високо е недоверието към лидера на ДПС Ахмед Доган - 98,4%, на РЗС Яне Янев - 83,7% и на ДСБ и "Атака" -  Иван Костов и Волен Сидеров - по 76,9%, сочи изследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Още по темата: БСПГЕРБпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
7
 
2
 
! Отговори
do 138 преди 13 години
ne se habi,goce ostana bez sponsor.
126
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дори и само заглавието на тази статия показва колко болна и извратена е политическата ситуация у нас. Да се гласува за кандидат президент от партия! Президента трябва да е личност. А не кукла поставена там от отделна партия пък била и тя управляващата. Даже е силно желателно тази личност да е независима от всички партии, ако изобщо е възможно това. Трябва цялата ни политическа система да се промени из основи. Тези досегашните които си мислят че винаги ще работят във властта - вън. Нови хора!
125
4
 
15
 
! Отговори
Тодоров преди 13 години
За какво са ми магистрали като нямам пари за бензин
124
9
 
2
 
! Отговори
bravo boiko преди 13 години
6tom 4erveniq sait dnes.bkp e napisal tezi procenti moje da gi uveli4im po 2
123
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Б. Б. Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.В. Т. Да?Б. Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.В. Т. Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене".
122
3
 
12
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Колега, има нещо много по-лошо от *** и това са тия дето за втори път биха гласували за ГЕРБ.И стига с тия ***, те са общо взето пенсионерите - 2 милиона демек....
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
129Абе като отвори дума за Бирата и за Леденика, нещо не го чух Гоце в СРС-то, само мутренското гласче на Боко Тиквата беше там.
120
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОТ КАКТО Е ДОШЪЛ БОРИСОВ НА ВЛАСТ ОПРЕДЕЛЕНО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА РАЗПЛАЩАНЕ И НЕ СЕ ДЪРЖАТ ПО БАНКИТЕ ЗА ДА ПЕЧЕЛБАРСТВАТ ТАКИВА КАТО СИ БАНК.
119
0
 
7
 
! Отговори
ЕМ БИ ЕМ НЕ БИ преди 13 години
СЪЩИЯ ТОЗИ ЮРИЙ ПАВЛОВ ТВЪРДЕШЕ ПРЕЗ 2009 ЧЕ СИНЯТА КОАЛИЦИЯ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА.....ТОЙ ВИНАГИ ПРОУЧВА В ПОЛЗА НА ВЛАСТИМАЩИТЕ. ГЕРБ В МОМЕНТА СЕ ЛУТА МЕЖДУ 10-15%.
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ИСТИНАТА ЗА МАГИСТАЛИТЕ:Колкото и правителството да раздува балона с еврофондовете, неудобната истина е, че то изпълнява амбициозната си магистрална програма с пари от бюджета. И съвсем не става въпрос само за националното съфинансиране, което е в рамките на 15% - 25% от договорената стойност на строителството. Процедурите по работата с пари на европейските данъкоплатци предполагат след приключване на етап, направените разходи, които ЕК признае за допустими, да бъдат възстановени. След време обаче може да се окаже, че 50% от магистралите са построени с наши пари взети от всички български граждани.Процедурите за избор на строител (АМ Струма), даже и самото строителство (АМ Тракия и АМ Марица) започват без ОВОС, завършени отчуждителни процедури, археология, работни проекти, строителни разрешителни.БОРИСОВИЯ ПИ АР ЗА СМЕТКА НА НАРОДА.
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-добре президентската институция да бъде закрита, а дейността й да се разпредели между министерствата. Разбира се, без назначаване на нови или вече съкратени хора.
116
1
 
5
 
! Отговори
0лимпиец преди 13 години
*** виц,а ако е вярно то това са хора с ментални отклонения/Стокхолмски синдром/До изборите има много време-като огладнеят ще им дойде акъла...и все пак МИСЛЕТЕ когато гласувате а не да псувате после. Бог да пази България.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОЙ Е ПО ПО КОМУНИСТ.ВЪВ МОМЕНТА СЕ ВОДИ ОЖЕСТОЧЕНА БОРБА МЕЖДУ ГЕРБ И БСП, ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЧАСТ ОТ ЕЛЕКТОРАТА.
114
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
големият крадец е вашия Гоце- рекламния агент на бира Леденика !!!
113
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тая новина бръкна в на *** "тъмното място", та чак подскочиха. Като чета коментарите чак ми става весело.:)
112
0
 
2
 
! Отговори
RBA преди 13 години
Казвайте я/го още от сега.Да се проследи човека, а не за една седмица да се изгради мнение и доверие
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цецко има 10% от бюджета. Колко ли апартамента може да си купи с тези пари? Със сигурност много повече от 6.
110
1
 
1
 
! Отговори
ha-ha-haaaaaae преди 13 години
nqma jelae6ti za oblog?laite si tuk v 4erveniq sait.ubejdavite se kolko ste veliki i nepobedimi.ostava samo da vi se smeem i da 4akame da vlizate ve4e po zatvorite.ide spec sada, togava nai 6te vi viza.
109
1
 
7
 
! Отговори
dynamo преди 13 години
25,1% *** е ченгета!
108
1
 
10
 
! Отговори
не така преди 13 години
Цецо имал 10%, бъркате - има шест апартамента!!