Борисов, обсъдихте ли с Барозу приоритетите между 2 спирки на метрото?

Спор в парламента за приоритетите ни в ЕС
Обновена: 14 сеп 2012 21:53 | 14 сеп 2012 19:30,
232
Борисов, обсъдихте ли с Барозу приоритетите между 2 спирки на метрото?
Снимка: БТА

Съвсем различни гледни точки показаха различните парламентарни сили, след като премиерът Бойко Борисов представи в парламента доклада за българските приоритети при Датското и Кипърското председателство на Съвета на ЕС.

Особено остри бяха депутатът от БСП Пламен Орешарски и евродепутатът от левицата Илиана Йотова.

ГЕРБ не реализира нито една значима цел за европейското развитие на България, заяви Орешарски. По негови думи страната ни се е провалила с членството в ERM2, т.нар. ”чакалня на еврозоната”, и в еврозоната.

Според червения депутат обаче още по-голям е провалът по отношение на Шенген. Орешарски  обясни, че има редица негативни тенденции в страната ни при управлението на ГЕРБ. Като пример той даде забавянето на социално-икономическото развитие, задълбочаването на проблемите в заетостта и социалната интеграция; влошаването на инвестиционния климат и намалелите инвестиции и доходи.

Според депутата ГЕРБ не защитава еднозначно българския интерес.

„От доклада не става ясно какви приоритети ще отстоява България по време на Кипърското председателство Значимите за страната ни теми са разгледани прекалено общо и липсват аргументи”, заяви той.

Евродепутатът Илияна Йотова подкрепи Орешарски в тази му теза и обясни, че не вижда разлика с предишния доклад на управляващите.

„Вие, г-н Борисов, който толкова много искате да получавате потупване по рамото от висши европейски чиновници, не използвате ден като днешния да се похвалите с постиженията”, обърна се Йотова към премиерът.

По нейни думи никой друг не си позволява да се отнася толкова формално към европейските теми. Според Йотова страната ни е останала извън вземането на важните решения в ЕС. Липсва яснота каква е позицията на правителството по теми, които интересуват много българи – например по отношение на директивата, която ще забрани производството на ориенталски тютюн, обясни евродепутатът.

Йотова отново се обърна към Борисов и го попита каква е позицията му въпроса, “ако случайно е успял да обсъди въпроса с Жозе Барозу между две спирки на метрото“. Изказването на Йотова беше инспирирано от скорошното посещение на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за откриването на метрото.

Тя също определи като един от най-големите провали на ГЕРБ борбата с безработицата. Йотова сподели, че се е зарадвала на думите на премиера, че са усвоени 150 млн.лв. за борбата с безработицата. „Трябва да знаете обаче, че това е едва 15% от онова, което ни се полага от европейските средства”, обърна се евродепутатът към Бойко Борисов.

По думите на Йотова в Комисията „Антимафия” в ЕП постъпват доклади, според които България е сред страните с най-голямо увеличение на организираната престъпност. Евродепутатът обясни, че за България се говори като за страна, в която има заплаха за демокрацията и за честните избори и има намеса срещу съдебната система.

Съвсем различен поглед за ситуацията представиха от ГЕРБ. Управляващите наблегнаха на плюсовете на водената от кабинета политика в ЕС - финансовата и икономическа стабилност на страната и повишаващия се в условия на криза кредитен рейтинг на България.

Според представителите на мнозинството правителството е създало предпоставки за устойчив икономически растеж, успешно участие на България в преговорите за структуриране на бюджет 2014 -20 г. , а страната ни не се е подвела да влезе в спиралата "дълг-дефицит-дълг".

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев изказа съвсем противоположно мнение на това на Йотова. Той беше категоричен, че стоим добре в Евросъюза. Шест години след членството доверието към България се възстановява, подчерта той.

По средата застанаха представителите на Синята коалиция. Евродепутатът Надежда Нейнски определи поставянето на червени линии в отношенията със съседните държави като доказателство за неумението да се изготвят консенсусни решения.

Според нея трябва внимателно да се анализират и планират и отношенията между България и арабските държави. Малко след скандала с македонската изложба в Брюксел, на която се представяха български писмени паметници, министърът на външните работи заяви, че ще бъдат поставени червени линии в отношенията със съседните ни държави, които не бива да се прекрачват.

Депутатът Асен Агов обеща подкрепа на ГЕРБ в енергетиката, ако работи за намирането на "инструмент, който да спести на българите измислените от Русия цени на природния газ".

ДПС поиска анализ на постигнатите до момента цели в резултат на водената кохезионна политика, а не само отчет какви пари от ЕС сме усвоили.

От "Атака" за пореден път се съсредоточиха върху тезата си за необходимост от преразглеждане на първоначалните условия по договора за членство на България в Евросъюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
1
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Нашия с главните букви - спри за малко, обърши си пяната от мутрата
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес танцувам последния валсда си вземем сбогом, любима;ще те помня до сетния час,с теб танцувахме цяла година...Благоденствие ти обещаи нали беше млада, свенлива,аз повярвах на тази лъжа -с нея ти беше много красива...Последен валс... Сбогом, любима...Ще си спомням за теб дории под новото име...За промяна говореше ти,но понеже, обаче, защото -дума дупка не прави, нали -път на изток откри към Европа...И сполука дори предвеща,но дори и това ти прощавам;сто лъжи или сто и една
176
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКИ СЕРЕГЕЙОВЕ ДА СЕ ЯВЯТ НА СПИНОЗИТАНО 20--СПИНИШЕФ'А И ПОКАЗВАЧЕРВЕНИ ПРАШКИ--НОВАТА МОДЕРНА ЛЯВА УНИФОРМА
175
2
 
5
 
! Отговори
ДО 216 преди 11 години
ТАПИР,ТЕЗИ ЛЪЖИ ГИ ПУСКАЙ НА ПАРТИЙНОТО СЪБРАНИЕ...ИНВЕСТИЦИИТЕ ВИ СА ОГРАБЕНИТЕ ОТ НАС ПАРИ И ВЪРНАТИ ПОД ФОРМАТАНА ИНВЕСТИЦИИ,ЗА ДА ПРОДЪЛЖИ ГРАБЕЖА С ЕНЕРГО И ДРУГИТЕ ВЛОЖЕНИЯ.МИЛИАРДИТЕ СА ВАШИ И МАНИПУЛИРАТЕ ИКОНОМИКАТА,КАКТО ВИ Е УГОДНО.БОЙКО И ДА ИСКА НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПОПРЕЧИ ДА КРАДЕТЕ,ТЪЙ КАТО КРАДЛИВИТЕ СЪДИИСА Г%ЦЕВИ ЕКСТРЕМЕНТИ.ТОЙ И НЕ СМЕЕ,ЗАЩОТО ЩЕ ГО УБИЕТЕ,КАКТО ПОСТЪПВАТЕ СВСЕКИ,КОЙТО ВИ СЕ ОПРЕ.КРЕМЪЛСКИ ЕКСТРЕМЕМТИ СТЕ ВИЕ И ЗАБРАВАТА Е НАЙ--ЗАСЛУЖЕНАТА ПРИСЪДА ЗА
174
2
 
6
 
! Отговори
ДО 215 преди 11 години
***,БЪРКАТ НАЗНАЧАВАТ С ИЗБИРАТ=ТО НЯМА ДРУГ КАНДИДАТ БЕ ***.ВИНАГИ,КОГАТО СЕ ЗАДАДАТ ИЗБОРИ И ПУСКАТЕ ЕДНА И СЪЩА ПРЪДНЯ=КАТО ТОВА КРАДЕНЕ,КОРУПЦИЯ,ТРЪТ...ТРЪТ...ТРЪТ...НЯМА ДО СЕГА...ИДВАТЕ НА ВЛАСТ И...ВЕЧЕ ИМАПОНЕЖЕ СТЕ МАЙСКА РОЗИЧКА ВИ СПИРАТ ОТ ЕВРОПА ФОНДОВЕТЕ=ЗНАЯТ ХОРАТА,ЧЕ НАД 50 ГОДИНИ КРАДЕНЕ ИМАТЕ СКАТАНИ ПО ЕВРОПАСТОТИЦИ МИЛИАРДИ ОГРАБЕНИ ОТ ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ...
173
4
 
7
 
! Отговори
До 187-Евелина преди 11 години
Твойто IQ да не е като на IQ146,че вие, безработните и с малки заплати ще гласувате за Герб, който докара най-голяма безработица -Борисов остави половин милион българи без работа замрази доходите и вдигна цените,а не за БСП, които увеличиха двойно доходите, откриха 400000 нови работни места, докараха 26 млрд чужди инвестиции, а Герб- нула и компаниите бягат от Б-я. За да гласуваш за Герб и ББ- целият оакан, гаф върху гаф, лъжа върху лъжа, с престъпно минало или си чел само Винету или си мазохист
172
3
 
6
 
! Отговори
До214-И двамата вЕП преди 11 години
На фактите Герб отговаря само с псувни. Няма с какво друго. Външни наблюдатели, а не БСП, твърдят,че при Герб корупцията е нарастнала 3 пъти, контрабандата е 50%, а според най-унищожителния, най-лош досега за Б-я доклад на ЕК(Евр. ком.) от юли-"Сега в Б-я се разпорежда мафията и 12 престъпни групировки"Само след дни в ЕП(Евр.парл.) комисия Антимафия ще се занимава с престъпното минало на Борисов, докато по същото време ще избират Станишев за председател на Партията на европейските социалисти
171
8
 
7
 
! Отговори
ДО 213 преди 11 години
НАЙ--БЛИЗКО ДО БЕКАПЕ КОМУРУНГЕЛИТЕ СТЕ ВИЕ И ЧУЖДЕНЕЦА СЕРЕГЕЙ СПИНИШЕФ,НАЙ--ГОЛЕМИТЕ ЛИЦЕМЕРИ СТЕ ВИЕНАЙ--ТЪПИТЕ СТЕ ВИЕ И ПРИ ТОВА С ПРЕТЕНЦИИ--ЖАЛКИ СТЕНАЙ--ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ СТЕ ВИЕ--Н Е Н А С И Т Н ИНАЙ--ПРОДАЖНИТЕ ГНУСЛЯЦИ СТЕ ВИЕ--КАКВО ЛИ НЕОЛИЗАХТЕ НА КРЕМЪЛ...НАЙ--ЗЛАТА ПРОКОБА ОТ ЦЯЛАТА МНОГОВЕКОВНА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ СТЕ ВИЕ.ТУРСКОТО РОБСТВО Е,КАТО ЗАКАЧКА НА ФОНА НА ВАШИЯ КРЕМЪЛСКИ ВЕКОВЕН ГНЕТ !...ВСИЧКИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ СА МРАЗИЛИ КРЕМЪЛВСИЧКИ ИЗРОЖДЕНЦИ ОБИЧАТ КРЕМЪЛ.
170
6
 
10
 
! Отговори
Кой какво върши преди 11 години
Безработица при Герб официално-13% неофиц-2-3 пъти по-голяма, при Станишев 5%. 400 000 закрити раб. места при Герб, при Станишев ОТкрити НОВИ 350 000 раб места.При Герб 27 000 фалирали фирми с 60 000 души за 3 месеца на 2012г Герб- 4 год. замразени доходи, Станишев увеличи ДВОЙНО заплати и пенсии. Чужди инвестиции при Станишев 26 млрд., Герб- клонят към нула и чуждите компании бягат от Б-я. Станишев- 14 място по усвояване на европари в ЕС, Борисов- на последно.Герб- 28000 емигрират/год Стан-2000
169
8
 
7
 
! Отговори
ДОЛУ преди 11 години
***!!!!
168
1
 
9
 
! Отговори
ДО 210 преди 11 години
...НЕ Е ЛОШО--ТРАГИЧНО Е !...
167
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЛОШОТО НЕ Е ТОВА, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ СЛУЧВА КАКВО ЛИ НЕ, А ТОВА, ЧЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ СЕ СЛУЧИ... ОЩЕ ЕДИН ПЪТtinyurl/Bulgaria-New
166
15
 
7
 
! Отговори
ДО 208--Телеграма преди 11 години
ВСИЧКИ СЕРЕГЕЙОВЕ ДА СЕ ЯВЯТ НА СПИНОЗИТАНО 20--СПИНИШЕФ'А И ПОКАЗВАЧЕРВЕНИ ПРАШКИ--НОВАТА МОДЕРНА ЛЯВА УНИФОРМА.
165
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До IQ146За комунистите във властта говорите. Прав сте.
164
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-страшни са маскираните!Големи бели правят!
163
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пребоядисанииииииии!!!!!!
162
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунетаааааааааа!!!!!!!!
161
20
 
5
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Бойко Борисов на следващите избори ще спечели с абсолютно мнозинство. Ако средното IQ на българина беше над 100, можеше да мислим и за конституционно мнозинство. Но като се има предвид тежкото 70 годишно наследство и увреденото мислене на ГЕНЕТИЧНИТЕ КРАДЦИ, мисля че конституционното мнозинство е нереалистично...КОМУНОИДИ, народът понякога е ***, но никога толкова, колкото ви трябва на вас, че да дойдете отново на власт...
160
1
 
2
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Какво хубаво момиче!
159
7
 
4
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
В този КОМУНОИДЕН САЙТ слагат БАН на казващите истината!