Доган не го очаква добро бъдеще, скочи ГЕРБ

Спор в парламента за думите на Сокола за Балканската война
Обновена: 7 ное 2012 18:01 | 7 ное 2012 18:01,
223
Доган не го очаква добро бъдеще, скочи ГЕРБ
Думите на Ахмед Доган отново предизвика политическа полемика. Снимка: архив, Булфото

Оценката на Ахмед Доган за Балканската война е грешна и провокативна. Тълкуванията му по казуса разкриват политическо задкулисие, заяви в декларация ПГ на ГЕРБ.

Тя предизвика скандал в парламента след остра реакция на ДПС в защита на Сокола.

ГЕРБ категорично не приема определенията на лидера на ДПС за Балканската война, че е етническо прочистване,  произнесени в Кърджали, се посочва в декларацията на управляващите.

Те призоваха всички политически сили да застанат над тесните си партийни интереси, за да бъде запазен етническият мир.

"За българските граждани Балканската война е освободителна, война, в която една нация побеждава империята. И това не е гледната точка на ПП ГЕРБ – това е гледната точка на българската историческа наука. Никой от нашите бивши съюзници във войната – Гърция, Сърбия и Черна гора, не е дръзнал да оспорва нейния освободителен характер. Не е редно политик, който и да било той, да сравнява Балканската война с етническо прочистване и възродителен процес. Ето защо намираме оценката на Доган за погрешна и провокативна", отсичат управляващите.

Още по темата
„Мнозинството не приема един политик с рутината на Ахмед Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да настоява за пренаписване на историята. Политик, който се опитва да го направи, не го очаква добро бъдеще“, категорични са от ГЕРБ.

Според управляващите, ако коментарите на Ахмед Доган не са плод на политическо късогледство, то значи става дума за грубо предизборно заиграване с крайно негативни последици.

ГЕРБ категорично се обяви против „националистическата риторика, гръмогласно отстоявана от различни политически сили, чиято цел са краткосрочни политически дивиденти“.

От ДПС веднага защитиха лидера си, като обясниха, че имало разлика между „общ прочит“ и „нов“.

„Общият прочит на историята не означава подмяна на историята, не означава отричане на историята, а обратното – немитологичен, истински прочит на историята, който да търси истината за историческите събития“, обясни заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Според него се прибягва до елементарния трик да се замени израза "общ прочит"  с "нов" прочит на историята, за да се разгърне анти-ДПС истерията.
 
„Изглежда, имате проблем с политическите си ресурси и ви трябва нова енергия да заредите поизхабените си политически батерии“, обърна се той към националистите. ДПС обаче не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия, допълни Местан.

Той посочи, че не само Балканската война, а и която и да е война е не само държавно политически, но е
нравствено-психологически проблем и има човешко измерение.

Местан припомни, че през 1912 г. сръбските власти във Вардарска Македония също са упражнявали репресии върху българите и че подобна политика са имали и гърците в Югозападна Македония. Тези действия също са политика на асимилация и прочистване, на жестокост, може ли да си позволим избирателност, или жестокостта
е жестокост само когато се отнася за другите, а не за нас, попита реторично Местан. 

„Общият прочит на историята е задължителен, задължителен е както за интегритета на съвременното ни гражданско общество, така е и задължително условие за да могат всички балкански народи да имат своята обща, градивна, геостратегическа перспектива”, посочи още депутатът от ДПС.

Общият прочит на историята цели да изравни подвига на Васил Левски с действията на Мидхат Паша, да равнопостави Сюлейман Паша и ген. Гурко, скочи веднага от парламентарната трибуна проф.Станислав Станилов от "Атака".

Според него целта е да бъде сложено началото на разрушаването на нашата идентичност.

Коментирайки думите на Местан за общ и нов прочит на историята, Станилов направи сравнение
с термина "османско присъствие", целта на който била да прикрие всички престъпления срещу българския народ и да бъде принизена българската национална революция.

„Тезата за общия прочит е теза за въвеждане на новия османизъм в България, за оневиняване на чудовищните престъпления на Османската империя и връщането стотици години назад“, заяви депутатът от "Атака". 

Сините видяха в „злоупотребата с българската история“  само един политически ефект - изборите
догодина.

„Доган периодично дразни българската публика с електорална цел т.е. повдига някаква тема, казва някакви думи и като краен  резултат е постигнал своята електорална цел“, обясни десният депутат Веселин Методиев.

Според него така ДПС запазва своя периметър, партиите от центъра – своя, и ще се сбият с ДПС за останалите гласове. 

Дайте да му покажем, че знаем какво прави, той е "страхлив за собствените си гласове", затова предизвиква тези скандали, поиска Веселин Методиев . И попита политиците в Народното събрание защо правят от скандала по-голям. За да му дадете повече сила ли , допълни той.

Левицата призова да се прекратят политическите изявления около Балканската война и случая в Кърджали.
Коалиция за България е на позиция, че и изказването на Ахмед Доган, провокацията в Кърджали, както и реакциите на останалите политически партии не са в интерес на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Todor Jivkov umira prez 1998 , interesno za6to ne e bil saden do togava , koi stoi zad nego i negovite PRESTAPLENIA
156
0
 
0
 
! Отговори
FBI преди 11 години
Арестуван е на 18 януари 1990 г. и е обвинен в редица престъпления. През юли 1990 г. мярката му за неотклонение "задържане под стража" е заменена с домашен арест.Главната прокуратура започва срещу него 5 дела.През 1990 г. е образувано дело за насилствената смяна на имената на българските турци и принудителното им изселване от 1984 г. до 1989 г. В периода до 1998 г. Върховният съд връща делото 4 пъти за доразследване във Военната прокуратура.На 25 февруари 1991 г. започва процес за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. На 4 септември 1992 г. Върховният съд го признава за виновен и го осъжда на 7 год. лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн. лева. През януари 1994 г. присъдата е потвърдена. На 9 февруари 1996 г. общото събрание на наказателните колегии отменя присъдата му.На 8 юни 1993 г. е образувано делото за т.нар. лагери на смъртта.Привлечен е като обвиняем и по делото за отпускане на несъбираеми кредити и помощи на развиващи се държави и комунистически партии, с което е ощетен държавният бюджет.Обвинен е и по т.нар. дело Фонд Москва (Дело 2) за подпомагане на международното комунистическо движение.След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.Тодор Живков умира на 5 август 1998 г. в София.
155
2
 
1
 
! Отговори
Брррр преди 11 години
Вижте това: h-p://lesni-paribg.alle.bg там се правят пари обаче се иска да не си *** ***.
154
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Балканските войни започнаха през месец октомври 1912г. и продължиха след 1913 г. като Първата и Втората Балканска война или Междусъюзническа война. Началото на Балканската война от България се постави на 5 октомври 1912г. след като от най-високият връх над градчето Тъмръш, пукна първата пушка и оръдията срещу така наречената "Помашка Република - Тъмръш"!Четири държави воюваха срещу Турция. Четири и то все християнски. Сърбия, Гърция, България и Черна Гора. За обикновените хора в Османската империя, които изповядваха ислям, тя беше "кръстоносна", което да рече "верска". И затова всички в Империята, които изповядваха ислям, бяха вътрешно убедени, че трябва да подкрепят Турция. Помаците в по-голямата си част, също бяха за Турция.Това ще рече, че макар и да живееха в християнски държави, те се молеха да победи Турция. Но ето, че Турция, не победи! И какво ли щеше да стане с тези, които се намираха в християнските държави. Очаквало се да е лошо. Но, то пък не дойде веднага! А защо ли? Защото съюзниците срещу Турция се скараха. Започна Втората Балканска война, наречена Междусъюзническа през юни 1913г.Сега Помаците се ориентираха на страната на България, тъй като там имаше най-много Помаци. С какво ли можеха да и помогнат. И както се започна войната, така и свърши, където България бе победена.Помашките райони се разпределиха фатално зле за самите Помаци. Те попаднаха и в България, и в Гърция, и в Турция. А тъкмо такова разпределение означаваше липса на обединение. А обединението пък бе надежда на Помаците да претендират, че са национална общност, която заслужава признание именно, че са такава! Общност, равна на нация! Нация! Какво ли щеше да става оттук насетне!Ставаше лошо! Много лошо! И това много лошо беше от страна на България.Появиха се офицерите като този полковник Серафимов, който обвиниха Помаците в помагачество на турците и затова започна придвижването им, било към Турция, било към Гърция, към която бе предадена немалка част от помашките земи. Хиляди семейства бяха пропъдени. Хиляди! И то така - голи и боси, и земите им раздадени и разделени на бежанци - българи, приканени от други държави.Тогава Помаците от безизходица и мъка запяха и пропяха песента "Пуста да остане бре мале 13-та година" !Какво ли се е случило тогава, та да бъде "проклета" тази 1913-та година!?!И то да е такава за целият Помашки народ! "
153
2
 
16
 
! Отговори
кой - кой е : преди 11 години
" БСП няма да се включи в подписката на "Атака" за сезиране на Конституционния съд за обявяване на ДПС за противоконституционна партия", категоричен бе бившият коалиционен партньор на Доган. " -----> ГАРВАН ГАРВАНА ОКО НЕ ВАДИ !!!!!
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Участ на мирното населениеПървата балканска война нанася големи щети на жителите на районите, през които преминават войските. В Тракия и Родопите са опустошени редица села (турски, гръцки, българомохамедански и българохристиянски).[149][150] От Лозенградски окръг бягат 50 000 турци. Десетки хиляди българи са принудени да търсят закрила в районите, завзети от техните сънародници.[151] Мюсюлманското население в Македония е подложено на репресии от местните християни и от съюзническите войски, което води до многохилядни бежански вълни към големите градове (Скопие, Битоля и Солун) и към Мала Азия.[152] Опустошенията, прекъсването на търговията и репресиите срещу мирното население, извършени и от двете воюващи страни, водят до масов глад през зимата и пролетта на 1913 г., който обхваща Одринско, части от Родопите и района на Гюмюрджина.[153][154] Епидемии от холера и дизентерия отнемат живота на много жители на Източна Тракия и България през есента на 1912 г., а след Втората балканска война се разпространяват от бежанците по целия полуостров.[155]Победителите повеждат политика на национална и религиозна асимилация в новопридобитите територии. Под ръководството на Българската православна църква през януари-февруари 1913 г. са покръстени хиляди помаци от Родопите (включително и от старите предели на Царство България) и от поречията на Места и Струма.[156] Албанците в Косово и Македония, които се противопоставят на сръбските и черногорските войски, са подложени на масови кланета.[157] Във Вардарска Македония още от есента на 1912 г. сръбските окупационни власти подлагат на натиск местните българи да се обявят за сърби. Управлението, установено от ВМОРО в Охрид, Велес и други градове, е разтурено, много дейци на революционната организация са арестувани или убити. На гонения са подложени и екзархийските свещеници и българските учители, на чието място идват сръбски. Българските училища са закрити, а сръбски чети извършват насилствено разоръжаване на селските милиции, съпроводено с побои и убийства.[158] Гърците в Югозападна Македония провеждат аналогична политика спрямо местните българи.[159]
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Втори ключов жалон в кариерата на Бойко Борисов е активното му участие във Възродителния процес.-През 1989 г.,по време на възродителния процес според една справка за него ръководи само взвод.Ала по-скоро е вярно признанието му - все пак по онова време е дорасъл до майор,треньор е на спецбойци,води катедра и преподава в школата на Държавна сигурност (ДС).Пращат го в най трудните райони - Каолиново,Дулово,Разград.Бойко Борисов го има в списъците с наградите за "Обявяване на благодарност" - от 1985 г. до идването на демокрацията..Бойко Борисов пред българската публика:Аз се гордея с участието си тогава..Бойко Борисов :-Никога след това не се чувствах виновен.
150
3
 
4
 
! Отговори
Престъплението преди 11 години
Още Г. Димитров е бил обладан от мисълта за изселване на българските мохамедани. При Т. Живков е задействан планът за окончателно решение на "турския въпрос" - една авантюра, нанесла непоправими щети на България. От Освобождението през 1878 година досега 1 137 000 български турци са напуснали България. Поне половината от тях са се изселили от родните си места заради гонения. Сред тях централно място заема Възродителният процес с ключова роля не само за обезлюдяването на обширни райони, но и за срива на соц-икономиката през втората половина на 80-те години. За българската историография остава нерешен въпросът доколко престъплението на комунистическия режим, цинично наричано Голямата екскурзия, е всъщност насилствено продължение на процеса на размяна на големи групи от населението между европейските страни през 20-ти век.Огромните демографски, стопански и морални щети, които България понесе заради авантюрата на оглавявания от Живков комунистически режим, бяха тема на състояла се наскоро дискусия в софийската Червена къща. Изводите от нея сочат, че делът на турците през миналия век спада плавно от 1/4 до 1/10 спрямо цялото население на България. Това обаче не успокоява комунистическия режим. Той управлява страната само една трета от времето след Освобождението през 1878 г., но успява да прокуди две трети от всички напуснали я български турци.
149
0
 
3
 
! Отговори
FBI преди 11 години
През 1991 г. заради Възродителния процес са повдигнати обвинения срещу Тодор Живков, ген. Димитър Стоянов, Петър Младенов, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински. Първоначалният състав на обвинението е чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс и се отнася до проповядване и подбуждане на расова и религиозна вражда. През 1993 г. обвинението е заменено с ново, формулирано като "престъпление по служба".През следващите години делото е разделено на пет отделни дела. През февруари 1995 г. Военната колегия на Върховния съд, при едно от поредните връщания на делото за доразглеждане, издава изрично указание да бъдат разпитани всички, които имат отношение към репресиите в периода 1984-1989 г. Това значително забавя и затруднява по-нататъшните следствени действия. В края на 1997 г. обвинителният акт е внесен, но след няколко месеца състав на Върховния касационен съд връща делото за доразследване с аргумента, че това указание не е изпълнено
148
0
 
3
 
! Отговори
асимилационните мерк преди 11 години
Така нареченият възродителен процес представлява отнемане от страна на държавата на основни лични човешки права, като правото на самоопределение и свободата на вероизповеданието. Понятието "възродителен процес" е наложено от партийната върхушка в БКП и за пръв път се използва на среща на Политбюро на ЦК на БКП на 18 януари 1985 г.[4] като общо название на тези асимилационни политики. То се корени в официалната доктрина, че всички български турци са насилствено ислямизирани по време на Османската империя и "във вените им тече българска кръв",[5] което, дори да беше вярно от антропологическа гледна точка, с нищо не оправдаваше отвратителните насилия над съвестта и физическия тормоз над туркоезичните българските граждани.Конкретните мерки по осъществяването на тази политика, освен насилствената смяна на имената, включват и забрани и ограничения, засягащи основни права. Забранява се употребата на турски език. Ограничава се още по-драстично практикуването на исляма и посещението на джамии /към този момент християните в страната също нямат достъп до православните и католическите храмове/. Традиционните мюсюлмански погребални ритуали са заменени със "социалистически". Стриктно се прилага забраната за обрязването на мюсюлманските момчета. Забранява се носенето на традиционното облекло на представителите на мюсюлманската общност, особено на шалвари от жените
147
1
 
5
 
! Отговори
J преди 11 години
Няма по-нагъл и по-гаден индивид от този. И има наглостта даже да си отваря устата. Отврат!!!
146
0
 
4
 
! Отговори
tenkess преди 11 години
Дръндарския *** не се беше появил близо една година и сега /както всеки друг път/излезе иза..а се присъщо не само на него и пак ще се скатае до изборите,а балъците да си пишат декларации.Бил си е предател и такъв ще си у..е!!!НАГЛЯР!!!!
145
2
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Приятели,Да си спомним с благодарност за кръвта пролята през 1878г., от 30 братски нации Но никога да не забравяме, че всички Велики сили са виновни вкупом пред българската нация...!!!- Защо ли?Защото след предварителните договорки за ликвидиране на Османската империя, "великите сили" не се съобразиха с подробно изработените от самите тях етнически карти, за Балканите.На Цариградска конференция, още преди войната от 1878г., е решено:1. Нишка област, заселена с компактно българско население, да се присъедени към Сърбия, в замяна на Босна и Херцеговина, които се заграбват от Австро-Унгария...2. На Румъния да се даде Добруджа, в замяна на Молдова, която се заграбва от Русия...3. На запад от линията Железни врата Солун, да се разпорежда Австроунгария, на изток - Русия..., което автоматична разкъсва българската нация и това се подкрепя от новите Велики сили и сега... (а след първата световна война, най-вече от Америка...!!!)3. Да не се допусне създаването на силна славянска държава на балканите (клаузата е насочена изцяло срещу обединена България...)4. Русия ще проведе войната с помощта и съгласието на цяла Европа, но всички нейни договорености с Османската империя, ще се разглеждат като временни..., затова Сан-Стефанския договор е предварителен прелиминарен..., затова България е разкасапена, на пет части, чрез Берлинския договор...!!!5. По силата на договореностите още от преди Руско-Османска война, нито една "велика" сила не е смятала да допусне обединението на Българската нация от двете страни на линията Железни врати Солун...!!! ... това продължава и сега...!!!Но днес,:1. По силата на членството ни в ЕС, днес имаме уникалния шанс да наложим без война, на Сърбия, Македония и Албания, статут за българите в техните държавни граници, като национално-духовни автономии... и да им дадем двойно гражданство...2. За откраднатите след Първата световна война, Западните покрайнини и Струмишка околия, да искаме автономия и съвместно управление (кондоминиум), със Сърбия и Македония, съответно...!!!Време е политици ни да проявят любов към българската нация, политическа воля и "дупе"..., в името на Българската нация!!!
144
2
 
1
 
! Отговори
abdal -125 преди 11 години
125, ти *** ли си или недоскиф. Да си агент е по-гадно и от хиляда милиционери, защото милиционерът работата му е била да пази и такива като теб, и ти се прибираше спокойно вкъщи, и кражбите бяха рядкост. А този мръстик е слухтел и доносничел, предавал е и братята си турци, и помаците, и невинни хора, предавал е къде що свърне, и не са го карали насила, искал го е, това му е природата и огромна му е алчността. Доказа го и със сараите и с консултациите.
143
2
 
3
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ДОГИ, - Балканската война е ПРЕДИЗВИКАНА от "Берлинския мирен договор", в който не са отчетени етническите граници в европейската част на ОСМАНСКИЯ БЕЙЛИК, съставена от "великите сили" на Цариградската конференция от 1877г....Балканската война е водена против ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ...!!! Турция, Е ОСНОВАНА ПРЕЗ 1923 ГОДИНА!!!- Но Османските джелати, които са клали бременни български жени и български деца, са ИДОЛИ за БУНОВСКИТЕ УБИЙЦИ на български жени и български деца...Чиято идеологическа програма е ПИСАНА ЛИЧВО ОТ АХМЕТ ДОГАНОВ...!!!
142
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"*** пребиха мъж, не ги пуснал в дома си" това заглавие е от днешен вестник та това е електората на догана а ГЪРБАВИТЕ спят 3 г и се правят че правят сечено на догана ама как да му правят сечено като са от една партия майка и соколи и тикви и сите
141
2
 
5
 
! Отговори
kokoko-o-o преди 11 години
Какъв сокол, бе, хора! Това е проскубана, дърта кокошка.
140
2
 
2
 
! Отговори
xyyy преди 11 години
Според видния български хидролог Доган ага излиза, че и Гражданската война в САЩ преди два века за обединяване на северните и южните щати е била прочистване?! С твоята *** наглост може и това да изтресеш. Ашколсун, ефенди, затова ли България ти плащаше дългото обучение преди залеза на демокрацията? Както и на останалите твои подгласници в Народното събрание дето си кривят душата, за да си пълнят устата. Толкова сте компроментирани, че човек го е гнус да ви слуша.
139
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доган е бита карта, всички го разбрахме. Идват избори и Касим Дал го е притиснал в ъгъла. На всички българи в жна България им е пределно ясно, че ДПС на тях не им помогна с нищо, пез всички тези години. ДПС само ограбваше държавата, нещо, което никой българин не одобрява - християнин или мюсюлманин.
138
1
 
7
 
! Отговори
teo преди 11 години
За пореден път Доган-сергей,сава,ангелов И ВЕЧЕ ЯВНО И НАГЛО ДОКАЗА, ЧЕ Е ДЪРЖАВЕН ПРЕСТЪПНИК, НЕДОСТЪПЕН ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ!!! С тази ДЪРЖАВНА ПРОВОКАЦИЯ, КАТО ОБЯВЯВА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА ЗА ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ, ВЕЧЕ "ДОСТОЙНО" СЕ КАНДИДАТИРА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАТВОРИ!!! Бойко, Цецо и БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА, ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ И КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОЗИ ДЪРЖАВЕН ПРЕСТЪПНИК ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА ЗА МНОГО ДЪЛГО ВРЕМЕ!Стига гаврене с България - БЕЗНАКАЗАНО!!! Българите чакат с бюлетината в ръка!!!