Царя за зловещото отрицание на ценностите

Случилото се пред "Баня Баши" е позор, заяви Сакскобургготски
Обновена: 1 юни 2011 11:07 | 1 юни 2011 11:06,
214
Царя за зловещото отрицание на ценностите
Симеон Сакскобургготски заклейми случилото се пред джамията. Снимка: Булфото

„Това, което се случи неотдавна пред Баня Баши джамия в София, не може да се нарече с други думи, освен зловещо, чуждо на природата на българския народ и позорно за страната ни“.

Тази твърда позиция изрази бившият премиер на страната Симеон Сакскобургготски на личния си сайт.

Според него толерантността към вярата и етноса на другия винаги е била естествено състояние за нацията ни. „Толкова естествено, че даже не се нуждае от обяснение“, пише Царя.

По думите му търпимостта към изповядваната от нашите сънародници религия е едно от нещата, с които България от десетилетия е печелила уважението на другите народи.

„Ние сме дали не един пример в миналото си какво означават толерантност, солидарност, човещина. Без дори да се замислим, просто като част от нашата същност.

Затова позорният акт пред мюсюлманския храм в столицата ни е отрицание на всичко, което сме – ние, нашите ценности, лични биографии, нашата вяра, общата ни история. Той е ехо на тоталитарния диктат, когато със сила контролираха живота ни, сменяха имената на роми и мюсюлмани, поругаваха гробове и храмове.

От това страдахме всички –  християни, мюсюлмани, роми, арменци, евреи“, категоричен е бившият премиер.

Според него за всеки, който е живял или пътувал в мюсюлманските държави, е много чуждо и наразбираемо подобно отношение, „нямащо нищо общо с цивилизованото и адекватно поведение“.

„Тревожно е, че заради една малка група хора България получава нежелателни укори в чуждестранните медии. Отзивите и коментарите засягат доброто ни име и е много жалко, защото сме възприемани като толерантно общество, в което всички религиозни общности живеем в мир и разбирателство.

Отдавна вече не сме изолирани от света, затова е важно какво мислят и другите за нас. Това ли искаме да мислят за нас? Какво ние самите искаме да мислим за себе си?“, пита риторично Симеон Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЛЕЛЕ,КАКВО СТЕ ПИСАЛИА СЕ ОСЪЗНАИТЕ-АКО НЕ БЕ6Е ТОЙ С НЕГОВИТЕ ВРЪЗКИ НИКОГА НЯМА6Е ДА ВЛЕ-ЗЕМ В ЕВРОПАИ ТОГАВА БСП СДС И ДПС ЩЯХА ДА НИ ОГЛОЗГАТ,КАКТО БЯХА ЗАПО4НАЛИМН БЪРЗО ЗАБРАВЯТЕКАКТО Е КАЗАЛА ВАНГА,ЩЕ ДОЙДЕ ЦАРЯ АМА ЗАЩО ЛИ И НЕГО ДА ПЛЮЕТЕ
191
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО,ПЕРФЕКТНО СЛОВО-РАДВАМСЕ ЗА ОЦЕНКАТА МУ
190
0
 
4
 
! Отговори
BG orel преди 12 години
Rezisiorite na tozi fars sa tezi koito postojanno izkat razdelenie na nacijata za6toto texnata dalavera ste se zatrie s svobodata na vsi4ko go obarnaxa na sanjak,turcite vina njamat no tezi *** TURK stanaxa po turci ot turcite xora opomnete se.
189
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ПАРТИЯ КОЯТО ОБЕЩАЕ ДА ЗАБРАНИ ДПС-ТО,ИНАЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НИКОЙ
188
3
 
6
 
! Отговори
gdbnjk преди 12 години
Толерантността неуважаемо ваше нищожество," нещастно и алчно царче" е характерна за народопсихологията на българския народ, но има едно ГОЛЯМО НО, нашите съседи от запад, югозапад, юг, югоизток и от север НИКОГА не са били толерантни към нас. Колко толерантни са били турците когато са режели главите на вашите прадеди уважаеми и толерантни българи ? А ? - свръхтолерантни. Ако сега получат заповед да колят толерантните българи - ще го направят. Съмнявате ли се ? Дано не видим обратното на съмнението ви. Някой ще кажат: Сега са други времена. Нищо не се е променило.
187
0
 
11
 
! Отговори
fhjllkfs преди 12 години
До 189.Сус *** ченгине. *** са нещо между животни и хора, само, че по-лошо. Държавата взема от българите пари за да храни тези ***
186
9
 
3
 
! Отговори
романеса джанеса преди 12 години
Само сар Киро ще ви оправи ! Вия българите много крадете ,кофти матриял сте !
185
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Та, не разбрах... нещото от снимката на какво е цар?
184
1
 
5
 
! Отговори
:0 преди 12 години
Ами що гласувахте за него бе серсеми? Или щото гласувахте и за сегашния?
183
1
 
5
 
! Отговори
Emigrant преди 12 години
... Tozi kradec i komardjia govori za moral...I kak taka izvednaj grupa temeruti stanaha ciala bulgaria ? Tozi prosto triabva da si stoi v dupkata i da si mishkuva tiho...
182
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом царя критикува Атака, значи хората на Волен са на прав път! Как бе, как може вместо този дъртак да е в затвора да говори кое е правилно и кое не за България?!?
181
4
 
10
 
! Отговори
щирлиц преди 12 години
Тази държава все още се нарича България.Стига предимство за *** и потурчени българи!!!Демонстрирайте загриженост и за българите най-после,и такива има тук-ако не сте забелязали досега.Българино ,хубаво си помисли дали и за кого ще гласуваш...
180
5
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 12 години
А вие защо не сте на работа по това време ?!
179
0
 
3
 
! Отговори
ДАААА, преди 12 години
Ами нека и други да ...намажат,все едни и същи ли?
178
6
 
18
 
! Отговори
ТОЯ, преди 12 години
ЛЪЖЕЦ ЛИ Е ,ЦАР ЛИ Е, КОМАРДЖИЯ ЛИ Е .....ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНЯВА НА бг НАРОДА ,....СУТРИН ,ОБЕД И ВЕЧЕР!
177
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
abe *** ti kato si jivql v madrid da si vijdal marokanci da se molqt izvun djamiqta i da si 4ul molitva po tonkolni ne ima li *** na baski 1
176
3
 
13
 
! Отговори
айде преди 12 години
Зловещи са само наглостта и кражбите на тройната коалиция - Украинския хомосексуалист, Мадритския крадец и Турския кон.
175
4
 
3
 
! Отговори
ало .....170, преди 12 години
Народа си каза думата ....жалбите за стария бардак НДСВ ,при И.КостоФ,айде у ЛЕВО !
174
2
 
12
 
! Отговори
Царист преди 12 години
*** мръсен кобурготски!!! Още по-големи *** са тия дето те довлякоха да си спретнат далаверките покрай тебе! Бог да ви накаже ***-в България няма кой...
173
1
 
7
 
! Отговори
до 165 преди 12 години
Те много партии биха обещали да забранят ДПС ,амо коя ще го направи ?! Никоя ! ДПС и Атака винаги ще са в политиката , те са изкуствено създадени за да има цирк ! Ето виждаш ли ,че успяват ! Ти забрави глада си и мизерията и мислиш за забрана на ДПС и само това те интересува , друг и той ще забрави мизерията и ще бръмчи срещу Атака ! А живота поскъпва ,става по-труден , просто трябва да ви се отклони вниманието от мизерията ,това е сценария на държавата в лицето на ДПС и Атака .