В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС

Кабинетът даде мандат на Ангелов да преговаря за закупуване на бойните машини
Обновена: 19 дек 2012 17:30 | 19 дек 2012 15:11,
293
В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС
Снимка: архив Булфото

Правителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов да започне преговори за закупуване на многоцелеви бойни самолети, съобщи самият Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

Правителството днес гласува доклада на министъра, който беше отлаган два пъти. На предишното заседание на кабинета точката беше отложена, защото не всички министерства бяха представили становищата си. Ангелов уточни, че ще бъдат купени поне 8 изтребителя, като в решението на МС от днес не е посочена цена. Причината е да се даде свобода на преговорите. По думите на военния министър няма ограничение дали многоцелевите изтребители да бъдат нови или втора ръка.

Няма да бъде обявяван конкурс за изтребителите, за да се запази възможността за закупуване на машини втора ръка, допълни министърът. В последните седмици срещу МО бяха отправени остри критики, че няма да има търг за придобиването на машините, а това ще стане чрез преговори.

Ангелов заяви, че ще се преговаря с Германия, САЩ, Португалия, Италия, Израел, Швеция и други. Министърът съобщи още, че до 1 март трябва да докладва на кабинета за резултатите от преговорите и тогава ще се гласува инвестиционният проект.

Ангелов допълни, че все пак финалното решение за закупуване на изтребителите ще бъде на Народното събрание, защото всички договори за над 100 милиона лева се одобряват от депутатите.

Още по темата

Министърът на отбраната обясни още, че не вижда нищо нередно в закупуването на изтребителите точно в края на мандата на това правителство и дори се пошегува, че предстои следващ.

Няма нищо нередно, това не е сделка, това е многогодишен договор, допълни Ангелов. Министърът определи закупуването на изтребителите като истинско стратегическо сътрудничество.

Ангелов посочи още, че и сегашното правителство доскоро е плащало за сделки на предишния кабинет. По негови думи казусът със закупуването е трябвало да се реши от предишните управници. Според министъра такива опити е правил и кабинетът на Иван Костов, и този на Симеон Сакскобургготски, и на тройната коалиция.

Левицата остро разкритикува плановете на правителство за многоцелевите самолети, защото се очаква правителствата до 2020 година да плащат за машините. По неофициална информация цената ще бъде между 600 и 700 млн. лева. По неофициална информация страната ни ще купува португалски F-16 на възраст над 30 години.

През септември стана ясно, че и Европейската комисия се противопоставя на сделката, защото тя ще бъде осъществена без обществена поръчка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зарадва ме, че решението е абсолютно автономно, без външна намеса.А защо не от Русия? А може ли да отговори някой, защо Ирак имат договор с Русия за закупуване на техни изтребители за милиарди американски долари, а не от Америка, която похарчи много милиарди за да ги освободи от Садам Хюсеин и станат демократична република. Тоест, дават американските долари на техния враг Русия. Значи са не по-малко свободни от нас да взимат суверенни решения.
188
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ангелов заяви, че ще се преговаря с Германия, САЩ, Португалия, Италия, Израел, Швеция"-не виждам Русия защо ли хаха.;))))))))
187
2
 
15
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Най-добрата оферта е на Шведите за Грипен плюс завод за ремонт. Само че работат вече е опечена шамарите бяха раздадени насаме в Овалния кабинет и може да се поздравим с най-голямата корупционна сделка до сега ще се купят 8 бараки трета ръка пет пъти реновирина от Португалия за 1 милиард долара. Все пак Португалските пенсионери трябва да си получат Коледните пенсии
186
0
 
2
 
! Отговори
Pikov преди 11 години
ako ste plati ministera ot djoba si, da reshava sam. ako ste plati s parite na bg narod, da ima publichna diskusia i referendum kolko broiki, kakvi modeli, na kakva pazarna tzena da sa novite bg samoleti. koito plasta, porachva muzikata!
185
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Аню,вземай 8 нови грипена при условие че Швеция наистина си спази обещанието за построяване на заводи и инвестиции в поддръжката на тия машини с обучаването на български работници(офсет),ако ли пък не,в най лошия случей пращай тиквата да ходи да бие коляно на Меркел да ни даде 8 запазени немски Юрофайтъра иначе ще ядете бой най накрая, и никви американски дръгели разбра ли е !!!
184
0
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Бандата ГеРБ си отива и почва да бърза с сделките --кой ще спечели ?? самолети използвани за обучение на пилоти в САЩ с много летателни часове и готови за бракуване ще бъдат купени от БГ -това е стар план --вече знаем защо Боко беше в САЩ--това са самолети които са "демо " версия --на вид бойни но всъчност нямащи нищо съвременно
183
1
 
3
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Нови изтребители няма да има.
182
3
 
14
 
! Отговори
мат"рял преди 11 години
за пенсии пари няма - Българите потънаха в ТОТАЛНА МИЗЕРИЯ.....за самолети пари има.......от пенсионери КОМИСИОННИ НЯМА - за това и пари няма......за самолетите "комисионните " - "якия касап-мат"ряла" няма да ги разбере но са "добри"...за това пари за тях се намират.......ЕДИНСТВЕНОТО РАДОСТНО В новината Е, ЧЕ ПОЖАРНИКАРЯ-ТИКВАТА-бб......усеща, че ще бъде наритан и гледа да "усвои" каквото може за последно.....ДАНО ЗА ЗДРАВЕ ДА ХАРЧИ парите ИЗГЛАДУВАНИ-ОТКРАДНАТИ-УСВОЕНИ.......
181
2
 
15
 
! Отговори
Българан преди 11 години
До коко! Какъв ти Ньойски договор! Консултанти и Пожарникари допогребват татковината! "..страната ни ще купува португалски F-16 на възраст над 30 години..." Пари за АЕЦ няма за за 30 годишни истребители има? ГЕРБавите трябва да ги изритваме от властта на минутата! Изхарчиха резерва, обърнаха на червено бюджета, рекетират къде що успешен бизнес остана..
180
1
 
21
 
! Отговори
коко преди 11 години
айде стига с тези експонатни самолети бе.при тази криза за самолети ли ще пръскате пари.Миг -29 е чудесен самолет,който отнася отвсякъде Ф-16.Аню Ньойския допогребва и държава и армия.
179
0
 
17
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Бойко Борисов що приказки изприказва за въртолетите, закупени от предното правителство, а за за тези самолети ще се плаща от две следващи правителства. А за някой лев на пенсионерите пари няма.
178
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по-добре 20-годишен мерцедес ...отколкото нова лада , ***....!!!Твоята кола , лада ли е ????...ха,ха,хаааааааааааааааа
177
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 213 АЙДЕ У КАРЛУКОВО.....ЗО ГОДИШНИ....ЛЕЛЕ ,ЧЕ ТОВА СА СТОЛЕТНИЦИ В АВИОСТРОЕНЕТО....СКАКАЛЦИ ЛИ ЩЕ ГОНЯТ С ТЯХ!!!
176
5
 
0
 
! Отговори
АБЕ ,КВА-КВА... преди 11 години
....ТИ ЗА БЪЛГАРИН ЛИ СЕ ИМАШ....ХА,ХА,ХАААААААААААА....Я, КАЖИ КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ТЕБ И *** ,БЕ....ОБЯСНИ НА ВСИЧКИ, ТУКА!
175
1
 
13
 
! Отговори
Ква - Ква преди 11 години
Абе тия на,ште *** пи са к,во ли ? Ми че те тия Ф 16 Португалците ги купиха преди 20 години от Щатите "Секънд хенд". Та на нас ще ни дойдат "трета ръка", като на *** Лада !
174
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
.....А ВАГОНИТЕ НА БДЖ , С КОНКУРС ЛИ БЯХА...????.....А , ПРОЕКТА ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ ....С КОНКУРС САМО ЗА "РОСАТОМ" ЛИ БЕШЕ...?....А"НЕФТОХИМА""...С КОНКУРС ЛИ ГО ДАДОХА НА РУСНАЦИТЕ..???айде у левоооооооооо.....!!!
173
9
 
5
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО, БЕ.... преди 11 години
....ТЪКМО АКО ДОЙДАТ ПАК НА ВЛАСТ *** ....ВМЕСТО ДО СИ ДЕЛКАТ ИЗЛИШЪЦИТЕ ОТ БЮДЖЕТА ---ЩЕ ПЛАЩАТ СДЕЛКАТА ЗА САМОЛЕТИТЕ!!!ЕТО ЕДИН ЧУДЕСЕН ХОД НА ГЕРБ!НЕМА БЪЛГАРИЯ ДА ПЛАЩА САМО ВАГОНИТЕ НА БДЖ И РУШВЕТИТЕ НА БКП----НЕКА ДА ПЛАЩА МАЛКО И НЕЩА ,НА "ПОЛЗУ РОДУ" и НАТО......ха,ха,хааааааааааааа...!
172
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 години
За загубилите "студената война"-каквото им наредят победителите.
171
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи тия дни продадохме 26 годишните СУ-та, дето имат още 10 години ресурс за 8,4 милиона евро общо и сега ще се изръсим 400 милиона евра за 8 машини с по 4 години по стари от тях ис неясно колко години още ресурс. И това при положение,че за Су-татта има и обучен персонал и летци и логистика, а за Ф-вете тепърва ще трябва да се прави всичко на ново - страшна далавера по време на "криза"- няма що!!!Друг въпрос е пък, че кризата ни я "назначиха" "Големите Братя", че трябва да я имаме и при нас..
170
1
 
16
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
203-ти,- ОБУЧИЛ СЪМ СТОТИНА ЖЕЛЕЗНИ МЪЖЕ ДО НИВО НА ПЕРФЕКЦИОНИСТИ...- НО...- БОКО Е БЕЗНАДЕЖДЕН СЛУЧАЙ НА "ЩАСТЛИВ САМОУБИЕЦ"......- ТО ДА Е *** - ДА ГО ЗАБИЕШ , НО Е АКЪЛ...