В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС

Кабинетът даде мандат на Ангелов да преговаря за закупуване на бойните машини
Обновена: 19 дек 2012 17:30 | 19 дек 2012 15:11,
293
В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС
Снимка: архив Булфото

Правителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов да започне преговори за закупуване на многоцелеви бойни самолети, съобщи самият Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

Правителството днес гласува доклада на министъра, който беше отлаган два пъти. На предишното заседание на кабинета точката беше отложена, защото не всички министерства бяха представили становищата си. Ангелов уточни, че ще бъдат купени поне 8 изтребителя, като в решението на МС от днес не е посочена цена. Причината е да се даде свобода на преговорите. По думите на военния министър няма ограничение дали многоцелевите изтребители да бъдат нови или втора ръка.

Няма да бъде обявяван конкурс за изтребителите, за да се запази възможността за закупуване на машини втора ръка, допълни министърът. В последните седмици срещу МО бяха отправени остри критики, че няма да има търг за придобиването на машините, а това ще стане чрез преговори.

Ангелов заяви, че ще се преговаря с Германия, САЩ, Португалия, Италия, Израел, Швеция и други. Министърът съобщи още, че до 1 март трябва да докладва на кабинета за резултатите от преговорите и тогава ще се гласува инвестиционният проект.

Ангелов допълни, че все пак финалното решение за закупуване на изтребителите ще бъде на Народното събрание, защото всички договори за над 100 милиона лева се одобряват от депутатите.

Още по темата

Министърът на отбраната обясни още, че не вижда нищо нередно в закупуването на изтребителите точно в края на мандата на това правителство и дори се пошегува, че предстои следващ.

Няма нищо нередно, това не е сделка, това е многогодишен договор, допълни Ангелов. Министърът определи закупуването на изтребителите като истинско стратегическо сътрудничество.

Ангелов посочи още, че и сегашното правителство доскоро е плащало за сделки на предишния кабинет. По негови думи казусът със закупуването е трябвало да се реши от предишните управници. Според министъра такива опити е правил и кабинетът на Иван Костов, и този на Симеон Сакскобургготски, и на тройната коалиция.

Левицата остро разкритикува плановете на правителство за многоцелевите самолети, защото се очаква правителствата до 2020 година да плащат за машините. По неофициална информация цената ще бъде между 600 и 700 млн. лева. По неофициална информация страната ни ще купува португалски F-16 на възраст над 30 години.

През септември стана ясно, че и Европейската комисия се противопоставя на сделката, защото тя ще бъде осъществена без обществена поръчка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
1
 
! Отговори
Naidenov преди 11 години
eh, mnogo skap nachin za unijojenie na sobstvenia narod sa sobstvena kalpava voiska i kalpavi samoleti -ei, na v Kazahstan - 27 dushi bili ubiti s edin samolet An-72 , a predi nyakolko mesetza i 14 voinitzi-granichari...bez voina sa martvi 41 dushi za po-malko ot 6 mesetza....samo s sobstveni sili!
208
0
 
1
 
! Отговори
ха преди 11 години
Кой е тоя дятка?
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми що Йода не каже кой и какви хонорари ще гушне за благодарност, че са изринали *** на португалците?
206
0
 
1
 
! Отговори
Svinarov преди 11 години
nema nujda da se habite!predi 100 godini BG armia v golemite snegove pesha se e dvijila, borila i e pobedila vragovete na bg naroda!sega za 1 sedmitza 1400 dushi sa remontirani samo v 1 bg bolnitza, stoto ne mogat da hodyat. a kakvo ostava za letene?
205
0
 
2
 
! Отговори
Strashimirov преди 11 години
za kakvo sa ni izstrebiteli?! na koi sme mu pritryabvali?! vsyaka zima ot stud, izmrazvane, prekomerna upotreba na mente-alkohol, ot marzel i neznanie kak da chistim snega ot republikanski patysta,trotoari, sgradi,darveta, ot piyani doktori, ot ludi politzai, sadii, chauffeuri v BG umirat mnogo poveche hora, otkolkoto v koyato i da e darjava s voini... vmesto izstrebiteli, kupete mashini za chistene na snega, za da ne spira prez zimata jivota na BG narod i da preminava samo v pyanstvo!
204
0
 
2
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Народа мре от глад, а те самолети ще купуват. Те това е безумие. За децата пари няма, за болниците също, за заплати хептен, детските са просто химера, ама самолети ще купуваме. Те това се вика на гол тумбак чифте пищови! Гарантирано от ГРОБ!!!
203
0
 
7
 
! Отговори
ч преди 11 години
Ако приемат офертата на Швеция за нови Грипен със 120 % офсет ( инвестиция - завод в БГ ), НЯМА КОМИСИОННИ. Ще има защитен БГ интерес, работни места, задържане на мозъци в БГ, но НЯМА КОМИСИОННА. Да ги отсвирим ако направят това национално предателство на изборите. Да намерим някоя друга нова партия - тия май започнаха да губят почва и да летят.
202
1
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
За какво са им бракувани самолети, освен да гушнат комисионни?
201
1
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
600 - 700 милиона? И то за над 30-годишни машини? Гнусотия и отврат! Пари за хората няма, за тях с чувалите и за бонуси, и за необлагаемите им пари, и за двойното им увеличение на заплатите! Гавра с цял народ и ние си траем! Хак ни е!
200
0
 
0
 
! Отговори
цензура. бг преди 11 години
Защо сте ми изтрили половината от коментар 240 .............................................. ?
199
0
 
4
 
! Отговори
част от 240 коментар преди 11 години
Възмутена съм в Бнюз не ми допускаха 5 различни коментара по тая тема. Има страхотна цензура и не мога да повярвам, че това се случва. Трябва да се направи нещо, докато е още рано. В Новинар и Днес.бг също има цензура. Както разбирам не само мои коментари не се публикуват. Най - отчайващото и озадачаващото за мен беше, че коментар: ***, беше публикуван. Коментари подобни на този не !?!?Та за 5 път да ви напиша - няма да намерите пилоти за хвърчащите бараки втора употреба от Турция и Израел. Правителството готви отново предателство спрямо пилотите - едни от най ценните "матриали " в БГ. Балкан ...... самолети ....... дело ...... прецакани и надупени ....... българи ...... продажници ..... ПРЕДАТЕЛИ .
198
0
 
5
 
! Отговори
66 преди 11 години
Ако Борисов и сие на изборите ни заблуждават с приказки за изтребители втора употреба от Турция или където и да е, а на научните работници и на народа дават пари за хляб за да оцеляват и да могат да им работят - предлагам да са следващите издухани от властта. Фондовете се отпускат на най ниска оферта - правим голяма далавера на турците, защото техните обикновенно са такива, разбира се и с ориенталско качество
197
0
 
2
 
! Отговори
.бг преди 11 години
Та за 5 път да ви напиша - няма да намерите пилоти за хвърчащите бараки втора употреба от Турция и Израел. Правителството готви отново предателство спрямо пилотите - едни от най ценните "матриали " в БГ. Балкан ...... самолети ....... дело ...... прецакани и надупени ....... българи ...... продажници ..... ПРЕДАТЕЛИ .
196
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия пари ако се дадат за модернизация на наличните мигове, ще ги докараме до поколение 4 +.
195
0
 
6
 
! Отговори
Румен 221 преди 11 години
Възхищавам ти се.Винаги си изключително точен и аргументиран.Питам се А. Ангелов и Б.Борисов не са ли запознати с тази оферта или гледат да похарчат 700 млн заради комисионните и ненавистта си към народа и желанието им да бъдем изтребени до крак.В такъв случай тази сделка ще бъде национално предателство,което подлежи на санкции
194
0
 
7
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Приятели,Корумпираните БОКО и Аньо Ангелов не признават понятия като Държавна изгода! - Защото превъоръжаването на авиацията, може да прерасне в ТЕХНОЛОГИЧНО превъоръжаване на БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ!!! Най-важното при съвременните сделки с оръжие е ОФСЕТА...!!!Това са обратните инвестиции, които продавача на оръжие прави в държавата купувач, във военни (преки) и цивилни (не преки) обратни инвестиции. Например Швеция предлага нови самолети със 120% офсет, а е тя е държавата с най-висока производителност на труда в Европа (България с най-ниската).- Про купуване на бракувани самолети (втора нъка) ОФСЕТ НЯМА И ПАРИТЕ НИ ЩЕ СЕ ЗАГУБЯТ БЕЗВЪЗВРАТНО ЗА ИКОНОМИКАТА НИ!!!Да вземем като пример закупуването на нов универсален тактически изтребител, защото разходите по поддръжка на изтребители втора ръка са поне двойно по-големи и не носят никакви икономически ползи, що се отнася до индустриалното сътрудничество (офсет)"Примерно - Даваме на Швеция 1.0 милиард Евро за нови самолети Грипен, срещу което Швеция, при 120% офсет (какъвто предложиха на Чехия, Полша и Унгария), с техни пари построяват в България цивилни (или цивилни и военни) заводи, за 1.2 милиарда Евро...!!!- ТАКА ПАРИТЕ НИ ЗА ОРЪЖИЯ МОГАТ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В СВРЪХ-ТЕХНОЛОГИЧНО ОБНОВЯВАНЕ НА ИНДУСТРИЯТА НИ!!!
193
0
 
14
 
! Отговори
питания преди 11 години
Вярно ли е това,което чух,че новите стари самолети ще бъдат с 10 години по-стари от руските,които са на въоръжение у нас? И ако е така, кой ще търси сметка на обявилите,че ще купуват самолети без търг старото желязо за сметка на нищетата и мизерията .И може ли някой да ми каже за какво са ни старите самолети,след като нямаме армия Имам още мноого въпроси като откъде ще вземем 700 млн лева,след като заявиха,че нямаме пари
192
0
 
6
 
! Отговори
бай Иван секирата преди 11 години
А.А. енай мразения от армията и войската министър.само за 3г. и 5м. той успя да съсипе всичко направено от предишните министри.Това заплати,социални придобивки, и прочие остана в историята.Да купуваш самолети по време на криза си е простотия отвсякъде.Тези *** решения на ГЕРБ ще накарат БГ народ да я забрави на изборите.Пътувам в провинцията и виждам каква е ,, всенародната обич,, към ГЕРБ.Един работник от Хасково размаха лопата и каза: Да изринем този ***.
191
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 34; Нека си лаят, нали никой ги не чува, пък те само толкова си могат.
190
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунистите нали са си зли като лоши кучета по цяла нощ лаят-;:)))