СДС скочи срещу шефа на КЗД, мандатът му изтекъл

ГЕРБ: Няма да подкрепим Еюп, имаме си човек за поста
11 апр 2012 17:20,
17
СДС скочи срещу шефа на КЗД, мандатът му изтекъл
Кемал Еюп Снимка: архив, Булфото

Кемал Еюп да бъде отстранен от Комисията за защита от дискриминация, поискаха от СДС.

Мандатът му е изтекъл на 13 април миналата година. и той няма правомощия да оглавява комисията. Това заяви синият лидер Мартин Димитров и настоя за „ефективна оставка на Кемал Еюп”.

Лидерът на СДС припомни, че Еюп отказа да предостави справка за раздадените бонуси през 2011г. в комисията, която бе поискана от синята партия по Закона за достъп до обществена информация.

Той попита защо Кемал Еюп продължава да заема ръководния пост в Комисията по дискриминация, при условие че мандатът му е изтекъл преди година.

Има ли сделка между ДПС и ГЕРБ Кемал Еюп да продължава да ръководи тази важна институция, допълни Димитров.

По закон заплатата на председателят на Комисията по дискриминация е 90 на сто от тази на председателя на Народното събрание. Според официални данни раздаденото допълнително материално стимулиране в комисията за 2010 г. е 158 хил. лв.

От СДС питат колко от тези пари е взел Кемал Еюп и какви са изразходваните от него представителни разходи. Ако е изтекъл мандатът на Кемал Еюп преди една година, е редно взетите от него възнаграждения да бъдат върнати, категорични са сините.

„Това е все едно един бивш депутат да дойде в парламента и да каже, че днес е дошъл да гласува, да вземе една карта и да си гласува цял ден“, поясни Мартин Димитров.

ПГ на ГЕРБ няма да подкрепи предложен от ДПС да оглави комисията за защита срещу дискриминация, още повече – досегашния председател Кемал Еюп. Мнозинството имало своя кандидатура - жена с юридическо образование, която има отношение към един от  етносите у нас, включена в листите на ГЕРБ за Европейски  парламент, отговори на сините  заместник-председателят на ПГ на управляващата партия Искра Фидосова.

Тя отрече нападките на СДС за тайни договорки между ГЕРБ и ДПС. Съставът на комисията ще бъде гласуван от парламента не по-късно от две седмици след Великденската ваканция, уточни Фидосова. И припомни, че по закон в нея трябва да има баланс между мъже и жени, между представители на различните етноси.

В общо деветчленния антидискриминационен орган Народното събрание има петима представители, а президентът – четирима. В момента все още се водят разговори за уточняване на някои  имена, които ще бъдат номинирани от парламента. Искра Фидосова добави, че съставът на комисията се обсъжда от един месец, въпросът е поставян на два председателски съвета.

По-късно стана ясно, че предложението на управляващите за шеф на КЗД е Ана Владимирова Страшимирова. Тя е регионален представител за област Варна на Комисията за защита от дискриминация. Тя е завършила юридическия факултет на Техническия университет в крайморския град. Страшимирова, която е родена е на 16 юли 1974 година, е  магистър по право, доктор, а по-късно - и доцент по международно частно право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
ПРЕЗ 1993 ГОД. В ТЕХНИЧЕСКИЯ С ПРИЕМЕН ИЗПИТ БЯХ ПРИЕТ ЗАДОЧНО ОБУЧЕНИЕ СПЕЦИАЛНОСТ ПРАВО И ДЕЙСТВИТЕЛНО ТАМ ДОЙДОХА СТУДЕНТИ ОТ СВОБОДНИЯ БЕЗ ДА СА ПОЛАГАЛИ ПРИЕМНИ ИЗПИТИ, ТЕ БЯХА ПАРАШУТИСТИ. ЗАМ. ДЕКАН БЕШЕ ДОЦЕНТ ПЕТЪРЧЕВ НАЙ-КОРУМПИРАНИЯ И НАЙ-КОВАРНИЯ КОГОТО СЪМ ВИЖДАЛ, ТОЙ НЕ БЕШЕ ЮРИСТ А БЕШЕ ЗАМ.ДЕКАН НА ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ СЪЩО ПАРАШУТИСТ КАТО ДЕКАНА ДОЦ. КЕМАНОВ. ЖАЛКОТО Е, ЧЕ В ТОЗИ И ДРУГИ УНИВЕРСИТЕТИ В ЮРИДИЧЕСКИТЕ ФАКУЛТЕТИ ПОПАДАТ
10
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Хайде бе, как тази Страшимирова родена 1974 г. е завършила право в техническия и набързо е станала доктор и доцент ? И аз съм завършил право в техническия, но по-добре тя да отговори дали не се е прехвърлила от свободния дето ги приеха без приемни изпити с тройки и през 1993-1994 год. срещу рушвет на доц. Петърчев зам.декан, тези парашутисти се преместиха от свободния в техническия като легитимен по онова време и сега се правят на големи юристи !
9
5
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Маските отдавна паднаха!Титаничната битка между Рапона и Доган завърши със страхотен успех - беше гътнато едно барбекю.Целият цирк за наивници не може да скрие простия факт, че ГЕРБ, ДПС, БСП, НДСВ и т.н. са ГЛАВИ НА ВСЕ СЪЩАТА ЧЕРВЕНА ХИДРА.От която не можем да се опървем вече 23 години.
8
0
 
7
 
! Отговори
nue преди 12 години
елате да им видите колите пред офиса на комисията! Все едно сте пред офис на банка. А въпростният господин се появява с кола, която дори в съня си не съм си я представял. едно американско чудовище, което не знам кола ли е, камион ли е......... абе държавен служител!!!
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още една Калинка от ГЕРБ ...
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви са тези заплати ? Нали сме в криза? Хората не си получават, а те си раздават космически заплати.
5
1
 
10
 
! Отговори
бг преди 12 години
Този бг турчин що още не си е заминал, след като мандата му е изтекъл ?!Май си кюта тихичко, взема си заплатата, нищо не прави и чака. И що някоя институция не се сезира - да го махне и върне парите взети след 13.04.2011. Дали ще стане. А дано, ама надали..
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе за какъв баланс приказва хипопофидоскова, като само тя заема място за четирима?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да се сезира КЗП! от къде накъде, ще командва комисия, след като е с изтекъл срок на годност! да го бракуват немедленно!
2
2
 
11
 
! Отговори
калинката преди 12 години
Първо да проверят дали дипломата й не е менте
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Юридически факултет на Технически Университет:))Всъщност, това не е ли онзи, не закония факултет, дето го обявиха за нелигитимен преди 5-6 години и дето го откриха за да могат разни депутати и "наши хора" да получат юридическо образование,за да могат да се настанят по разни предсъединителни програми и комисии и получаваха дипломи, без дори да са се вясвали във Варна?