ГЕРБ, БСП, ДПС и Кунева зад банките в парламента

Само тези четири партии влизат в НС, сочи проучване на МБМД
Обновена: 20 фев 2012 20:07 | 20 фев 2012 18:35,
223
ГЕРБ, БСП, ДПС и Кунева зад банките в парламента
Снимка: архив, Булфото

Четири партии ще влязат в Народното събрание, ако парламентарните избори бяха днес.  Това сочи изследване на МБМД сред 1200 пълнолетни жители на страната, проведено от 3 фо 8 февруари.

Управляващата ГЕРБ запазва преднина пред останалите политически сили. Ако изборите бяха днес, 35% от българите биха гласували за партията на Бойко Борисов.

БСП остава втора със 17,4%. Само още две политически сили на този етап прескачат избирателна бариера – ДПС с 4,8% и „България на гражданите” на Меглена Кунева с 4,7%.

Според проучването в топ 10 по най-високо обществено доверие влизат само представители на управляващите. Традиционно харесваният български еврокомисар  Кристалина Георгиева е начело с доверие 51%. С много малка разлика след нея се нарежда президентът Росен Плевнелиев (50% доверие), който бележи лек спад в сравнение с януари.

На трето и четвърто място са премиерът Бойко Борисов с 47% доверие и неговият вице Цветан Цветанов - 40% доверие.

Следват вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, земеделският министър Мирослав Найденов, външният министър Николай Младенов, министрите на културата Вежди Рашидов и на спорта Свилен Нейков.

Непосредствено след десетката се подреждат единствените опозиционни лидери, успели да нарушат рейтинговата хегемония на ГЕРБ през февруари – Георги Първанов и Меглена Кунева с доверие съответно 32% и 31%. 

С доста ниска обществена подкрепа се ползват лидерите на останалите парламентарно представени политически сили - Сергей Станишев (17,4% доверие), Мартин Димитров (9,1%), Волен Сидеров (8,3%), Иван Костов (7,8%), Ахмед Доган (7,3%) и Яне Янев (6,5%).

С най-ниско доверие сред министрите от кабинета са Ивайло Московски, Нона Караджова, Тотю Младенов и Симеон Дянков.

В проучването е включен въпрос и за новия лидер на БСП, който ще бъде избран на конгрес на партията през месец май. Ако зависеше от тях, 44,1% от участниците в проучването биха подкрепили за поста Георги Първанов. В полза на сегашния соцлидер Сергей Станишев се обявяват едва 10 на сто от запитаните, 40% нямат отговор на въпроса, а 5,6 на сто биха подкрепили друг за поста.

Наблюдава се ръст на рейтингите на някои институции в сравнение с предходния месец.  Най-голямо е увеличението в доверието към съда - с 5 пункта (20% доверие),  към кабинета и президентството - с по 4 пункта ( доверие съответно 37% и 42%). 

Народното събрание също печели по-голяма обществена подкрепа през февруари - 22% доверие.

Настоящият кабинет продължава да се харесва повече от предишния. Според 36 на сто от пълнолетните граждани, правителството на Бойко Борисов се справя по-добре от предходното. 22 на сто смятат, че то работи по-зле, а 35 на сто – като предишното.

Същевременно обаче 56% изразяват недоверие в способността на кабинета да изведе страната от кризата.

Макар българското правителство да се оттегли от идеята за проучване и добив на шистов газ в България, общественото мнение е силно разколебано по въпроса.  Напълно или по-скоро одобряват забраната за проучване за шистов газ 41 на сто от запитаните. На противоположното мнение са 40%. Аналогична е ситуацията и за добива -  39% са за, 40% са против.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: МБМДпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
2
 
! Отговори
мировленски помиари преди 12 години
Мировленски помиари пак ли сте тук .Прасета гнусни дано следващиа път да ви счупят от бой
168
4
 
3
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
ГЕРБ - 35%, БСП+ДПС+КУНЕВА - 26,9%. Ще ви информирам, КОМУНОИДИ, какво означава това! Това означава в бъдещия парламент - ГЕРБ - 57%; БСП - 28%, ДПС - 7,7% и Куневица - 7,3%! Борисов с 238 депутати ще управлява дълго, дълго! А подкрепата му все повече ще се засилва, защото глупаците намаляват неумолимо, най-вече поради наближаване на преклонна възраст!!!
167
2
 
7
 
! Отговори
Д-ра до 219 преди 12 години
Пич именно башибозука дето толкова го плюеш доведе Бойко на власт с едно премерено изказване и по-същият начин помогна на Бойко да спечели изборите за местна власт и президент, така, че айде без тия по-голем башибозук от Бойко нема!
166
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, бъдете нащрек. Турската партийка все я броят в анкети по 5-6 процента, а на избори получава по 15-20 и после диктува кое как. Не трябва никога повече да се допуска тези саботьори, целящи да ни върнат в Османската империя да раздават отново картите. А на тях естествените им съюзници са Бье-Сье-***-то и *** Кунева! Не че умирам за Бойко и Цецко, ама поне държат башибозука настрана от властта, а и чат-пат по някоя оставка и присъда взе да има, откак са дошли на власт. Все е начало.
165
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С ГЕРБ НАПРЕД И В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ ,ТОВА Е ИСТИНАТА ,ОБРАТЕН ПЪТ НЯМАААА
164
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проучването е поръчково на МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ.БЪДЕТЕ СИГУРНИ,ЧЕ ТЕ ЩЕ БЪДАТ НА ЧЕТИРИПРОЦЕНТОВАТА ГРАНИЦА.МАЛКО ОСТАНАХА ЗАБЛУДЕНИТЕ ОТ ПРОСТОЛЮДИЕТО ДА ВЯРВА НАТАЗИ МУТРЕНСКА ПАСМЕНА.
163
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проучването е поръчково на МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ.БЪДЕТЕ СИГУРНИ,ЧЕ ТЕ ЩЕ БЪДАТ НА ЧЕТИРИПРОЦЕНТОВАТА ГРАНИЦА.МАЛКО ОСТАНАХА ЗАБЛУДЕНИТЕ ОТ ПРОСТОЛЮДИЕТО ДА ВЯРВА НАТАЗИ МУТРЕНСКА ПАСМЕНА.
162
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако пък и Куневата влезе ще е голям срам !
161
5
 
13
 
! Отговори
Стига с ... преди 12 години
Ако изборите бяха днес, 35% от българите биха гласували за партията на Бойко Борисов.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Да се чете:Ще фалшифицираме резултатите на 35% от българите!А сега баламосваме общественото мнение за да свиквате!
160
3
 
9
 
! Отговори
аватар преди 12 години
НЕ ЖЕЛАЯ ПАРЛАМЕНТ И ПСЕВДО ПОЛИТИЦИ В НЕГО ДУХАЙТЕ СУПАТА *** !!!!!!!!!!!!
159
6
 
5
 
! Отговори
иво преди 12 години
Определено ще елезе Г-жА Кунева. И тогава става сложното.Как ще се формира мнозинството.Наистина сложно , защото за пръв път от 20 год. ще имаме нов балансьор в Парламента , вместо ДПС.От нея зависи да ли ГЕРБ ще управлява /заедно с нея/ или ще изпадне в опозиция и ще ни каже СБОГОМ.
158
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако изборите бяха днес, 35% от българите биха гласували за партията на Бойко Борисов..........................Ако това е вярно, матрялът наистина е тотално изпростял.
157
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евреин трудно се надхитрява, но ако бъдем единни и по-големи патриоти, може би ще предотвратим набезите на Шеврон и другите акули към нашата земя. Лъсна продажността на политиците ни, вижда се как едни и същи хора се въртят по върховете, независимо коя партия управлява. Поптодорова би трябвало да знае що е то дипломация още от времето, когато вървеше плътно до Тодор Живков при посещенията му в чужбина. Да, ама той със селската си хитрост не се оставяше да го излъжат.
156
2
 
14
 
! Отговори
Д-ра до wiktor 193 преди 12 години
Абе Вики, видяхме една узаконена измама на изборите ти сляп ли си ти *** ли си?Не виждаш ли истината, която сигурно ти е извадила очите и ти пак не я виждаш? ГЕРБ са история на следващите избори ще съберат колкото БСП надявам се само този път някой адекватен да спечели защото нито БСП нито сателита им ГЕРБ стават за нещо! По-добре млъкни и не се излагай и не показвай тъпотата си на всякъде!
155
4
 
12
 
! Отговори
Д-ра преди 12 години
Абе на тъпите герболетки отново Кунева им е трън в гъ*ъ. Искам да ви питам как може проучване направено между 1200 души да е представително? Отново агенция б*ах му майката на държавата(МБМД) се опитват да манипулират общественото мнение! Абе хора отворете си очите, време е да се събудите ГЕРБ ни загробват и трябва да ги пратим със здрав шут в небитието! Едно е ясно че ако така стоят нещата ГЕРБ няма да могат да си разиграват коня при следващите избори!
154
7
 
2
 
! Отговори
smb преди 12 години
Гледам, че най-големия проблем на повечето тука е Кунева.... На кого може да е проблем и защо проблема не е, че герб пак са с най-много депутатски места!?Давайте другари демократи :))
153
7
 
9
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 12 години
Остава и тази кукундрела Куневица да се намъкне в парламента!
152
3
 
8
 
! Отговори
Рачо-ковача преди 12 години
Do Wiktor.Викторе, записал си ,че със стари кокошки нов курник не се прави.Напълно си прав.Въпроса е какво правим с петела-Борисов и другарките кокошки-министри,депутатки и всички други-ярки и бройлери.Щото Калинките махнати напоследък от петела не стават и за околовръсното.Лично аз не зная как ще си изкарват прехраната.В момента тече обзалагане в Интернет кой министър ше влезе първи в панделата.Ти за кого залагаш?
151
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МБМД теябва да добре платени.Щом очевидното не могат да видят.Какво искаш от човек шиабана от малка.
150
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Червените рози отдавна са овехнали