В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС

Кабинетът даде мандат на Ангелов да преговаря за закупуване на бойните машини
Обновена: 19 дек 2012 17:30 | 19 дек 2012 15:11,
293
В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС
Снимка: архив Булфото

Правителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов да започне преговори за закупуване на многоцелеви бойни самолети, съобщи самият Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

Правителството днес гласува доклада на министъра, който беше отлаган два пъти. На предишното заседание на кабинета точката беше отложена, защото не всички министерства бяха представили становищата си. Ангелов уточни, че ще бъдат купени поне 8 изтребителя, като в решението на МС от днес не е посочена цена. Причината е да се даде свобода на преговорите. По думите на военния министър няма ограничение дали многоцелевите изтребители да бъдат нови или втора ръка.

Няма да бъде обявяван конкурс за изтребителите, за да се запази възможността за закупуване на машини втора ръка, допълни министърът. В последните седмици срещу МО бяха отправени остри критики, че няма да има търг за придобиването на машините, а това ще стане чрез преговори.

Ангелов заяви, че ще се преговаря с Германия, САЩ, Португалия, Италия, Израел, Швеция и други. Министърът съобщи още, че до 1 март трябва да докладва на кабинета за резултатите от преговорите и тогава ще се гласува инвестиционният проект.

Ангелов допълни, че все пак финалното решение за закупуване на изтребителите ще бъде на Народното събрание, защото всички договори за над 100 милиона лева се одобряват от депутатите.

Още по темата

Министърът на отбраната обясни още, че не вижда нищо нередно в закупуването на изтребителите точно в края на мандата на това правителство и дори се пошегува, че предстои следващ.

Няма нищо нередно, това не е сделка, това е многогодишен договор, допълни Ангелов. Министърът определи закупуването на изтребителите като истинско стратегическо сътрудничество.

Ангелов посочи още, че и сегашното правителство доскоро е плащало за сделки на предишния кабинет. По негови думи казусът със закупуването е трябвало да се реши от предишните управници. Според министъра такива опити е правил и кабинетът на Иван Костов, и този на Симеон Сакскобургготски, и на тройната коалиция.

Левицата остро разкритикува плановете на правителство за многоцелевите самолети, защото се очаква правителствата до 2020 година да плащат за машините. По неофициална информация цената ще бъде между 600 и 700 млн. лева. По неофициална информация страната ни ще купува португалски F-16 на възраст над 30 години.

През септември стана ясно, че и Европейската комисия се противопоставя на сделката, защото тя ще бъде осъществена без обществена поръчка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
12
 
! Отговори
Солджър преди 11 години
Е, ако т'ва стане ,да купил 35 годишни таралясници ,направо отпрашвам към Сомалия.То ,поне там си е гот спрямо България.Имат си модерни ,,яхти,,плащат повече , марково уйски и тем подобни екстри.След 5г. си купувам някое хотелче на Кипър .Такива като Дянков и компания/НАП/ да го д***хат.
148
0
 
14
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 11 години
БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕТО НА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР- НАЙ-МОДЕРНОТО ВЪОРЪЖЕНИЕ ЗА ТОЗИ ПЕРИОД, РАКЕТИ, КОИТО ИМАХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОРАЗЯТ ВСЯКА БАЛКАНСКА СТОЛИЦА ИЛИ ГОЛЯМ ГРАД /УНИЩОЖЕНИ С НАГЪЗВАНИЯТА НА БАТ ИМ ПЕТЬО/, НАЙ-ДОБРЕ ПОДГОТВЕНАТА АВИАЦИЯ НА БАЛКАНИТЕ И ЕДНИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ПИЛОТИ ВЪВ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР! БЪЛГАРИЯ В НАТО- АРМИЯ, СВЕДЕНА ПОЧТИ ДО АЛЖИРСКАТА ЖАНДАРМЕРИЯ, 2-3 САМОЛЕТА, ГОДНИ ЗА БОЙ, ОСТАНАЛОТО Е ТЕЛЯЦИ В АФГАНИСТАН! СРАВНЕНИЕТО Е КРАСНОРЕЧИВО. ОТНОВО СМЕ ПРЕЦАКАНИ!
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А футбалерите ще ги возите ли на изтребителите?
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ся кво?Ще платим 1 милиард за макети и поне още толкоз за да им правим байпаси за да може поне 1 да се дигне във въздуха .....неам думи..
145
0
 
4
 
! Отговори
Бачо преди 11 години
Спор няма,че трябва да се купят нови изтребители....но процедурата трябва да е прозрачна и като ще се дават толкова много пари поне да е за модерни и боеспособни машини които да могат да служат поне 15 години.
144
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изтича на Герб мандата и знаят че няма те да плащат и да се разправят с *** но бързат да сключат сделката и да лапнат комисионните.Едно от първите неща което ще поискаме от новото правителство ще бъде да разследва кой какви комисионни е прилапал и след като сделката е държавна - каква отговорност носи. Жалко че е отменена смъртната присъда за финансови длавери в особенно голями размери
143
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30 годишни самолети.?!...Бухахаххахаха...............
142
1
 
9
 
! Отговори
rambo преди 11 години
така значи правителството,герб и борисов нямат пари за майките с деца а нямат пари и за коледна добавка за пенсионерите а във същтия момент купуват самолети от който народа няма нужда.хората искат увеличение на заплатите и пенсиите а майките и те искат повечко пари да има за децата им а правителството застопорява заплати и пенсии и не дава пари на майките с деца но в същтия момент купува самолети.това е подигравка с българския народ.пътя е само един-оставка на кабинета борисов те се провалиха...
141
0
 
9
 
! Отговори
Сиромах Петко преди 11 години
Пак голяма далавера????Някой ще си напълни гушата!ПОЗНАЙТЕ КОЙ.
140
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен158Във всички войни до сега ционистите сваляха съветските самолети като круши
139
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аню, вземи да се гръмнеш!
138
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия бараки ще трябва да ги изхвърлим преди още да сме ги изплатили.
137
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аба мноо стачки нещо напоследък..Борисов кво става?Нали сме най добре в Европата?Тез хора мноо неблагодарни бе...
136
1
 
4
 
! Отговори
съвет преди 11 години
Затвори си устата,че някоя гарга отгоре може да те нацвъка.
135
1
 
9
 
! Отговори
... преди 11 години
Aньо,или Грипен с офсета който Швеция предлага или немски Юрофайтъри втора ръка,ако вземеш тия хамерикански 32 годишни дръгели лично ще те изкупя...*** мазен....
134
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Португалците са в криза, трябва да им помогнем.
133
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руските изтребители са най-добрите в света!!!! ФАКТ!!! Всеки,който се интересува от военна техника го знае!!!Ционистите пак ще ни карат да им купуваме ***
132
0
 
21
 
! Отговори
Вълчо преди 11 години
Ще стане като с фрегатите ще обикалят с тях по ретро паради а може и да ги снимат в трето разряден екшън с ЧЪК НОРИС
131
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мнагацелеви 32 годишна каруца...Значи по определение Ф16 е лек самолет и като така не можеш да го натовариш с разнообразно въоръжение за многоцелеви задачи дет се вика. Остава въпроса кой ше грабне комисионната и кой ше остане жив... де не би нещо на лов да излязнат и ... да стане "инцидент". Един нов МиГ29 цевата му почва от 60 милиона лева. Един стар таралясник Ф16 искат да го купуват за 85 милиона и то без база за ремонт и поддръжка. Нямаме такава просто.
130
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМА ЗАЩО НИ БЕШЕ ЗОР ТОГАВА ДА ВЛИЗАМЕ В НАТО, ЩОМ САМИ ЩЕ СЕ ОТБРАНЯВАМЕ?АРМИЯ НЯМАМЕ, САМОЛЕТИ КУПУВАМЕ!!!ЛУДА РАБОТА.