ДПС искат наказания за атаката на джамията в София

"Всички партии да се разграничат от тази груба провокация"
20 май 2011 17:31,
198
ДПС искат наказания за атаката на джамията в София
Снимка: БТА

ДПС иска властите незабавно да потърсят отговорност от извършителите и поръчителите на нападението на джамията в София.

Припомняме, че няколко души пострадаха при сблъсъците пред джамията „Баня Баши“, провокирани от симпатизанти на „Атака“.

Напрежението ескалира, след като около 150 привърженици на „Атака“ се събраха под претекст, че протестират срещу високоговорителите.

Докато течеше традиционната петъчна молитва, няколко хора на Сидеров започнаха да замерят мюсюлманите с яйца. Те скандираха „еничари“, „мекерета“ и „Атака“ и се опитаха да откачат една от тонколоните на джамията.

В декларация Централното оперативно бюро и парламентарната група на партията на Доган осъдиха остро „поредната груба провокация от страна на антиевропейската, крайнонационалистическа партия „Атака”.

„Този път провокацията и агресията на „Атака” беше насочена срещу най-висшето човешко право - правото на вероизповедание“, изтъкват от ДПС.

„В центъра на столицата на европейска България, водени от народни представители от същата партия, крайни елементи на „Атака” нападнаха религиозния храм на мюсюлманите и упражниха насилие срещу мирни граждани“, се казва още в декларацията.

ДПС настоява всички политически сили, които се самоопределят като демократични, незабавно да се разграничат от тази груба провокация.

Държавните власти да вземат незабавно необходимите мерки за опазването на гражданския мир и да потърсят отговорност както от извършителите, така и от поръчителите на този акт, искат още от партията.

Още по темата

Според партията само така може да се предотврати по-нататъшна ескалация на напрежението и да се възпре „Атака” да превърне националистическите прояви и верската и етническа нетърпимост в основно средство за правене на политика.

Надяваме се че органите, отговорни за реда, ще бъдат достатъчно безкомпромисни и няма да се повлияят от обстоятелството, че „Атака”е част от управляващото мнозинство, заявяват още от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: ДПСАтакапровокация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
4
 
8
 
! Отговори
ШОП преди 12 години
АКО НЯМА дпс НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ -КАКВО ЧАКАТЕ,, ДЕПУТАТИТЕЕЕЕЕ,,
100
3
 
5
 
! Отговори
ИТ преди 12 години
"Св.София" в Цариград са я направили на джамия още при завладяването на града преди повече от 5 века. Такива са били нравите тогава. В България никога не е имало верска омраза и тези събития са чужди за нас.
99
5
 
3
 
! Отговори
Болен Лидеров преди 12 години
Аз съм Болен и ходя с моите дружки също болни като мене да мятаме камъни. Направихме услуга и на ДПС и Доган защото им спасихме електората от Касим Дал. Волен и Доган = вечна дружба!
98
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм Болен и ходя с моите дружки също болни като мене да мятаме камъни. Направихме услуга и на ДПС и Доган защото им спасихме електората от Касим Дал. Волен и Доган = вечна дружба!
97
7
 
10
 
! Отговори
nexta преди 12 години
ТАЗИ ПОМИЙНА ПАРТИЯ ДПС НЯМА РАБОТА ТУК !!!!!!!
96
6
 
10
 
! Отговори
nexta преди 12 години
ТАЗИ ПОМИЙНА ПАРТИЯ ДПС НЯМА РАБОТА ТУК !!!!!!!
95
2
 
7
 
! Отговори
Историк преди 12 години
БРАВО на 94 ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН! За разлика от тука в Турция са изключително ТОЛЕРАНТНИ в това отношение! Служебно съм пребивавал в различни райони на Турция - като чуят "Българин" - хората се радват почват "Комшу - комшу" - "Стоичков бир нумара" т.е. (Номер Едно) и т.н... никаква омраза, и неприрязан - уважават ни като комшии... дано да не разберат какви сме всъщност!
94
4
 
0
 
! Отговори
Педераст преди 12 години
И към *** трябва да сме толерантни, защото и те са различни. Децата да се учат на хомосексуализъм от малки, да е сигурно, че загива нацията ни ...
93
2
 
12
 
! Отговори
Запада преди 12 години
Голям проблем наистина, а едва ли някой се съмнява във вината на МВР, Атака, Волен, Цветанов и т.н. Какво правим обаче с причината за инцидента? Турците от 20 години се *** с всеки, който се осмели да им направи бележка! Все пак центъра на София не е Анадола или Делиормана! И ако продължават да си усилват тонколоните на уредбите, следващия път няма да е атака, а "София-запад" и горко им на хората в периметър от 2-3 км. около джамията!
92
9
 
14
 
! Отговори
Varg преди 12 години
Нужен е втори възродителен процес.
91
13
 
9
 
! Отговори
Истински българин преди 12 години
Осъждам остро провокацията от привърженниците на "АТАКА"!Най страшното нещо е да се породи гражданска война на етническа основа!Що за интереси преследват някой личности!Проследете историята и събитията в съседните нам балкански страни!Турция е толерантна към всички вероисповедания.В сърцето на Инстанбул се намира църквата "Св.София",а тя е центъра на источното православие!Дори и под турско владичество тя е функционирала?Безодговорно и това действие на "АТАКА" е осъдително и недопостимо
90
9
 
5
 
! Отговори
Историк преди 12 години
Сперте да се карате и насаждате омраза! На балканите винаги сме били смесени било то етнически било религиозно. Нека бъдем поне една идея по - толерантни към тези, които не са като нас - било то мюслюмани или от друга религия... ПП "Атака" си е в батака (1% доверие) и затова провокира - избори идват....
89
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трима потни ***-нек'ъф ужас,нек'ъф смрад
88
3
 
2
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
Ха! Голям си мъж! Ти ли ще ме пребиеш, или някой от умствено изостаналите "атакисти"?
87
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бой по главата за всички избиратели на дпс!
86
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този в средата забърса 3 милиона на данъкоплатците за 'Цанков камък".
85
2
 
5
 
! Отговори
Стефко до: охранител преди 12 години
Абе "охранител" тебе да не ти плащат да пишеш едни и същи коментари или си "бот"? или до там ти стига мисълта и сега циклиш.... сотаджиите че сте *** е ясно то и друго освен охранители (палячовци) от вас не става... и както колегите ти казват : "у сота е живота" много сте зле ...
84
4
 
8
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Не те знам какъв си , дивак ли си , *** ли си но такъв като теб дето обижда цял народ на дрислиовци заслужава най-малкото да бъде пребит зверски.Явно много ти се иска диваците от *** турция да ни обявят война , но ти дивако какво ще спечелиш от цялата работа.Толкова сте примитивни , живеете в праистория.
83
1
 
2
 
! Отговори
тодоре преди 12 години
европа прави ниякви опити тодоре ама има много от тебе да у4и тодоре как за две три години си трагват турци кам анадола тодоре безценно да е свиято твоито име тодоре
82
25
 
6
 
! Отговори
смешници преди 12 години
Като гледам коментарите, на ум ми идва една дума - дрисльовци! Жалки, комплексирани дрисльовци-***! Искрено се надявам Турция да вземе мерки и да нахлуе в България с "омиротворителна" цел - да ви изрине нещастните "националистични" *** и да ви навре в миша дупка.Айде на минусите!